Navrat na hlavni stranu

Co priroda tropi - v Ontariu tropy?
Tri tydny, nebo ctyri, vlastne uz od konce kvetna, tu mame tropy; dnes kolem ctvrte rano me vzbudily blesky a hromy a lijak; ale i destova voda ma 25°C a neosvezi, jen krajinu zavlazi a pri vysoke vlhkosti vzduchu kaluze neschnou a rucniky na snure plesnivi. Kdybych musel nekam jet na dovolenku - tak pojedu na sever, na Aljasku.
Tento vikend byl napric kontinentem stolety teplotni rekord.
Proc Kanadane v zime jedou na Floridu a na jih, to je mi jasne, v zime maji vsech pet pohromade a oplyvaji aktivitou; v cervenci, namisto aby se jeli podivat na Aljasku ci do Gronska, malokoho to napadne, coz je asi zpusobeno ohlupujicim horkem.
(Tez si tak vysvetluji, proc skoro veskery pokrok se rodi v mirnem klimatickem pasu a nikoliv v rovnikove Africe, Arabii, Indonesii.)
Tropicke horko pres den se da preckat, ale v noci je horko jako tisic pijavic sajicich krev a energii z tela. Navrhuji spat nahy v siti, aby zespoda nehrala matrace.
Z oblekani nikdy nedelam hlavolam, ale v tropech se mi zda kazdy textil tlusty jako vlneny svetr; a vsechny kosile mensi nez jsou jindy a ponozky tesnejsi.
Boty mne tlaci, tenisky svedi, sandaly skrabou, chtel bych chodit bosky.
Lituji kazdeho, kdo v takovem case pracuje venku; vcera jsem chtel policistum, kteri vysetrovali autonehodu na rohu ulic Elgin a Durham prinest dzban piva nebo plechovku limonady, coz me mimo tropickou sezonu nikdy nenapadne.
Sve auto, kdyz ho potrebuji, se snazim zaparkovat do stinu stromu, pocitujic litost ke stroji pod palbou slunecnich paprsku. Mohl by mi nekdo vysvetlit proc je agregat chlazeni v aute umisten pod kapotou v blizkosti zhaveho motoru? Vzdycky mne podesi kaluz pod motorem, a zkoumam, jestli je deravy a vytekla kapalina z chladice, nez mi kdosi vysvetlil, ze pod autem je voda z roztateho ledu co kondenzoval behem chlazeni na agregatu a trubkach klimatizace auta.
Jsem zaryty odpurce klimatizace; klimatizovane prostory mi pripadaji skodlive, vzduch spatny, vydychany a klimatizace jako spotrebic je zrout vzacne elektriny.
Kazde jaro vznikne doma debata, jestli nainstalujeme klimatizaci nebo ne; nastesti Eva snasi horko s usmevem, Petr je zaryty ekolog a Janice jsme prehlasovali.
Nerad mluvim o pocasi, ktere vzdy je, jake je, a muj mistr Cicero ve sve tisicovce zachovanych a publikovanych dopisu se nikdy o pocasi nezminil ani slovem, prestoze po stredomori cestoval v kazdou rocni dobu do vzdalenych provincii.
Na druhe strane chci psat o cem se mluvi, a globalni oteplovani, at uz skutecne ci konverzacni humbuk, je v cervenci v popredi zajmu, a clovek se zajima o co se jini zajimaji.
Budeme-li se kdy stehovat jinam, coz pochybuji - tak jedine smerem na sever.
Mudroval jsem, proc se slovo otuzovani vylucne tyka odolnosti k chladu a zime; obrana proti zime je brnkacka - clovek prida na sebe svetr, chlupatou cepici, tluste spodni pradlo, dvoje ponozky a je primerene zaopatreny. Minus 30°C mi pripada stravitelnejsi nez plus tricet. Nejsem had, abych si svleknul kuzi, a co vim, tak syrove maso na slunci hnije rychleji a nema schopnost se opalovat (leda opekat).
Podival jsem se na tridenni predpoved pocasi, kazdy den bude pres 30°C a planujeme se otuzovat, nefnukat, nastesti mame krasne jezero Ramsey za domem.
Az prijde prvni blizard v listopadu, budu se za tento text stydet a planovat vylet na Kostariku, kde je o Vanocich stejne horko jako je tady v cervenci zadarmo.
Ale clovek uz je takovy, ze kdyz za horko neplati tisice, tak ho to otravuje.
Zdravim a preji Hezky den a vsecko dobre na kazdem kroku.
Ross Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu