Navrat na hlavni stranu

23. srpen 1968
Na ceskoslovenskem velvyslanectvi v Bernu se sesli nejruznejsi lide. Prisla tam i pani ucitelka se skupinou patnacti deti, ktere byly na jazykovem kursu v zahranici. Vynikala vysokou inteligenci.
Zastupitelske urady jsou v takovych situacich zcela k nicemu, a tak se tam sejdou lide a diskutuji o tom, jestli se uz Slovensko odtrhlo. Pracovnik velvyslanectvi odpovida na dotazy tak, ze rika, ze vubec nic nevi. A kdyz neco vi, tak to stejnak vedi vsichni. A najednou se hlasi pani ucitelka: "Ja bych se chtela zeptat, jestli funguje vlakove spojeni mezi Hornim Dvoristem a Ceskymi Budejovicemi?" Vsichni zalapali po dechu nad kvalitou teto otazky.
Pracovnik velvyslanectvi odpovedel, ze nejsou opravdu zadne zpravy z Ceskoslovenska, ale ze pokud se tyka ubytovani, ze ho pritomni mohou dostat tam, co bydlim ja. Druhy den se vsichni sesli opet na velvyslanectvi. Opet nikdo nic nevedel. Zato bylo lidi asi o tretinu vice. Potkal jsem tam jednoho starsiho muze, snad literata, snad filosofa, jak jsem se pozdeji dovedel, byl na dovolene v Italii. Chtel jsem si s nim promluvit, ale zmizel driv, nez jsem se k tomu dostal "Tady to neni misto pro mne, odjizdim do Vidne, jakmile se vrati prezident, jedu do Prahy," byl to jediny clovek, kteremu bylo jasne, jak bude postupovat. Pak se objevila opet pani ucitelka a rozzlobene se zeptala pracovnika velvyslanectvi, jestli uz ji zjistil to spojeni z Horniho Dvoriste do Budejovic. Pracovnik velvyslanectvi byl u konce se svymi diplomatickymi zkusenostmi, a tak zavrtel hlavou a odesel. Rozhodli jsme se jeste se skupinou vyrostku a zaku, ktere mela pani ucitelka na starosti pro pomstu na ucitelskem stavu za vsechny poznamky v zakovske knizce i tridnich knihach a znamky od tretiho do pateho stupne, ktere jsme inkasovali za dlouha leta povinne i nepovinne skolni dochazky. Vecer se objevilo na nastence v Hospitzu nasledujici sdeleni: PRO TURISTY Z CESKOSLOVENSKA: VLAKOVE SPOJENI HOR. DVORISTE ­ CES. BUDEJOVICE BYLO PRERUSENO (JSOU VYTRHANY KOLEJE), A PROTO BYLO NAHRAZENO AUTOBUSOVYM SPOJENIM DOL. DVORISTE ­ PLZEN.
Tehdy jsme ani nevedeli, jestli nejake Dol. Dvoriste existuje, ale dalo se predpokladat, ze kdyz existuje Horni Dvoriste, ze se bude pobliz nachazet i Dvoriste Dolni. Zasedli jsme do hotelovych kresel a cekali jsme, az pani ucitelka prijde. Konecne se objevila. Precetla si sdeleni a otocila se k nam: "Cetli jste tohle?" Odpovedeli jsme, ze nikoli, coz byla pravda, protoze jsme to tam napsali.
"A ja porad na to Hor. Dvoriste upozornovala!" rekla vitezoslavne. Pozemni hokejista pan Valoun si musel odskocit na zachod, aby se v ten moment nepomocil. Vlakem pres Horni Dvoriste se nejelo a deti mely zadarmo jeste tyden prazdnin ve Svycarsku. Mely by i vic, ale nekdo z velvyslanectvi vysvetlil pani ucitelce, ze trat Hor. Dvoriste­Ces. Budejovice je jiz opravena, a tak se deti pocatkem zari vratily domu.
Ze sbirky povidek Retez blaznu - 1980
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu