Navrat na hlavni stranu

Vodnici P. Kral a B. Maca

Lucerna pro vsechny generace
Nestava se casto, ze po zhlednuti odpoledniho predstaveni chteji deti videt totez jeste vecer. Spise se stava, ze kdyz rodice vezmou deti na vecerni predstaveni tak ze pri nem usnou. Pri predstaveni Noveho divadla se stalo oboji. V patek jedno ditko unavene vsednimi starostmi usnulo. V sobotu zas holcicka premluvila rodice, aby si dali repete. A vubec se nestava, ze rodice s takovou chuti svym ratolestem vyhovi. Skoda, ze v patek zmineny kloucek usnul. Prisel o nezapomenutelnou scenu, kdy mladeho vodnika Michala kroti pani Klaskova. Vodnik se sklebi, kreni, dela obliceje a snazi se dostat k pro nej dulezite vode, ale Klaskova, jak jsme mohli videt v jinych scenach, je pri kroceni muzskych zena nadmiru zdatna a vodnika si za pomoci provazku ochoci jako pejska. Vsak on Klasek by o tom mohl vypravet, co mu vsechno zakazovala a jak ho uzurpovala. Jenze Klasek je dobrak od kosti, podobne jako herec Noveho divadla Jiri Skoda, a na svou zenu si nestezuje. Naopak vsude ji chvali.

Lenka Novakova a Pavel Novak / Klaskova a Mlynar


Zminena holcicka, ktera jako ostatni divenky jejiho veku miluje princezny, se zrejme zamilovala do prekrasne knezny. Nejen ona, malem se to podarilo i mlynarovi, ktery ji provazel po lese s Lucernou k zamecku. Tato scena byla sledovana obzvlaste dospivajici mladezi. Nutno rici, ze kdyby se jednalo o soucasnou soap operu, tak by knezna mlynare svedla, ten by mel vycitky a CTV by to dokazala roztahnout na tricet pokracovani. Nestalo se tak a mlynar vcas nasadil zpatecku. Cimz si zachoval nejen charakter, ale ani neztratil prizen starsi, spise puritansky zalozene, generace.

J. Cermak a J. Fabianova


Sobotnimu predstaveni rovnez predchazela predvolebni schuze v hale svateho Vaclava. Priznivci Zelenych se plne ztotoznili s mlynarem a jeho pozadavkem zachranit lipu. Socialni demokrate naopak videli hlavni problem v ucitelskem pomocnikovi Zajickovi a mohli pozitivne hodnotit zlepseni jeho ekonomicke situace. Priznivce ODS naopak potesil duraz na soukrome vlastnictvi. Feministky si prisly na sve, kdyz Hanicka uhajila svou nezavislost. Kdyby na predstaveni byl pritomen Vaclav Havel jiste by vyzvedl mlynaruv odpor, jeho disidentstvi a boj za lidska prava.

P. Kohout, M. Bonhardt a J. Fabianova
Videli jsme i generacni problem: stary vodnik Ivan versus vodnik mladsi Michal. Pri tom jsme si mohli uvedomit, jak to mladsi generace nemela nikdy lehke. Ani u vodniku. Nechut prenechat rybnik, jezirko ci korytko je vseobecne znama a stare struktury ovladaly ceskou politiku nejen v dobach, kdy existovalo nevolnictvi, ale i v dobach Aloise Jiraska na prelomu stoleti a situace se nezmenila dodnes. At se jednalo o stareho vodnika nebo mladeho oba nakonec ziskali srdce divaku, protoze nikoho neutopili. Jen ja jsem zavidel panu Macovi, ktery hral toho mladsiho vodnika krasne cervene boty. Chtel jsem je odkoupit, ale pohotovi zastupci Batova muzea mne predbehli a daji je do vitrinky hned vedle spicatych bot Johna Lennona z roku 1964.
Muj pritel Jiri Vocka na dotaz komu fandi ve fotbale, odpovedel, ze na fotbal nechodi fandit, ale pouze kritizovat. Ja zase do divadla nechodim kritizovat, ale fandit a tentokrat jsem fandil viteznemu tymu. Po takovem zapase vetsinou skanduji divaci: "Hosi, dekujem!" Chtel bych zakoncit "Herci, dekujem!" Je zapotrebi podekovat nejen hercum, ale jak napocital Pavel Kral v programu, vsem dvaatriceti lidem, kteri se na predstaveni podileli. Cili "Nove divadlo! Dekujem!"
A nejen jim a nejen za toto predstaveni
Ales Brezina

J. Fabianova, P. Novak a M. Frankova

Navrat na hlavni stranu