Navrat na hlavni stranu

Ve velke vode velke ryby byvaji ­ Trebonsko
Tak jako i jina ceska krajina, je i tato dilem prirody, chcete-li Stvoritele, tak i lidskych rukou. Puvodni zacarovani teto zeme do tisicero mokradu, mocalu a bazin, jakozto i neurodnych slatin a neproniknutelnych luznich pralesu se v jiste fazi vyvoje lidskeho osidleni promenilo ve vyzvu pro cloveka, v uvedomeni si doposud skryteho boziho daru. Ale to jiz se probouzel i v Cechach novy vek, renesancni mysleni davalo lidskemu duchu netuseny rozlet a jih kralovstvi opanovali osviceni a podnikavi aristokrate, nejprve z mocneho rodu Rozmberku, pozdeji pak nemene mocni Schwarzenbergove.
V souvislosti s renesancnim pretvarenim Stvoritelova odkazu jsou na Trebonsku sklonovana predevsim jmena dvou velikanu: Stepanka Netolickeho a Jakuba Krcina z Jelcan. Prvnimu, neduzivemu synkovi drevorubce, predurcily sudicky lasku k vode, druhy pak dostal do vinku pro slechtickeho potomka ponekud neobvyklou sudbu, totiz lasku k praci. Nakolik budouci regent zdejsiho panstvi propadl v dusledku rizeni osudu workoholismu, je dnes tezke posoudit, jiste vsak je, ze ho poddansky lid pro jeho "vykoristovatelske" zpusoby zrovna nemiloval a spojoval jeho konec s certy a jinymi pekelnymi zloduchy.
Bud jak bud, za oba mluvi dodnes jejich dilo. Nuze, aby nedoslo omylu, Stepankova Zlata stoka neni stejnojmenny hostinec z jedne mistni strediskove vesnicky, ale veledulezity privadec okyslicene vody pro rybniky tehdejsi i jeste tehdy neexistujici. Titul regenta zase nezdobi jen nazev znameniteho trebonskeho piva, ale predevsim podpis budovatele onoho ceskeho more, velerybniku Rozmberk. Mimochodem, jde vlastne o mohutnou stredovekou prehradu na rece Luznici, ktera tvori jakousi osu tohoto kraje a cele unikatni rybnicni soustavy.
Paklize je Trebonsko krajem rybniku, potom tu nemuze chybet ani jejich nejtajemnejsi obyvatel, at se to nekomu libi nebo ne, vladce tohoto podvodniho sveta, sam zeleny muzicek, neboli vodnik, alias hastrman. A kdopak dneska vi, ze to byl prave tento lidmi tolik opovrhovany tvor, ktery dopomohl mestu Treboni k jeho dalsi proslulosti?
Nuze, bylo nebylo, na zacatku zil chudy ucitel a jeho nemocna dcerka Berta odkazana na vozicek. Jejiho utrpeni se pry zzelelo skrehotave postavicce v zelenem kabatku s dlouhymi sosy, z nichz stale crcela voda. Az sem je pribeh vcelku verohodny, zato dale spada spise do kategorie sci-fi nez do rise pohadek ci do oblasti literarniho realismu. Fakta totiz jednoznacne vypovidaji o tom, ze know how, jez obdrzel ztrapeny kantor melo cenu jednoznacne nad zlato, vodnik z podvodniho sveta nebyl podvodnik a chudas ucitelsky se ani dusickou nemusel zadluzit. Oh, jaky to idylicky svet!
Zkratka, milovanou svou dcerusku koupal pravidelne ve zdejsim odpornem cernem bahne, nedbaje na posmesky okoli, a tu se dely opravdove zazraky. Uzdravila se nejen Berticka, ale uzdravovaly se i dalsi, a tak zahy spatrily svetlo sveta raselinne Bertiny lazne. Lide krouceni revmatismem a suzovani dalsimi nemocemi pohyboveho aparatu zde nasli vytouzeny lek. Lek z mocalu a bazin. Kdo by to byl byval rek', ze?!
Trebonsko bylo jiz takrka pred triceti lety zarazeno mezi biosfericke rezervace UNESCO. Vsak se take chlubi svym takzvane udrzitelnym rozvojem, a to je v dnesnim svete co rict, tedy harmonickou rovnovahou mezi ochranou prirodnich hodnot a aktivitou cloveka. Ten zde nastesti nestacil vystavet autostrady, ani chemicke komplexy ani jadernou elektrarnu. Pro tu temelinskou odtud ovsem vyhrabal cele hory kvalitniho sterkopisku.
Ale ani ona soucasna rovnovaha zvana udrzitelny rozvoj neni bez problemu. Nebezpeci predstavuje prilis intenzivni rybarske hospodareni, vystavba nerespektujici tradice, ale i neprimerene a nesetrne aktivity spojene s turismem. Inu, chceme-li zachovat toto mezinarodne ocenene bohatstvi, rozmanitost a hodnotu zdejsi prirody a krajiny, musime byt schopni takovym civilizacnim hrozbam trvale celit. Opirat se tu muzeme uz ne jen o zakony narodni, tedy relativne krehke, nybrz i o existenci evropske a vubec mezinarodni legislativy, jako jsou napriklad soustava chranenych uzemi Natura 2000 nebo Ramsarska umluva o ochrane mokradu.
Ulohou cloveka zde je tedy strezit tento poklad pred clovekem. Nevdecny ukol, ze? Jinak receno, schizofrennimu cloveku je nutno pripominat, ze ony obdivovane stavby selskeho baroka, ony renesancni palace, ona lidska sidla citlive zasazena do krajiny, ale take stebetani vydry a piskot orla morskeho, jakoz i vune vzacnych kvetin, nejsou samozrejme. Patri k nasemu dedictvi, receno s Karlem Capkem, stejne jako treba Zlata bula sicilska a chram sv. Vita, dedictvi, ktere jsme povinni predavat zase dal a dal.
Tak jako i jina ceska krajina, je i tato dilem prirody, chcete-li Stvoritele, tak i lidskych rukou. Pozehnanych lidskych rukou. Nasi bohabojni predkove si toho byli zrejme velmi dobre vedomi. Ano, jinak by prece nemohli kuprikladu pokrtit sve rybniky na Viru, Nadeji a Lasku, jinak by nepostavili tak malebne kosteliky a kaplicky a nerozseli po okoli desitky bozich muk symbolizujicich zasveceni puvodne tak nepratelske krajiny jejimu Tvurci. Ano, Trebonsko bylo a zustava krajinou viry, nadeje a lasky.
Miroslav Petr
Hradec Kralove 2006

Navrat na hlavni stranu