Navrat na hlavni stranu

Proc skoncil cesky fotbalovy sen?
Je patek 22. cervna 2006 kratce pred sedmou vecerni hodinou a jsme v Hamburku, kde prave konci velky sen ceskeho fotbalu! Muzstvo, o nemz pred mistrovstvim sveta v Nemecku vetsina expertu hovorila v superlativech a ktere figurovalo na druhem miste svetoveho zebricku reprezentacnich tymu, se musi se sampionatem necekane loucit uz po bojich ve skupine. Je to vubec mozne a co se vlastne stalo? Kdo by to byval rekl, kdyz Cesi v prvnim utkani v Gelsenkirchenu prevalcovali celek USA 3:0? Snad jen nejaky blazen
I kdyz svalove zraneni Jana Kollera, ktery Americanum vstrelil prvni gol a kratce pred koncem prvniho polocasu musel na nositkach opustit hriste, bylo varujici. Zvlaste v situaci, kdy uz byl mimo hru nejlepsi kanonyr predlonskeho mistrovstvi Evropy v Portugalsku Milan Baros, ktery si zranil patu v poslednim pripravnem utkani pred odletem do Nemecka v Praze proti Trinidadu a Tobagu (3:0). A navic s muzstvem nemohl odcestovat ani dalsi skvely utocnik Vladimir Smicer, ktery se pred rokem prave po boku Barose v barvach FC Liverpool radoval z vitezstvi v Lize mistru.
Jak to tedy vypadalo dale? Hned po zapase s Americany se v ceskem treninkovem tabore ve Westerburgu siri zvesti, ze pry Koller s Barosem nejsou spravne leceni! Pozdeji se ukazalo, ze tohle prohlasoval cesko-nemecky lekar Tomas Velber Oba cesti doktori Petr Krejci s Jirim Fouskem to vsak na mimoradne tiskove konferenci durazne odmitaji. Presto ale davaji malou pravdepodobnost tomu, ze by Koller nebo Baros mohli do zbyvajicich dvou zapasu skupiny E jeste zasahnout. Tim spise opora letosniho anglickeho mistra FC Chelsea Petr Cech, ktery je casto oznacovan za nejlepsich soucasneho brankare sveta, burcuje: "Postup bychom si meli zajistit uz v pristim utkani s Ghanou a zvitezit. Abychom uz po dvou zapasech meli klid, stejne jako pred dvema lety na evropskem sampionatu v Portugalsku, kde nam pak jen o vlasek unikl postup do finale."
Cechovo prani se vsak v Koline nad Rynem nevyplnuje. Uz ve 2. minute po chybe Ujfalusiho cesky tym golem Gyana prohrava a navic jej africky souper prevysuje rychlosti i micovou technikou! Ale tim zly sen nekonci. Po zmene stran Ujfalusi fauluje ze zadu vynikajiciho Gyana a Ujfalusiho vylouceni plati ceske muzstvo draze. Trebaze Gyan narizenou penaltu nepromenuje, stejne jako dalsi tri ciste sance Cesi se museji hnat za kazdou cenu do utoku, takze neni divu, ze v zaveru jeste Muntari uzavira ucet na konecnych 2:0 pro fotbalove perly z cerneho kontinentu. "Ve chvili, kdyz jsme zacali hrat o deseti, jsem vedel, ze uz nemame sanci," konstatuje po zapase trener Brückner a kapitan ceskeho muzstva Pavel Nedved stejne uprimne dodava: "Ted by se musel stat zazrak, abychom postoupili." Ale krome prohry 0:2 s Ghanou a vylouceneho Ujfalusiho je tady jeste jedna ztrata. Lokvenc, vlastne po Barosovi, Kollerovi a Smicrovi ctvrty utocnik, dostava stejne jako proti Americanum, kde musel stridat zraneneho Kollera, zlutou kartu a tak ani s nim Brückner proti Italii nemuze pocitat!
Ale pozor, tri dny pred zapasem s Italii zacina Baros kolem hotelu ve Westerburgu behat "Jsem moc rad, ze uz muze trenovat," sdeluje pristi den Brückner, ale jednim dechem pokracuje: "V konecne fazi rozhodovani o sestave dam stejne prednost stoprocentne zdravym hracum." A k prohre s Ghanou jeste rika: "Zavinila to nase spatna koncentrace v uvodu zapasu. A asi i to, ze jsme africke muzstvo prilis neznali. V tomhle smeru je to s Italy uplne jinak. Mame je prectene, avsak presto jsou tezsim souperem nez Ghana." Na tohle tema maly "Mozart" ceskeho souboru Tomas Rosicky, ktery od leta bude oblekat dres londynskeho Arsenalu, hlasite pripousti: "Asi jsme po vitezstvi nad Americany zili az v prilis velke euforii."
