Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Akce Ustavu T.G. Masaryka

Ustav T. G. Masaryka byl zalozen v r. 1932 prvnim prezidentem Ceskoslovenske republiky, aby vedecky a popularizacne pracoval v oblastech, v kterych byl prezident cinny jako myslitel a politik a vydaval jeho literarni dilo. Ustavu daroval svoji knihovnu (40,000 svazku) a svuj osobni archiv a na jeho cinnost prispel castkou 13, 750.500 cs. korun. Mesto Praha Ustavu venovalo pozemek na Letne na postaveni budovy, navrzene architekty Gocarem a Kozakem. Prisel Mnichov a budova postavena nebyla. Jako vsecko spojene s jmenem Masaryk, Ustav prochazel udobimi pronasledovani. Za nacisticke okupace rada jeho zamestnancu byla pronasledovana a jeho knihovnik, V. K. Skrach, popraven; komuniste majetek Ustavu konfiskovali. Teprve po padu komunistickeho rezimu mohla byt cinnost Ustavu obnovena.
Ustav je drzitelem autorskych prav k literarnimu dilu prvniho prezidenta Ceskoslovenske republiky. Vzal si za dlouhodoby ukol vydat v ctyriceti svazcich jeho sebrane spisy. Tento projekt je prave v druhe a obtIzne fazi vydani praci, ktere nikdy predtim nebyly vydany. Vydani kazdeho svazku stoji statisice korun. Ustav se dostal do svizelne financni situace, tak svizelne, ze jeho zamestnanci rezignovali. Vychodiskem se stalo zrizeni Ustavu T. G.Masaryka pri Ceske akademii ved, ktery je spravovan sborem vyznacnych osobnosti v cele s Josefem Zumrem, emeritnim reditelem Ustavu Filosofie pri Ceske akademii ved. Ustavu se podarilo zajistit statni subvenci na vydani Masarykova dila, ale tato subvence je vazana na schopnost Ustavu opatrit ze soukromych zdroju 30% nakladu spojenych s vydanim Masarykova dila. Ustav se proto obraci na verejnost s prosbou o prispevek na tuto vydavatelskou cinnost.
Mezi temi, na ktere byl dopis Ustavu adresovan, je predseda Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade, Milos Suchma. Milos Suchma mne ulozil, abych akci Ustavu zverejnil a jmenem Sdruzeni pozadal krajanskou obec o prispevek na tuto vyznamnou akci. Laskave zaslete sve seky, vystavene na Ustav T. G. Masaryka, na Czech and Slovak Association of Canada, 3044 Bloor Street West, P.O.Box 564, Toronto , ON M8X 2Y8.
***
Tak si jeste zahraji, ale copak ja...
Torontske Nove divadlo znovu zahraje, 5., 6.a 7. kvetna 2006, kouzelnou hru Aloise Jiraska Lucernu. Je to uz treti torontska inscenace. Lucerna vstoupila do divadelni historie velkolepe. Byla uvedena v Narodnim divadle 17. listopadu 1905. Reziroval ji Jaroslav Kvapil (na inscenaci se podilel i Mikulas Ales), mlynare hral Eduard Vojan, kneznu Hana Kvapilova, Klaskovou Marie Hübnerova a vodnika Michala Jindrich Mosna. Torontske predstaveni bude sice skromnejsi, jmena predstavitelu zminenych roli (zatim) mene zvucna, ale mohu Vas ujistit, ze to bude pekne predstaveni a ze se budete dobre bavit. A uvidite, vedle znamych hercu (Jana Fabianova, Pavel Kral, Bohous Maca) i radu tvari, ktere bud uz odesli na zaslouzenou a tucnou penzi anebo se herecky jeste neuvedli. Do te prvni skupiny patrim treba ja (obsazeni je pocetne a hercu mene). Ale v te druhe skupine opravdu zazari novy herecky talent, muz jinak znamy jako predni predstavitel krajanskeho zivota (Sokol, Ceske a Slovenske sdruzeni v Kanade), Jan Waldauf. Jeho debut sam o sobe stoji za to, abyste se na nas prisli podivat.
