Navrat na hlavni stranu

Lezaky - zname i nezname
64 let od tragedie

Pod timto titulem vydala obec Miretice v Cechach brozurku Jarmily Dolezalove (ctyricet stranek formatu A 4) o tragedii, ktera nasledovala vrazdeni a zniceni Lidic. Zatimco v Lidicich byli 10. cervna 1942 popraveni jen muzi nad patnact let, pro udajnou pomoc parasutistum, kteri vykonali atentat na R. Heydricha, z Lezaku bylo zavrazdeno 24. cervna 1942 na Zamecku v Pardubicich 16 muzu a i 17 zen. Pomahali parasutistovi Jirimu Potuckovi z paraskupiny Silver A ukryvat, prevazet, provozovat a opravovat vysilacku Libusi, s niz byl v radiovem spojeni s Vojenskou radiovou ustrednou v Anglii. Potucek byl jednim z nejuspesnejsich radistu vysazenych z Anglie anebo Sovetskeho svazu. V posledni depesi oznamil zniceni Lezaku a ztratu spojeni se svym velitelem kpt. Alfredem Bartosem, ktery se zastrelil pri pronasledovani 21. cervna 1942. Potucek byl pravdepodobne po vypovedi jednoho ze zatcenych z velkeho okruhu pomocniku vypatran gestapem 30. cervna. Z nocniho obkliceni se prostrilel bosy. Lehce odeny prchal na Pardubicko, v nadeji, ze nalezne pomoc. Fyzicky uplne vycerpany usnul v lese pobliz obce Trnova. Tam ho pry v sebeobrane zastrelil cesky nadstrazmistr Karel Pulpan. (Vypoved Pulpana zverejnil Martin Reichl v knize Cesty osudu, zivotni pribehy cs. parasutistu vycvicenych v letech 1941-45 ve Velke Britanii, 1994.)
Akci proti Lezakum zorganizoval po porade s prazskym velitelem gestapa - podle existujiciho rozkazu Adolfa Hitlera - sef pardubickeho gestapa Gerhard Clages. Byl zabit behem valecne akce v Budapesti v roce 1944. Neuveritelny byl konec jeho pilneho suroveho nastupce Waltera Lahneho, narozeneho v Magdeburku. Pod cizi identitou ho po valce dopravili na nositkach s tuberkulozou do nemocnice v Nechanicich, kde zemrel. Lahne navrhl, aby Lezacti byli upaleni ve svych domovech.
Gestapo odvezlo z Lezaku jedenact deti, z nichz dve holcicky byly predany do Nemecka na prevychovu, ostatni deti byly poslany do vyhlazovacich taboru v Polsku, kde zmizely jako lidicke deti beze stopy. Divky byly po valce vraceny do CSR. Jarmila Dolezalova, puvodnim jmenem Stulikova, je jednou z nich. Ma proto k lezackemu masakru zvlastni osobni vztah. Studovala dokumentaci o nacistickem zlocinu nejen v archivech a odbornych knihach, ale take vyhledala celou radu pribuznych zavrazdenych lezackych obcanu (jmena jsou uvedena na konci brozurky), od nichz ziskala sirsi verejnost dosud nezname rodinne udaje a unikatni upoutavajici fotografie, doplnujici beze slov puvodni text autorky.
Zivot v Lezakach, v osade o pouhych deviti domech, nebyl lehky. Krome mlyna a vodni pily se mistni zivili tezkou praci v okolnich zulovych dolech. V jednom z nich, Hluboka, se skryval Potucek. Dokumentarni zabery lezackych skolaku, zamestnancu pily, valcovny a lomu naznacuji, ze zivot v predvalecne republice a tzv. protektoratu nebyl zavidenihodny. Na lepsi osaceni nezbyvalo. Fotografie zen v trestaneckych pruhovanych odevech po prijezdu pres Malou pevnost v Terezine, Drazdany, Zhorelec a Vratislav do Osvetimi, pusobi jeste dnes otresne.
