Navrat na hlavni stranu

Vlasta Pruchova
(12.7.1926 - 16.6.2006)

Kdykoli jsem po zmene pomeru prijel do Prahy a co nejdrive zakoupil Kulturni prehled (mimochodem magazin skutecne prehledne a dokonale uz po leta pripravovany), hledal jsem v nem, zda v prubehu me neprilis dlouhe navstevy v nekterem z jazzovych prazskych podniku bude zpivat Vlasta Pruchova. Je malinko riskantni rici o nekom, ze byl nebo je v tom ci onom prvnim. Ella Fitzgareldova je casto, a myslim, ze pravem, oznacovana jako prvni dama jazzoveho zpevu.
Ac ocenuji mnohe cadske jazzove zpevacky kupr. E. Pilarovou ci E. Olmerovou a jine, u mne byla takovou prvni ceskou damou jazzoveho zpevu Vlasta Pruchova. Ackoli jsem nemel moznost diky veku sledovat jeji pusobeni se skupinou manzela Jana Hammera Rytmus 47, uz v letech padesatych naslouchal jsem ji dost casto, ac tehdy podivna doba totality prave ji nebyla prilis naklonena. Ale posleze se politicky oteplovalo a Vlasta Pruchova zpivala stale casteji a s prednimi orchestry a skupinami. Ac nemela hlas mocneho rozsahu, jeji jazzove citeni a prednes byly dokonale. I kdyz je pochopitelne jisty rozdil mezi jejim zpevem v letech padesatych a sedesatych, (jak je umozneno porovnani poslechu nemnoha nahravek) s jejimi obcasnymi vystoupenimi v prazske Agharte a jinych jazzovych klubech v letech devadesatych a pocatkem tohoto stoleti, byla to vzdy ona, Vlasta Pruchova. Hlas sice poznamenany casem, nezbaveny ale barvy, citu, jazzoveho frazovani.
V Agharte ji nerekli jinak nez Vlasticka. Jednou jsem tam kratce pohovoril s vybornym pianistou Zdenkem Zdenkem a ptal se ho, jak casto a kde v klubech hraje. Rekl, ze uz temer vubec, venuje se skladbe (tez pro film a TV), ale kdyz jej pozada Vlasticka, aby ji s kolegy doprovazel, ani ho nenapadne odmitnout.
Pripomnel jsem si ponekud zvlastni vec. Jazzovy klub Agharta se asi pred rokem ci dvema prestehoval. A prave na jeho puvodnim miste v Krakovske ulici vystupovala Vlasta Pruchova v poslednich letech snad nejcasteji. Byl to pro ni jakysi maly, rodinny podnik. Tam jsem byl pred nekolika lety nahodne svedkem zajimaveho setkani. U stolu nedaleko od nas sedel starsi muz, ktery mi byl mirne povedomy, ale zaradit jsem jej nedokazal. Sedel u sveho drinku a pozorne naslouchal. Na stole pred nim lezela kytice. O prestavce po prvnim "setu" vstal a s kytici pomalym krokem pristoupil k Vlaste Pruchove. Uvitala jej v nadsenem objeti a pritomnym sdelila, ze je to vzacna navstevy z Ameriky ... Jan Konopasek, vyznamny clen nekdejsich Studia 5 a SH Quartetu. Proto ta povedomost. Prijel z Ameriky kde v te dobe zil a mozna dosud tam zije a privezl pro pametniky vzpominku na ony bajecne casy kdy inteligentni jazz zminenych skupin oblazoval sve milovniky, dopraval pozapomenuti na zbytecne politicke dusno vytvarene komunistickou stranou.
Je mi smutno, kdyz odejde osobnost, kterou jsem obdivoval, jejiz cinnost se mi libila, obohacovala mi zivot.
Osud pripravil pani Pruchovou o jejiho manzela Jana Hammera (povolanim kardiologa) uz v roce 1989. Byl shovivavejsi k jeho choti, dopral ji, aby jeste po mnoho let, kdy jeho vibrafon doznel, tesila milovniky jazzu svym osobitym zpevem.
Jsou chvile, kdy k sentimentu nemam daleko. A neni vylouceno, ze si, az pozdni odpoledne promeni se do vecera, pri sklence vina poslechnu nekolik nahravek pani Vlasticky ...
Vladimir Cicha, Vancouver

Navrat na hlavni stranu