Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Josef Skvorecky:
Obycejne zivoty
Nakladatelstvi Ivo Zelezny - 2004
Novelu Obycejne zivoty Josef Skvorecky dokoncil v osmdesatem roce sveho zivota. V uvodni poznamce rika: Do jiste miry je to sumar, nebot tim rokem opravdu zacina stari. Vetsina postav a udalosti ma pravzor v zivote, ale nejsou to ani portrety lidi, ani fotograficka reportaz. Na zacatku to byla parta spoluzaku, potom ji pochybne spolecenske inzenyrstvi rozdelilo, a nakonec ji - nebo ty, kteri zbyli - ubyvajici zivot opet slil do spolecne nadoby vseho ziveho..."
Prvni cast novely nese nazev Pred triceti lety. Zacina nadhernym dvouvetim utkanym ze trech slov: Podvecer. Medovy a krvavy. Josefu Skvoreckemu bylo devetatricet let. Skvorecky (Danny Smiricky) stoji - jako pred dvaceti lety - ve stejnem pokoji a diva se na namesti sveho Kostelce. Prijel na oslavu dvacateho vyroci maturity sve tridy.
Male pohranicni mesto. Cesi, Nemci a hrstka Zidu, zijici celkem pokojne vedle sebe. Nez se na scene objevil Churchilluv vandrak ze stoky, zrudny prizrak, kapral Hitler. Misto a doba, v nichz se odehraval pribeh Skvoreckeho Prima sezony, meho nejmilovanejsiho z Skvoreckeho daru ceske literature.. Misto a doba (ale i udalosti pozdejsi), do nichz se Skvorecky vraci v Obycejnych zivotech.
Setkavame se znovu s jeho (vlastne Smirickeho) mladymi laskami, Irenou, Marii, Ninou (s niz poprve ucitil na rtech teple vlhko divci pusy, jejiz pozdejsi manzel byl komunisty uveznen a kdyz ho pustili, za dva mesice umrel), svatou Nadou (tragickou hrdinkou romanu Pribeh inzenyra lidskych dusi, s niz Smiricky prozije svuj prvni zkonzumovany milostny pribeh, Stazkou.... do nichz do vsech byl Smiricky zamilovan, i kdyz mu nenahradily Judy Garland.
Setkavame se s nekriklave hrdinnym velebnym panem Melounem, ktery stravil leta v Buchenwaldu, a kaplanem Brejchou, ktery cinil pokani, protoze citil, ze jako knez za valky zklamal. Dojme nas pribeh profesorky nemecke ideologie Brunhildy Brunnenschattenove, ktera se dopustila rasoveho zlocinu tim, ze se provdala za Cecha Cvancaru a jejichz "ceske dite" nakonec pokrtil (ti ostatni se bali) reverend Novak, duchovni cirkve "se jmenem menicim se podle politicke situace statu", za protektoratu Cesko-moravske cirkve. Pokrtil je z plechove krtitelnice s vyrudlym kalichem na predni strane. Pak ho zavreli komuniste, ze nechtel z kazatelny odsoudit vatikanske spiklence a projevil nesouhlas s popravou Milady Horakove. Dojme nas nakonec i pribeh nemecke rodiny Sepp: kdyz se blizila Ruda armada, stary pan Sepp sebral manzelku, dceru i maleho synka a vsichni skocili pod vlak (starsi syn, Rudi, spoluzak Smirickeho - ktereho Smiricky v jednom okamziku zaprel - prezil jako nenadseny prislusnik Hitlerovy armady Stalingrad)... Ale predevsim citime stud a snad jakousi vselidskou vinu nad horkou tragedii Smirickeho zidovske spoluzacky, Gerty Woticke, a jeji lasky s katolikem Bertou Moutelikem, ktere se kaplan Brejcha neodvazil oddat. Jeste po letech Berta brecky vzpominal, jak Gerticka koukala z okna vagonu vlaku na ceste do Terezina... Ale je tu i jasnejsi pribeh z doby po "viteznem unoru": kulakovi Vostrelovi vzali statek a jeho genialniho syna odmitli prijmout na skolu pro mimoradne nadane. Kulak Vostrel sebral zenu a sveho genialniho syna a zmizel za kopecky. Syn skoncil jako profesor atomove fyziky na Yale.