Lidice byly srovnany se zemi v nekolika mesicich, na podobnou akci v Lezakach se gestapo dlouho nezmohlo. Fotografie zricenin lezackeho mlyna a domku se zachovaly diky Frantisku Jandovi, ktery se vratil do Lezaku kratce po vypaleni, aby vyhledal konev, zanechanou na dvore pribytku Cechovych. Na konvi bylo totiz napsano jeho jmeno. Riskoval bezpochyby zivot.
J. Dolezalova zahrnula do osobnich medailonku take udaje o kriminalnim inspektorovi Josefu Ondrackovi. Vypatral po valce nekolik odvlecenych lidickych a lezackych deti, ktere nemecke adoptivni rodiny nahlasily ceskoslovenske repatriacni komisi. Na strane 36 je fotka Ondracka s mladou autorkou, ktera za pet let nemecke prevychovy skoro zapomnela matersky jazyk.
Ondracek uprchl z Ceskoslovenska po unorovem prevratu v roce 1948. Obaval se zatceni sovetskymi organy (NKVD pusobilo na ceskoslovenskem uzemi hned po osvobozeni Podkarpatske Rusi na podzim 1944), nebot pri patrani po odvlecenych detech narazil na stopu vedouci do Ruska! Zije od roku 1954 v USA. V roce 1990 byl slavnostnim recnikem u prilezitosti 48. vyroci vypaleni osady. Lidicke i lezacke tragedie zneuzival po celych 40 let komunisticky velemirumilovny rezim pro sve propagacni ucely. U prilezitosti behu na pamet lezackych deti - Zavod o lezacky pohar - byl v letech osmdesatych slavnostnim recnikem partyzansky komisar Miroslav Tuma-Picha, prokazany vrah protikomunistickych veznu. Vrcholna ukazka komunisticke nemravnosti a bezohlednosti pri pusobeni na domaci a svetove verejne mineni.
Navstivil jsem Lidice a Lezaky pocatkem roku 1994. Do Lezaku me odvezl ucitel Karel Gottwald ze Sezemic, amatersky badatel jako ja. Puvodne me meli dovezt do Lezaku dvojcata Petr a Pavel Vaskovi, jejichz otec Jindrich, najemce dolu Hluboka, byl cinny v odboji. Shromazdoval zbrane, rozsiroval letaky a daval stranou vybusninu z lomu. Ukryval Jiriho Potucka a prevazel depese z Pardubic od kpt. A. Bartose. Byl popraven na Zamecku 2. cervence 1942. Pavel Vasko zahynul 28. cervna 1994 - v den vyroci svych narozenin - pri autonehode. Petr ho prezil na nasledky teze nehody o mesic. V havarii byl zraneny take Josef Ondracek. Kdybych jel do Lezaku o par mesicu drive, jak jsem puvodne planoval, mohlo potkat osudove nestesti me.
Parasutiste ze skupiny Silver A (treti clen Josef Valcik byl zapojeny do priprav atentatu na Heydricha, 27. kvetna 1942.) nemohli prezit v tzv. protektoratu a plnit dane ukoly bez domacich pomocniku. Za sest mesicu od vysazeni z letadla vybudovali sit 200 muzu a zen. Az do krutych vyslechu zatcenych nikdo parasutisty neprozradil. 194 osob bylo popraveno na Zamecku, v udobi od 3. cervna do 9. cervence 1942, mezi nimi 42 zen. Gestapo bylo v pripade Lezaku a dalsich obci, v nichz se skryvali parasutiste surovejsi nez v Lidicich. Vrazdilo i zeny (Karel Jicinsky Zamecek. K 3O. vyroci heydrichiady v Pardubicich, 1972). Na mistech znicenych domku v Lezakach jsou zulove nahrobky. Vsichni pomocnici parasutistu se z vlastni vule stali hrdiny domaciho odboje. Narodnimi mucedniky se stali ze zlovule ochotnych vykonavatelu Hitlerovych zlocinnych rozkazu.
Jarmila Dolezalova, matka sedmi deti, pripravila dojemnou poutavou nevsedni knizku. Poctila slovy a obrazy, ktere pretrvavaji dele nez kyticka pestrobarevnych kvetin, pamatku rodicu, pribuznych, vsech protinacistickych bojovniku.
Stanislav Berton - Australie

Navrat na hlavni stranu