Navrat na hlavni stranu

Kdo nechvali - toho srdce pali
Muj kamarad Mervyn pri kazdem setkani, a slezame se v kavarne na besedu pravidelne jednou tydne, vyzaduje nejakou pochvalu jako zakusek ke kave.
Vcera mi vypravel svuj pozitivni zazitek pri tornadu: tedy byla to jenom silna vichrice svistici rychlosti 120 km/hod od zapadu, z Espanoly, k vychodu, do North Bay, a cestou pocuchala predmesti Sudbury - pokacela stromy a sloupy elektrickeho vedeni. Posledni tornado bylo v Sudbury v roce 1978 a zabilo pet lidi.
Mervynova chvala po tornadu dlela v tom, ze jeho soused hned po skonceni vichru a vypnuti elektrickeho svetla zaklepal na dvere jeho domu a zeptal se, zda jsou OK.
Tento sousedsky pocin dojal Mervyna natolik, ze si sam natahnul gumaky, vzal prsiplast a klobouk a sli spolu k dalsim sousedum nabidnout vypomoc. Vskutku, v dalsim dome spadla jedle na garaz, a tak rozrezali spadly strom. Mervyn velebil tuto akci jako sousedske pohlazeni v okamziku male pohromy a popisoval jak dalsi chlapi se pripojovali k teto obdivuhodne samaritanske cinnosti.
Mervyn ma utkvelou predstavu, ze chvala ma vliv na dusi jako omyvani na telo; zjevne nekteri z nas nepochvali nikdy nic, ale ti jsou jako lide nemyti a smrdi. Mervyn chvali a vyzaduje od svych kumpanu pochvalne stories jako vymenu.
Povedel jsem mu, jak jsme v kvetnu oslavili dvacet let bydleni v baraku na Wembley a jak mne nekolik mych znamych obchodujicich s realitami atakuje, ze uz na teto adrese bydlime prilis dlouho, ze je cas, tento dum prodat a koupit dum novy, vetsi. Pravil jsem, ze cim dele na Wembley bydlime, tim radeji mam dum i lokalitu.
Mervyn viditelne ozivl, a chtel vedet detaily, proc ten dum mam rad a dokonce stale radeji.
"Za prve," rekl jsem, "vim o tom dome tisic veci, ktere mi trvalo dvacet let poznat a zlepsit. Protoze mam tri koupelny, postupne jsem namontoval kohouty k uzavreni studene i teple vody tak, ze kazda koupelna muze byt odpojena od vodovodniho privodu, kdyz je treba vymenit tesneni nebo opravit splachovani. Tyto kohoutky nejsou na prvni pohled viditelne a jen ja a zasveceni vedi, kde jsou pro pripad potreby.
Do mezioken pro zimni vichrice jsem udelal molitanove vlozky, ktere brani pruvanu, a ty na jare uklizim do bedny za kominem na pude, a nedovedu si predstavit, ze by novy majitel domu na ucel techto polstarku prisel.
Kohout na uzavreni plynu v dome je umisteny za kotlem na ohrivani vody a to by chtelo detektiva anebo deset let zivota v dome, aby na tento trik clovek prisel.
Dvere do zahrady za domem se musi trochu prizvednout, aby se otevrely, a mala zavorka k uzamceni se musi zatlacit pritahnutim dveri dovnitr, aby vklouzla do sveho luzka. Moji rodice tu s nami zili skoro rok, a tento pohyb nezvladli.
Site na okna, ktere instalujeme v dubnu, nez zacnou bzucet komari a mouchy, uklizim na zimu do prostoru za kotlem topeni a chtel bych poznat detektiva, ktery by toto ucelne misto nasel.
Do sklepnich oken jsem vyrezal z izolacni desky tesneni, ktere tam v listopadu nasadim, aby zimni zaveje a jarni tani snehu nezavlhcily suteren. Na jare tyto plastikove ucpavky uskladnuji mezi skrini na zavareniny a stolem v dilne.
Znalost ci laska k domu se vzdy projevi, kdyz je tma a po hmatu sahnu na kazdy vypinac. A kdyz nahodou nejde elektricky proud, tak vim presne, kde je baterka, po hmatu vim, kde jsou svicky a zapalky a ktere radio ma baterie.
Jak dlouho trva, nez si clovek zautomatizuje, ze do horniho patra vede deset schodu, otocka vpravo a jeste ctyri? A ze do suterenu domu vede dvanact schodu? A ze sesty a devaty vrze! A co cesta na zachod v noci, kdyz se cloveku nechce rozsvitit? Jak dlouho to trva nez tuto cestu clovek provadi rozespaly automaticky?
Dvakrat za tech dvacet let jsem nekde zapomnel klice a nemohl se dostat domu; prvne to bylo na podzim a umistil jsem nahradni klic, pro takovou havarii do skuliny v drevenych schudkach za domem. Podruhe jsem zapomnel klic od domu v zime a moje havarijni skrys byla zavata metrovou zaveji snehu. Kde klic schovavam nebudu oznamovat, ale je to misto pristupne v zime i v lete. Chvalim nas dum, protoze ho znam a tato znalost je k nezaplaceni, pane z realit.
Co se tyce lokality na Wembley, a protoze mam rad veci v dosahu pesky, tak je to sedm minut na plaz jezera Ramsey, osm minut do kryte plovarny YMCA. Deset minut na postu do stredu mesta, kde mame postovni schranku, stejnou dobu do banky, supermarketu, fotolaboratore, a jen dvanact minut chuze do skvostne mestske knihovny."
Mervym poslouchal mou chvalu domu a bydliste pozorne a nakonec rekl, ze si takovou inventuru sveho bydleni udela taky a podekoval, ze jsem ho inspiroval. Ani nam skrz tu chvalu nezbyl cas zahorkle nadavat na nove pletichy teroristu.
Zdravim a preji hezky den a vsecko dobre na kazdem kroku.
Ross Firla, Sudbury

Navrat na hlavni stranu