Navrat na hlavni stranu

Sesty rocnik Nokturen zahajen
Cenek Vrba, prvni houslista Calgarskeho symfonickeho orchestru s pianistkou Yukiko Watanabe zahajil sesty rocnik Nokturen na Masaryktownu. Narodil se v Brne, kde studoval na mistni konzervatori, V roce 1968 odesel s celou rodinou do Calgary, kde jeho otec prednasel farmakologii na mistni univerzite. Studoval v Indianopolis u prof. Josefa Gingolda a v lete jezdil na mistrovske kurzy do Svycarska ke znamemu houslovemu virtuosu Henryku Szeryngovi. Po skonceni studii si ho pri konkursu vybral nas dirigent Karel Ancerl do Torontskeho symfonickeho orchestru. To bylo v roce 1971. Po jeho smrti v roce 1973 zustal v Toronte az do roku 1975, kdy udelal konkurs na prvniho houslistu v Calgary, kde je dodnes. Krome plneho uvazku v orchestru jeste uci na univerzite a rovnez podnika koncertni turne. Kazdym druhym rokem vystupuje v Japonsku a z Tokia take pochazi pani Watanabe, ktera priletela specielne na tento koncert (ma zde dve dcery). Koncertuji spolu temer dvacet let.
Vystoupeni bylo zahajeno LeClairovou Sonatou, ktera byla vybornym uvodem. Nasledovala Dvorakova Sonatina opus 100, kterou cesky skladatel napsal pro sve deti a je jeho jednim z nejznamejsich del. Byla zahrana naprosto mistrne, s jistotou a dojemnym prednesem. Italske housle mistra Vrby nehraly , ale nezne zpivaly. Po prestavce nasledovaly Rumunske tance Bely Bartoka, Massenetova skladba Meditace z Thai a Smetanova skladba Z domoviny. V naprosto zaplnene Restauraci Praha lkaly dojemne Vrbovy housle v mistrnem prednesu. Intimni vyzdoba restaurace, horici svicky vedle piana a obrovsky lijak venku, pridavaly na dramaticnosti Smetanove hudbe. Cenek Vrba se predstavil jako naprosto vyzraly muzikant, ktery dopredu upozornil na urcite pasaze a v nekolika vetach nastinil, co chtel skladatel vyjadrit svou hudbou. Pritom to podal tak vecne, ze posluchaci byli ihned vtazeni do cele skladby jeste pred tim nez zacal hrat. Po uzasnem programu prisly pridavky - Kreisler, Glück a opet Kreisler. A zde nam ukazal Vrba jak ma Kreisler znit - naprosto perfektni podani tohoto videnskeho skladatele, s prednesem, ktery nebyl predimenzovan, ale prece jen tam v jeho interpretaci byl ten vidensky smalc - v dobrem slova smyslu. Proste Vrba se predstavil jako vyborny interpret vsech zanru klasicke hudby.
Japonska doprovodna pianistka se zhostila sveho ukolu vyborne, prestoze piano nebylo v poradku jeste v sobotu pri zkousce.
Posluchaci, z nichz nekteri, jako pianista Milan Bucil, si pamatovali Vrbu z dob pusobeni v Torontskem orchestru, meli moznost behem zkousky i po koncertu komunikovat s umelci naprosto bezprostredne a tak po koncerte doslo k mnoha milym setkanim. "Hodne dlouho budeme na tento vynikajici koncert vzpominat," rikali mi posluchaci.
Prostredi Restaurace Praha bylo opet vyborne vyzdobeno, jidlo a obsluha byly vytecne a trvalo nekolik hodin nez se lide zacali zvedat a odchazet.
Byl to jeden z nejlepsich koncertu nasich Nokturen. Na pocatku koncertu byli ohlaseni novi sponzori a sedesat predplatitelu melo moznost si vybrat volne CD s klasickou nebo jazzovou hudbou. Predplatne na sezonu se uzavira po pristim koncertu Panochova kvarteta, ktery se kona tentokrat v kostele Sv. Vaclava a bude soucasti oslav 28. rijna.
Predplatitele Nokturen maji vstup zdarma (soucast predplatneho) ostatni vstupenky je mozne si zakoupit v Prague Fine Food Emporium, v kancelari MMI, a v samotnem kostele sv. Vaclava (cena je 20 dolaru) Rezervace u Julie Novotne 416/439-4354.
Jelikoz Panochovo kvarteto je jednim z vrcholnych teles v Ceske republice i na svete (nehralo v Toronte 32 let) zajistete si vstupenky vcas. Na programu bude Smetanova skladba Z meho zivota a Dvorakuv klavirni kvintet, kdy kvarteto doplni znamy pianista Boris Krajny.
Recepce, kterou pripravi Prague Fine Food Emporium bude nasledovat po koncerte, ktery zacina v 19 hodin vecer
Dr. Milos Krajny

Navrat na hlavni stranu