Navrat na hlavni stranu
Kdyz nas mic prestane poslouchat
V sobotu se ceskym fotbalistum skutecne nic nedarilo, zatimco ghansti fotbaliste meli kridla. Po minute prohravali Cesi 0:1. Nedvedova branka na zacatku druheho polocasu neni uznana a Ujfalusi v 62. minute dostane cervenou kartu za faul. Prestoze Ghana penaltu nepromeni, o vitezi neni pochyb. Jeste v deseti dokazi cesti fotbaliste nekolikrat zautocit, ale nakonec osm minut pred koncem opet inkasuji.
Utkani je potreba prodiskutovat s Vladimirem Bubakem, velkym slavistou, ktery si pamatuje temer vse, nejen z fotbalu. Ackoliv jsme se potkali az v Kanade, shodli jsme se na tom, ze jsme prvni teoreticke fotbalove zkusenosti sbirali v Edenu za starou tribunou. Zde byl na prelomu padesatych a sedesatych let Hyde Park vychodu. Diskutovalo se o vsem, o promenenych i nepromenenych sancich. O politice. Lojza Jonak licil, jak Popluhar minul branku o par centimetru. Prozival se rok 1965, kdy se Slavia vratila do ligy a v zapeti spanila jizda ligou, ktera se skoncila v poslednim utkani proti Interu.
Pak prisel rok 1968, konec Hyde Parku, konec diskusim. Tvrda normalizace. Nekteri zustali, jini odesli. Mezi nimi i Vladimir Bubak. Dal sledoval vysledky, i kdyz to bylo jen na dalku, az prisla sametova revoluce a pak rok 1996. Jeho oblibena Slavia ziskala konecne poprve od roku 1948 mistrovsky titul a cesti fotbaliste se probojovali do finale Mistrovstvi Evropy. Vladimir se priznal, ze takova udalost nemohla byt opomenuta Dobrym dnem, ktery vydaval. Vim, ze jsem mu volal po semifinale s Francii a Vladimir s jeho sveraznym humorem licil, jak z neho tece pot.
I letos jsem se tesil, jak to vse probereme. Jenze Vladimir byl v nemocnici, takze jsme to utkani s Americany neprodiskutovali a zapas s Ghanou se nejak nepovedl. Mic hrace prestal poslouchat.
Vladimir by zrejme citoval pana Naceradce z Muzu v ofsajdu, ze tohle rozcilovani nema zapotrebi. Jenze tentokrat jsem nevolal ja Vladimirovi, ale nekdo volal mne, ze Vladimir podlehl dlouhotrvajici chorobe.
Ales Brezina

***

Rozlouceni s Vladimirem Bubakem
Ve stredu odpoledne se krajanska verejnost rozloucila v Kitcheneru s dlouholetym predsedou odbocky CSSK Vladimirem Bubakem, ktery zemrel v nedeli 18. cervna 2006. Clovekem, ktery byl vyraznou postavou krajanskeho hnuti. Vladimir Bubak byl vynikajicim znalcem historie, pusobil v osmdesatych letech v krajanskem vysilani ceskoslovenske televize v Kitchener-Waterloo, patril k organizatorum pravidelnych pikniku a byl hlavnim komentatorem casopisu Dobry den, ktery vychazel pod hlavickou odbocky. O jeho zivote a praci jsme prinesli obsahlou reportaz v 9. cisle Satellitu z pera Josefa Cermaka Stridani strazi. Behem smutecniho aktu promluvil jeho dlouholety spolupracovnik pri vydavani Dobreho dne Martin Jelinowicz. Symbolicka pro Vladimiruv zivot byla i Smetanova hudba, ktera zde zaznela. Pohrbu se zucastnili za ustredi CSSK Josef Cermak a Blanka Rohnova. Mezi prateli, kteri se s Vladimirem Bubakem rozloucili byl i dr. Vl. Gaspar, ktery prijel ze Spojenych statu.
jc/abe



Navrat na hlavni stranu