Navrat na hlavni stranu

Petr Chudozilov: Pribeh
Tahle historie se mi vysype z rukavu letni kosile vzdycky v srpnu, mesici, ktery zmenil muj zivot. Definitivne. Na mysli mam srpen v osmasedesatem roce, kdy Rusove, doprovazeni prisirajicimi spratelenymi armadami, poskytli Ceskoslovensku bratrskou internacionalni pomoc. Nechci znovu vypocitavat nekdejsi skutecnosti, kdo chce, tak si je pamatuje. Nebo se zepta. Udalost je uplne pravdiva jenom z poloviny. Zbytek jsou pouhe dohady, fantazie, konstrukce.
Pravdivou polovinu pribehu jsem se dovedel z dopisu pani Sokolove, bytem na Sporilove. Napsala do redakce tehdejsich koncicich Literarek zpravu o sovetskem vojakovi, ktery v srpnu 1968 v Praze okamzite pochopil stav veci. Nedovolene opustil svoji jednotku a v noci zazvonil u dveri uhledneho sporilovskeho domecku. Vydesenym majitelum rekl, ze nechce byt okupantem a vrahem. Pozadal je, aby ho ukryli. Ti lide dostali hrozny strach a zatelefonovali policajtum, ze maji ve sklepe sovetskeho zbeha. Mozna se obavali provokace. Kdo by jim to zazlival, at jim to jde rici.
Policajti to dali vejs. Pro nevitaneho obyvatele sklepa si ve finale truchlohry prijeli Rusove. Kdyz vojak uslysel rustinu, v zoufalstvi se pokusil zahrabat do hromady koksu vedle kotle ustrednih topeni. Pani Sokolova psala - uz nikdy jsem se toho strasliveho detailu nedokazal zbavit - ze si uhrabal konecky prstu az na kost. Zastrelili ho rovnou na miste.
Ted dohady. Rusove pry meli podobnych pripadu vic. Vlastni mrtve vojaky vydavali za obeti kontrarevoluce. Budovali jim pomniky, posmrtne je vyznamenavali a nasi pionyri jim zalejvali kyticky na hrobech. To porad jeste neni fantazie, takhle to bylo. Moje konstrukce vychazi teprve z logickeho predpokladu, ze vojak mel matku. Maminku smrt syna tryznila. Vypravila se do bratrskeho Ceskoslovenska, aby navstivila hrob hrdiny. Podivnym rizenim osudu se nejak dopatrala, jak to vsechno doopravdy bylo. Mozna, ze se ji dokonce podarilo najit i tu hromadu koksu. Prozradili ji, ze jeji syn nebyl hrdina, nybrz prachsprosty dezerter? Smirila se s tim a hrala nedustojnou saskarnu s ostatnimi nebo se dobrala pravdy? Pochopila, ze clovek, kteremu dala zivot, byl nakonec prece jen hrdina, ktery utek', protoze poznal, ze jinak by musel prijmout roli zbabelce?
Pani Sokolova, zijete? Nechcete mi jeste jednou napsat?
Srpen 2004
Otisteno s vedomim autora a Hospodarskych novin.

Navrat na hlavni stranu