***

Za Rudolfem Vrbou
Hrdinove - stejne jako zbabelci - maji ruzne tvare. Jedna z nejvznesenejsich mezi hrdiny patrila Rudolfu Vrbovi.
Dr. Vrba, emeritni profesor farmakologie na University of British Columbia, se narodil jako Walter Rosenberg v Topolcanech na Slovensku v r. 1924 a zemrel ve Vancouvru 27. brezna 2006. Mezi temi dvema daty historie zaznamenala radu udalosti: rozpad jeho statu, nastup k moci Tisovy a Kirschbaumovy Hlinkovy fasizujici strany, Vrbuv odsun v r. 1942 nejdrive do tabora smrti Majdanek a o nekolik mesicu pozdeji do Osvetimi; neuveritelny utek z Osvetimi na Slovensko s jeho druhem Alfredem Wetzlerem (zemrel na Slovensku v r.1988) na jare v r. 1944, prichod do Kanady, profesura, svedectvi v procesech s nacisty a jejich obhajci..
Mel jsem cest a poteseni pohovorit si o nem s jeho synovcem, dr. Stefanem Hornym, znamym montrealskym lekarem a krajanskym pracovnikem, po jeho navratu ze strycova pohrbu.. Prof. Vrba a dr. Horny si byli velmi blizci a myslim, ze si byli v leccem podobni: I Dr. Horny objima vasnive zivot, i on patri k tem, kteri jsou verni starobylym hodnotam jako jsou cest, narod, charita, i on je schopen videt komickou stranku zivota i vlastniho osudu. Ale ponevadz prof. Vrba byl starsi, nekolikrat hluboce zasahl do zivota sveho synovce, i kdyz se desitky let nevideli. Na priklad i to, ze Stefan Horny skoncil v Kanade misto Svycarska, je strycovou zasluhou. I Stefanuv zivot si zaslouzi knizku, ale tato crta patri jeho stryci, ktery na stesti se o mnohe ze sveho pozoruhodneho zivota se Stefanem podelil.
Tak na priklad vzpominal na rok 1939. Do jeho tridy vtrhli prislusnici Hlinkovy gardy a jejich vudce zarval: "Zidi a Cesi ven." Pak se podival na symbol Ceskoslovenske republiky na zdi a dodal: "Date dole toho kocura".
Prisel rok 1942 (peklo, ktere Wetzler, pod pseudonymem Jozef Lanik popsal v knizce " Co Dante nevidel")a deportace. Majdanek, Osvetim a nakonec Birkenau. Uprostred skoro nepredstavitelne hruzy zablesky lidskosti. Jeden z esesaku, jmenem Franz, byl znam svym rvanim na vezne a vyhruzkami pekelnych trestu za nejmensi provineni. Ale nikomu neublizil. Naopak. Skupina mladych zen byla v nebezpeci, ze umrou hladem. Esesak Franz nekde vystrachal marmeladu. Sudy marmelady. Ta marmelada jim tehdy zachranila zivot. Zacalo se mu rikat "marmeladovy Franz". Kdyz byl po valce souzen, ty z zen, ktere valku prezily, prisly svedcit. Marmeladovy Franz byl osvobozen.
Vsichni prisedsi do Osvetimi byli nejdrive rozdeleni do dvou skupin podle pohlavi a pak byli trideni lekari pod vedenim Josefa Mengeleho: kdyz lekaruv palec zamiril do leva, vezen sel do plynove pece; kdyz do prava, vezen byl registrovan, ocejchovan, oholen a vetsinou prideleni do pracovnich oddilu.
