Navrat na hlavni stranu

Planovani zivotniho stylu v duchodu
Cast 6: Jak usetrit na danich sdilenim penze mezi manzeli

Verim, ze nasi pravidelni ctenari dnes uz maji dobrou predstavu o strukture a zakladnich pravidlech fungovani kanadskeho statniho penzijniho systemu. Dnes se podivejme na jednu ze strategii, ktera penzistum umoznuje zvysit jejich rodinny prijem. Canada Pension Plan ma v sobe zabudovanou moznost sdilet penzi mezi manzeli, anebo osobami zijicimi v partnerskem vztahu. Vyslednym efektem ma byt nizsi danove zatizeni domacnosti a tedy vice penez v rodinne pokladne.
Podstatou teto moznosti je prerozdeleni penze mezi manzeli smerem od osoby s vyssim prijmem a vyssi danovou sazbou k osobe s nizsim prijmem a tedy nizsi danovou sazbou. Predpokladem je, ze CPP penze jednoho z manzelu je vyznamne vyssi nez penze druheho. Takove jsou pripady, kdy jeden z manzelu prispival do CPP delsi dobu (pracoval v Kanade dlouho) anebo jeho prijem pro vypocet naroku na duchod byl vyssi, nez v pripade druheho z manzelu.
Podivejme se, jak muze sdileni penzi fungovat v praxi. Jeste pro upresneni, nez se dostaneme ke konkretnim cislum, pro vypocet penze, ktera muze byt mezi manzeli sdilena se pouziva penze (nebo narok na ni) ziskana v dobe spolecneho souziti obou manzelu. To znamena, ze pokud dva lide pracovali dvacet let, ale z toho spolu zili pouze deset let, budou sdilet jen castku penze odpovidajici prispevkum v dobe deseti let spolecneho souziti. Tento vypocet za ne udela Human Resources and Social Development Canada.
A nyni uz k prikladu. Rekneme, ze Frantisek ma dnes narok na CPP penzi $750 mesicne a Marie na $350. Pro jednoduchost predpokladejme, ze tento narok vznikl v dobe jejich spolecneho souziti. Frantiskovi je 65 let a Marii 62. Cast Frantiskova prijmu, diky jeho celkove vysi ze vsech zdroju (firemni penze, prijem z investic, prijem z najmu), je danena sazbou 40%. Horni sazba, kterou je danen prijem Marie, je 25%. V tomto pripade Frantisek zaplati dan z prijmu $3,600 na jeho CPP penzi a Marie zaplati dan $1,050 na jeji penzi. To je celkem $4,650 za rok. V pripade sdileni penzi budou jak Frantisek tak i Marie dostavat CPP penzi ve vysi $550 mesicne. Frantisek z techto plateb zaplati dan z prijmu $2,640 a Marie $1,650. To je celkem $4,290. Vysledkem sdileni jejich penzi budou Frantisek a Marie mit navic $360 rocne.
V nasem prikladu jsou sdileny obe penze. Podminkou pro sdileni obou penzi je, ze obema manzelum penze jiz musi byt vyplacena (nebo o ni museli oba zazadat). Take je mozne sdilet jen jednu penzi. Podminkou pro sdileni jedne penze je, ze jednomu z manzelu penze jiz musi byt vyplacena (nebo o ni musel zazadat) a druhy z manzelu nikdy do CPP neprispival a zaroven mu je alespon sedesat let.
Sdileni penzi bude ukonceno v techto pripadech: na zadost penzistu; dvanacty mesic po rozchodu (separation) penzistu; v mesici, kdy se manzele rozvedou; ve chvili, kdy jeden z manzelu, ktery nikdy do CPP neprispival zacne prispivat; nebo v mesici, kdy jeden z manzelu zemre. V pripade ukonceni sdileni se penze kazdeho cloveka vrati na uroven, na kterou mel narok pred zahajenim sdileni.
Na zaver jeste dve upozorneni. Moznost sdilet penzi se tyka pouze plateb v ramci Canada Pension Plan, nikoli Old Age Security plateb. Vyse uvedeny priklad je zjednoduseny pro znazorneni, jak muze sdileni penzi fungovat. Kazdy, kdo by chtel teto moznosti vyuzit by mel konzultovat vhodnost rozhodnuti s danovym specialistou.
Zdroje dalsich informaci: website Human Resources and Social Development Canada www.sdc.gc.ca
Ing. Miroslav Princ, MBA je financnim poradcem u firmy Freedom 55 Financial. Budete-li mit dotazy ohledne uvedene problematiky, muzete je zasilat na adresu nasi redakce anebo primo autorovi clanku.

Navrat na hlavni stranu