V Hamburku proti Italii Baros, prestoze neni uplne doleceny, s obstriky nastupuje. A hned v uvodu se dostava do velke sance. Necelou pulhodinu ma legendarni squadra azzura z Cechu viditelny respekt a jeji nervozni obranci kupi chybu za chybou. Ale po rohovem kopu Tottiho vyhrava Materazzi, ktery predtim necekane strida legendarniho Nestu, hlavickovy souboj s Polakem i s Kovacem a k tyci Cechovy branky skoruje. Avsak ani tentokrat to jen jednim sokem nekonci. Tesne pred prestavkou Polak, ktery uz predtim videl zlutou kartu, zcela nesmyslne a temer ve stredu hriste, svou kopackou zajizdi do Tottiho. Takze musi nasledovat druhe napomenuti a karta cervena!!! A zase jsou Cesi jen o deseti ve chvili, kdy prohravaji. Nedved hraje proti svym spoluhracum i protihracum z italske ligy jako o zivot, dvakrat musi ve druhem polocase brankar Buffon zazracne zasahovat po jeho exkluzivnich strelach, ale na vyrovnani to nestaci. Naopak do otevrene obrany dalsi stridajici Ital Inzaghi definitivne tresta Cechy golem na 2:0 a posila je domu. Jako by scenar zapasu s Ghanou i s Italii byl napsan pres kopirak
Ano, je patek 22. cervna 2006 a trener Brückner v Hamburku spila: "Za devet let, co delam u reprezentacniho tymu do 21 let a u A ­ muzstva, jsem nemel jedineho vylouceneho hrace. A ted najednou dva, Ujfalusiho a Polaka. Co se stalo, byla totalni nezodpovednost vuci vsem spoluhracum i clenum realizacniho tymu!" A take donekonecna argumentuje velkym oslabenim, hlavne v utocne linii. Ano, zopakujme, ze Koller, Baros i Smicer byli zraneni. Ovsem znovu pripomenme, ze s Lokvencem nemohl Brückner pocitat prave z disciplinarnich duvodu, protoze behem necelych dvou utkani sveho nemeckeho ucinkovani stacil nasbirat dve zlute karty. Brückner sice priznava: "Nase vyrazeni je neuspechem." Ovsem odmita za nej nest jakoukoliv zodpovednost. Vcetne kritiky, ze na prave strane stredove osy preferoval Karla Poborskeho, ktery posledni vic nez pulrok kopal za Ceske Budejovice jen druhou ceskou ligu a uz ma evidentne zenit sve vykonnosti za sebou. A naopak na leve strane Jaroslava Plasila, ktery svymi zkusenostmi ani umenim zatim na tak tezke zapasy nedozral.
Brücknerovi v zadnem pripade nelze uprit zasluhy na velkych uspesich ceskeho fotbalu v nedavne minulosti, vcetne postupu do semifinale mistrovstvi Evropy 2004 v Portugalsku. A take je treba souhlasit s jeho pragmatickym tvrzenim: "Ukazalo se, ze kadr ceske reprezentace neni zdaleka tak siroky, jak se zdalo pred dvema nebo tremi roky." Je vsak otazkou, zda prave reprezentacni trener se alespon v mene dulezitych zapasech nemel vic zamerit na jine fotbalisty, nez na ty, kteri byli jeho oblibenci a trenoval je uz pred tim v tymu Ceske republiky do 21 let Avsak at uz jsou odpovedi na tyto otazky jakekoliv, tak v dobe, kdy tyto radky vznikaly, mel uz temer sedmasedesatilety kouc skoro jistotu, ze na dalsi dva roky ve sve funkci zustane. Protoze jeste pred navratem tymu z Nemecka do Prahy a bez jakekoliv analyzy ci rozboru vystoupeni muzstva na sampionatu, prispechal prvni mistopredseda Ceskomoravskeho fotbaloveho svazu a manazer reprezentace Vlastimil Kostal, ktery je nejmocnejsim muzem soucasneho ceskeho fotbalu, s nabidkou, aby Brückner zustal reprezentacnim trenerem az do roku 2008.
Pro Satellite JAROSLAV KIRCHNER, Hamburk

Navrat na hlavni stranu