Navrat na hlavni stranu

Oslavy TGM a Masarykovy doplnovaci skoly
V nedeli 5. brezna 2006 probehla v hale kostela sv. Vaclava pripominka 156. narozenin T. G. Masaryka, letos obohacena o oslavy 75. vyroci Masarykovy doplnovaci skoly. Jelikoz se nachazim v Praze a nemohl jsem byt oslavam pritomen pozadal jsem L. Carkovou, ktera ve skole uci uz od roku 1979, a A. Machovou, ktera tam uci od roku 1982, o zhodnoceni, jake dojmy si ze setkani odnesly?
L.C.: Z oslav mam prijemne a mile pocity. Projevy byly kratke a vecne, kulturni program zajimavy. Prijemne bylo take setkani s lidmi, ktere jsem delsi dobu nevidela. Myslim, ze s kolegyni muzeme byt spokojeny s ohlasem vystavky praci nasich zaku a zakyn. Vystavka asi nekterym ucastnikum otevrela oci. Informovala je totiz o tom, ze ve skole se vazne zabyvam jazykovou vyukou, coz prinasi dobre vysledky. Jak mi nekteri lide sdelili, byli primo dojati, kdyz si precetli, co nase deti dovedou cesky napsat. Na ucasti nynejsich zaku se bohuzel podepsaly nemoci. Nas dik patri tem, kteri prisli a program predvedli. Dekujeme i rodicum, kteri s nacvicovanim pomohli. Bylo by asi zajimave svolat v budoucnu sjezd absolventu. Ovsem bylo by nutne mit vetsi casovy predstih.
A.M.: I kdyz se oslava 75. vyroci vlastne konala s mirnym zpozdenim -- k zalozeni skoly doslo totiz v roce 1930 -- bylo dojemne, ze byla spojena s pripominkou narozenin T.G. Masaryka, prezidenta, ktery vzdy vyzdvihoval roli vzdelani v budovani statu a ktery mel vuci mlade generaci velmi kladny vztah. Potesilo me, kolik byvalych ucitelu a zaku se na oslave objevilo. Potesilo me rovnez, jak se lide zajimali o vystavene prace zaku. Byl to sice jen nepatrny zlomek toho, co za leta chozeni do skoly odvedli, ale i to bylo skvelou pripominkou tech nespocetnych sobotnich odpoledni ci dopoledni. I ja doufam, ze se nam podari v budoucnu uskutecnit zvlastni setkani se zaky, na kterem budeme moci skutecne poradne sahnout do babicciny krabicky. Bylo krasne, ze tento podnik svedl dohromady takrka vsechny ceske a slovenske organizace v Torontu. Hlavne bych chtela vyzdvihnout roli Masarykova ustavu, bez jehoz stale podpory by existence skoly byla nemozna.
Slysel jsem o zajimave prednasce Josefa Cermaka z detstvi TGM. Jak vy se divate na vyznam skoly a vzdelavani v nasi komunite?
L.C.: Myslim, ze v kazde komunite ma skola velky vyznam. Jsme sice "doplnovaci skola", nemuzeme tedy suplovat programy pravidelneho kanadskeho skolstvi, ale pro rozvoj deti i komunity muzeme udelat mnoho, jak bylo videt v minulosti. Za sve vice nez petadvacetilete pusobnosti ve skole jsem poznala, co pro nasi komunitu znamenalo vystupovani deti pri kulturnich programech Damskeho odboru a nastudovani pohadkovych divadelnich her, co znamenala jejich ucast pri cviceni Sokola a jejich prispevky do novin a do rozhlasoveho vysilani. Skola totiz vychovava zaky k poznavani jazykove kultury, k jejimu vedomemu zvysovani a uzivani. Na druhe strane je pri setkanich s byvalymi zaky mile slyset, co skola dala jim.
A. M.: Na toto tema se hleda odpoved porad ­ a odpoved se porad meni v zavislosti na objektivnich okolnostech, nebo, chcete-li, na historicke skutecnosti. Predchozi generace si na tuto otazku urcite odpovidaly jinak, nez to delala generace, ke ktere patrime my dve. Katerina Makovcova, ktera ve skole ucila v 80. letech, se ve sve vzpomince zminila o tom, ze povazovala skolu za most mezi nasi ceskou nebo slovenskou minulosti a nasi kanadskou pritomnosti. S tim stoprocentne souhlasim. Pro deti je dulezite vedet, odkud prisli jejich rodice, co je sem privedlo a co zivilo jejich duse v dobach jejich mladi. Je ovsem stejne dulezite se na vyuku jakehokoliv jazyka divat jako na otevirani dveri do noveho sveta. Ne nadarmo se rika "kolik reci umis, tolikrat jsi clovekem". Pochopitelne, ze jsme meli jako skupina patrne trochu uzkostlivejsi vztah k rodnemu jazyku v dobe, kdy se nedalo projit zeleznou oponou. Svedci o tom fakt, ze pocet zaku ve skole v 80. letech presahoval stovku. Otevrene hranice vsak neznamenaji, ze znalost jazyka neni dulezita.
Tri ctvrtiny stoleti, to je jeden lidsky zivot, Je to i doba na zhodnoceni, ohlednuti se zpet, zamysleni To hovori samo za sebe. Co dodat?
A.M.: Chtely bychom podekovat tem stovkam deti a rodicu, Masarykovu ustavu, Damskemu odboru a Novemu divadlu, za jejich mimoradnou podporu a spolupraci. A pochopitelne desitkam obetavych dobrovolniku, kteri kraceli pred nami, nebo dosud kraceji s nami, a zajistuji uspech skoly.
Udelano e-mailem po telefonni konzultaci mezi Torontem a Prahou (abe).

Navrat na hlavni stranu