Vrba pracoval od srpna 1942 do cervna 1943 v oddilu neuveritelne zvanem Kanada, jehoz ukolem bylo odstranovat z vlaku obeti, ktere transportaci do Osvetimi neprezily a trideni obsahu jejich zavazadel. Ponevadz mel fotografickou pamet, Vrba si nesmazatelne zapsal do pameti kazdy transport, odkud prisel a pocet prichozich. Podle jeho kalkulaci v dubnu 1944 bylo do te doby v koncentracnich taborech usmrceno 1,700,000 Zidu a podle hovoru mezi strazemi usoudil, ze cekaji priliv dalsiho milionu "jednotek" z Madarska. Usoudil tak proto, ze kdykoliv mel prijet dalsi transport, strazci se tesili na dobroty, ktere spojovali s narodnosti ocekavanych obeti, jako treba cokolada z Belgie. Na jare roku 1944 se strazci tesili na salam. Vrba (tehdy jeste Rosenberg) nasel inspiraci k nejzavaznejsimu kroku sveho zivota: madarsti Zide musi byt varovani. Ponevadz pracoval v ruznych oddilech, znal kazdy kout tabora. Vedel o prostoru, ktery byl vytunelovan v hromade stavebniho dreva hned za ostnatym dratem, ktery chranil vnitrni prostor tabora. Vezni kazdy den byli strazemi zavedeni na staveniste a vecer zahnani nazpet do tabora. Z chovani strazi pri predeslych neuspesnych utecich Vrba vedel, ze jakmile bylo zjisteno, ze nekdo chybel, straze se psy tri dny prohledavali vnejsi prostor tabora. O dutine v hromade stavebniho dreva nevedeli. V te dutine se ukryl Vrba se svym pritelem Wetzlerem. Aby neprilakali cvicene psy, maskovali svou clovecinu tabakem namocenym v benzinu. V noci tretiho dne se z tabora vytratili. Pomoci mapy, kterou Vrba vytrhl z taboroveho atlasu, se dostali na Slovensko.
Prihlasili se v Ustredi Zidu. Tyto organizace hraly dvojitou hru. Technicky spolupracovali s nacisty jako mluvci Zidu a soucasne se snazili ziskat ustupky jako vyjmuti jedincu nebo i rodin z deportace. Ustredi Vrbovi a Wetzlerovi zprostredkovalo schuzku s papezskym nunciem. Dva dny - kazdy oddelene - Vrba a Wetzler pisemne zaznamenavali sve zkusenosti a prostredi v Osvetimi. Dr. Horny soudi, ze tento zapis, eventualne znamy jako Osvetimsky protokol, byl duvodem, proc se papez distancoval od Jozefa Tisy. Vrba i Wetzler riskovali sve zivoty, aby varovali madarske zidy o nacistickych planech. Ale Ustredi madarskych Zidu si nebylo jiste, zda by okamzite varovani bylo moudre. Vyjednavali s Eichmanem, ktery urgoval (zpravy z bojist nebyly pro nacisty priznive) co nejrychlejsi deportaci. (Vyhubeni co nejvetsiho poctu (ne-li vsech) Zidu povazoval za svoji povinnost). Funkcionarum Ustredi madarskych Zidu nabidl, ze jejich rodiny vyjme z transportu a povoli jim odjezd. Dokonce byl i ochoten dovolit vsem madarskym Zidum (bylo jich kolem milionu) odchod do Anglie za predpokladu, ze Anglie doda nacistum 10 tisic nakladnich aut a tuny mydla. Kdyz Anglie odmitla, Eichman rekl mluvcimu madarskych Zidu Kastnerovi: "Vidite, Anglicane o vas nestoji." Nakonec se dohodli, ze za spolupraci s deportaci Eichman dovoli 1.620 Zidum odjezd do Svycarska. Dovolil. Mezi temi 1.620 stastnymi byl na priklad i jeden z dnesnich nejbohatsich lidi na svete, George Soros. I kdyz madarsti Zide byly o nacistickych planech informovani az po zahajeni deportaci, odhaduje se, ze i opozdene zverejneni " Osvetimskeho protokolu" zachranilo zivot 100 000 madarskych Zidu. Vetsina z nich se dostala do Izraele, mezi nimi i vyjednavac s Eichmanem, Kastner. V Izraeli byl Kastner obzalovan, ze kolaboroval s Eichmanem. Hajil se tim, ze 1620 Zidum zachranil zivot. Byl soudem osvobozen. Vysel - nepochybne v radostne nalade - na ulici. Treskla rana a Kastner skoncil svou neradostnou pout po teto zemi.
Walter Rosenberg dostal novou totoznost. Falesne dokumenty svedcili, ze jejich vlastnik se jmenuje Rudolf Vrba. A tehdy si tento ne jeste dvacetilety muz zahraval s osudem skoro ve stylu slavneho romanoveho hrdiny z doby francouzske revoluce, "cerveneho pimprnela". Po cele Evrope byl zverejnen zatykac na Waltera Rosenberga s prikazem clenum vsech nemeckych vojenskych a policejnich utvaru, aby Rosenbergovo zatceni bylo okamzite hlaseno sefu Gestapa Himlerovi. Zatim co Gestapaci hledali Waltera Rosenberga, Rudolf Vrba se v bilem saku prochazel po Piestanech... Kdyz slovensti partyzani vyhlasili (bez obvyklych formalit) Hitlerovu Nemecku a Tisove vlade valku, Vrba se stal jednim z nich. (Z teto doby se datuje detska vzpominka filmare Mily Kubika: prespali u nich v Cadci, kde Miluv tatinek, Jozef Kubik, byl ucitelem a soucasne vedoucim podzemni organizace v kysuckem kraji, dva muzi; z utrzku hovoru rano pri snidani Milo pozdeji usoudil, ze jednim z tech dvou muzu byl Rudolf Vrba). Vrba se zucastnil boju v oblasti Malych Karpat, kolem Brezove pod Bradlem a byl vyznamenan za statecnost.
Po valce studoval v Praze, ziskal titul inzenyra chemie a pozdeji doktorat technickych ved (jednim z jeho ukolu v dobe, kdy pracoval v institutu chorob z povolani, bylo znovu-objeveni penicilinu, ktery tehdy nebyl v Ceskoslovensku k dostani). V Praze se take seznamil se svoji budouci zenou, Gertou, ktera pracovala na Akademii ved. V roce 1958 odesel z Ceskoslovenska, nejdrive do Anglie, kde pracoval ve vyzkumu a pozdeji do Vancouveru, kde nastoupil na UBC jako "associate professor.
Profesor Vrba svedcil v procesech s nacisty (podal pisemne svedectvi i v procesu s Eichmanem). Jeho svedectvi v kanadskem procesu s Ernstem Zundelem, popiratelem holocastu, pravdepodobne rozhodlo o Zundelove odsouzeni. Bernie Faber, predstavitel Kanadskeho zidovskeho kongresu, o jeho svedectvi rekl: "Jeho vypoved nam vzala dech..."
Vrba byl poslednim z peti muzu, kterym se podarilo uniknout z Osvetimi. Utek jednoho (snad prvniho) z nich, ceskeho Zida Lederera, by rovnez byl skvelym nametem pro roman. Jeden z Osvetimskych gestapaku se zamiloval do mlade vezenkyne. Byl pripraven s ni uprchnout, ale nechtel riskovat jeji zivot. Aby to vyzkousel, hledal mezi vezni nekoho, kdo by byl ochoten hrat roli pokusneho kralika. Nasel ho v Ledererovi. Oblekl ho do gestapacke uniformy dustojnika vyssi hodnosti, nasedli do vlaku, gestapak byl chranen svoji uniformou, Lederer delal, ze spi a gestapak bdel nad jeho spankem. Utek se podaril. Lederer se dostal do Terezina, kde se neuspesne snazil vyvolat vzpouru veznu. Zemrel (v roce 1963) v Anglii.
Smrt Rudolfa Vrby byla komentovana sdelovacimi prostredky temer celeho sveta. Mnozi historikove a komentatori ho oznacili za jednoho z nejvetsich hrdinu minuleho stoleti. Nejen pro neuveritelnou, skoro opovrzlivou odvahu jeho uteku, ale - a snad jeste vic - pro duvod jeho uteku. Vrba (a Wetzler) riskovali zivot ne proto, aby se dostali na svobodu, ale aby varovali madarske Zidy pred osudem, ktery byl pro ne Eichmanem prichystan a tak jim umoznili uniknout.
P.S. Jeste jednu zajimavost jem se od Dr. Horneho dozvedel: nepocita svuj vek od data svoho narozeni, ale ode dne, kdy jeho obec, Dolny Lopasov, byla 11.dubna 1944 osvobozena - jednotkami rumunske divize v armade marsala Malinovskeho.
Josef Cermak
***

Navrat na hlavni stranu