I v Smirickeho tride nasla strana Klementa Gottwalda sve stoupence: Knoblocha, ktery se na schuzku dostavil "vlastnim vozem zapadni vyroby", Pilouse, Baru Innemanovou (ti tri donesli na schuzku sedm lahvi vodky a k tomu lihoviny zapocitane do menu), Kulicha (rekl Nine, ze jeji muz byl odsouzen podle tehdy platnych zakonu a ona mu dala do nosu), Vlasaka, ktery prijel pozde (sofer mel poruchu)...
Nejnepeknejsim zastupcem Hitlerova Nemecka v Skvoreckeho knize je skolni inspektor Heinz Dietrich Werner. Mezi jeho zlociny patri, ze dal zatknout profesora Schwarze, ponevadz se mu nelibila Schwarzova vyslovnost. Schwarz brzy po zatceni zemrel v Dachau. Nebylo mnoho tech, kteri byli ochotni se Wernerovi postavit. Jednim z nich byl profesor Propilek, ktery na Wernerovu kritiku s nesmirnou odvahou odpovedel, ze uci Goethovu, ne prasackou nemcinu. Werner byl po valce povesen.
Druha cast novely, nazvana Po triceti letech, zacina stejnym dvojvetim jako prvni cast: Podvecer. Medovy a krvavy. Josefu Skvoreckemu bylo devetasedesat let. Stoji - jako pred triceti (a pred tim pred dalsimi dvaceti) lety ve stejnem pokoji a diva se na namesti sveho Kostelce. Prijel na dalsi (zbytkovou) schuzku sve tridy. Dva spoluzaci umreli v exilu, dva doma. Cvancara padl - se zbrani v ruce - v povstani. Kveta Pilousova prijela v koleckove zidli, Anka se opirala o dve hole a vypadala jako starenka. Soudruzi - jako Ladislav Pilous - prohledli, Knobloch uz ve strane nebyl (uz ji kvuli zamestnani nepotreboval). Jen Kulich vydrzel - dokonce byl hlavnim recnikem na komunistickem srazu nekde v Pelci. Rudi Sepp si prerizl krk. Zdenek (prvni milenec Ireny) si na prani sve matky vzal dceru majitele velkovyroby alkoholickych napoju. Prisel unor a Zdenek se stal pridavacem u zedniku. Choti se to nelibilo a chudaka Zdenka dohnala k pokusu o sebevrazdu. Neuspel. Komentar nezne manzelky: Ani obesit se neumis, nemehlo! Zkusil to znovu. Podarilo se. Smutne skoncil Berta Moutelik (jehoz laska Gerticka zemrela v koncentraku). Vzal si Emilku a mel s ni dve deti. Syn umrel. Po nem zena. Zustala mu jenom slepa a nehybna dcera Kamilka. Bertovi zacalo byt vsecko jedno. Za mesic po jubilejni party zemrel. Zustala po nem slepa Kamilka.
Hovorili o leccem: o masarkach (vlastne spis o Irene, ktera je objevila), ktere na konci valky okupovaly Kostelec. Usadily se v melkych hrobech esesaku, ktere (jsme prece narod holubici) utloukli cesti ozbrojenci a hajdalacky pohrbili za hrbitovni zdi. Stazka rekla, jak byla stastna, ze se zase sesli a ze dokonce prisel i Skvorecky, emigrant . Skvorecky ji opravil: "Exulant... Nesel jsem za lepsim, sel jsem za svobodou." Cetl jsem daleko mene podarene definice emigrantstvi a exulantstvi..
Kostelecky kostelik byl nove opraven. Skvorecky tam sel na vecerni msi a po msi dlouho hovoril s knezem. Knez byl Polak (patera Brejchu nenapadne umucili komuniste). Msi slouzil dobrou cestinou - latinsky neumel. Novela konci: Zatahl jsem zaclonu, odstrojil se, lehl jsem si do postele a pokusil jsem se spat. Zacal jsem se modlit: Praeceptis salutaribus (slova, ktera pri slavne latinske msi predzpevuje knez. Od druheho vatikanskeho koncilu je pri tiche msi pronasi cesky: Spasitelnymi prikazy napomenuti a bozskym navodem pouceni odvazujeme se volati: Otce nas...)
Obycejne zivoty
je sladkobolnou (vic bolnou) knihou. Zivot, jak basnicky zaznamenal Josef Hora, se uzi do bolesti vraskami vzpominek a let. Obycejne zivoty je take moudrou a pokornou knihou. Josef Skvorecky se dival hluboce do sveho srdce i do srdci druhych. Jako nikdo jiny zachytil slavu (a casteji tragedii) sve generace. Je to i ma generace. I proto jsem mu za jeho novelu vdecny.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu