Navrat na hlavni stranu

Rozhovor s novym konzulem Petrem Mikyskou
S: Dnes je vas prvni oficialni den jako prvniho konzula generalniho konzulatu v Torontu. Jaky je to pocit?

PM: No, je to pocit ted uz pomerne bezny, protoze uz jsme tady preci jenom delsi dobu, vlastne pet tydnu, takze ted uz je to pro nas den jako kazdy jiny. Nicmene, mate pravdu, je to oficialne prvni den, kdy fungujeme, takze trochu rozechvele ocekavame prvniho navstevnika, mame pripraveny fotoaparat a uvidime, kdo to bude.
S: Mate pred sebou tak trochu pole neorane, ale neni to terra incognita. Co vidite jako svoje poslani zde v Torontu.
PM:
Poslanim generalniho konzulatu kdekoli na svete je samozrejme prezentovat Ceskou republiku a poskytovat konzularni sluzby svym obcanum, obcanum hostitelske zeme a obcanum tretich zemi. V pripade naseho konzulatu poskytovani konzularnich sluzeb obcanum tretich zemi, tzn. vydavani viz, zatim nepripada v uvahu, protoze momentalni stavebni priprava nedovoluje vydavani viz. Takze zjednodusujeme vlastne nase funkce pouze na obcany CR a Kanady. Ale co se tyce obcanu Kanady, tak opet se bavime o vizech, jednalo by se o viza pro dlouhodobejsi pobyty, tzn. pobyty nad 90 dnu a k jinym nez turistickym ucelum, a plati tam totez, co jsem rikal o obcanech tretich zemi, ze viza zatim jeste nevydavame. Tim padem se nam nase soucasne pole pusobnosti docasne zuzuje na obcany CR, vydavani pasu, prijimani zadosti o pasy a vyrizovani vsech moznych overovani, legalizaci. Vsechny mozne konzularni sluzby, ktere poskytuje CR budou u nas poskytovany.
Krome toho je hlavnim poslanim pro nas konzulat v nejblizsim obdobi priprava voleb. V tuto chvili uz mohu rici, ze obcane CR se mohou registrovat, mohou prijit k nam na konzulat, mohou se zapsat do volicskeho seznamu. Volby se budou konat 1. a 2. cervna a bude to oznameno samozrejme jeste mnohokrat a budeme tu informaci poskytovat a zduraznovat pri vsech moznych prilezitostech. Nicmene toto je prave jedna z nich a byl bych rad, kdyby nasi obcane o tom vedeli. Chtel bych upozornit na to, ze zapis do volicskych seznamu ma sve konecne datum, dokdy je mozne ten zapis provest, a ten je zde 40 dni pred datem voleb. To znamena, v mesici breznu a dubnu bych prosil vsechny nase obcany, kteri chteji volit - samozrejme neni to zadna povinnost ­ aby se prisli u nas registrovat ve volicskych seznamech.
K poslanim konzulatu, jak uz jsem rekl, patri take prezentace CR, to znamena, ze budeme poradat nebo prinejmensim spoluporadat kulturni akce, budeme se podilet na prosazovani CR z obchodniho hlediska a na budovani kontaktu mezi kanadskymi a ceskymi firmami. Funkci je samozrejme cela rada, ale tyhle jsou ty nejhlavnejsi.
S: Co dalsiho se konkretne pripravuje na letosni rok?
PM:
No, my jsme pro ten rok 2006 ponechali veskere kulturni akce na bedrech zastupitelskeho uradu v Ottawe, a je to z toho duvodu, ze na konzulatu se krome voleb bude take konat rekonstrukce. S tou rekonstrukci a stavebnimi upravami budeme mit spoustu starosti, zabere nam to spoustu casu, musi byt vypsano vyberove rizeni, verejna zakazka a uz jenom jeji priprava si vyzada nekolik tydnu tvrde prace. Takze my jsme se pro tento rok, sice s tezkym srdcem, ale prece jenom rozhodli, ze ponechame radost z poradani kulturnich akci zatim ambasade v Ottawe.
S: Vy jste hovoril o poslani konzulatu obecne. Mohu se zeptat na vas osobni prinos, co chcete tomu svemu poslani tady dat tak trochu navic, rekneme co je vasi vasni, hokej, umeni nebo co jineho?
PM:
No, k mym vasnim patri veci, ktere nemaji moc s provozem konzulatu spolecneho. Vy jste rikala hokej, ano hokej patri zrovna mezi ne, hraval jsem hokej dlouha leta, hraval jsem volejbal, coz mozna nebude az tak daleko, protoze v Sokole se hraje volejbal. Ja ted nerikam, ze budu hrat v Sokole, ale ta moznost tady je. Jako rodina mame dalsi vasen, tou je hudba, oba moji synove hraji na vselicos, takze se zapojime asi i tady do toho, pokud bude treba nejaka rockova kapela pro mladsiho syna. Tezko rict, takhle jsem o tom zatim nepremyslel. Ale zatim ten kontakt, ktery mame, nejenom ja ale i kolega vice konzul Slajs, s krajanskou komunitou je strasne prijemny. A je to pro nas hodne podnetne, protoze vlastne z toho kontaktu s krajany zjistujete, co by vlastne ten konzulat vsechno mohl delat. Neni to neco, co bychom my meli vymyslet, a potom to tady predkladat, protoze si myslime, ze by to tak nejak melo byt. My ted zjistujeme, jake jsou tady potreby, jake jsou nalady, jake jsou prave vasne, jak rikate, te krajanske komunity, abychom nedelali neco, co by bylo odtazite. Navic si nemyslime, ze natolik zname Kanadu a jeji choutky, abychom se do toho vzdy trefili, takze i v tech rozhovorech s krajanskou komunitou ziskavame tyhle informace a orientujeme se podle toho. Takze zatim bych snad nedefinoval, jak ja osobne bych to videl. Rekneme, ze pro tuto chvili zjistuji, co by asi tak bylo nejlepsi.
S: Kazda krajanska komunita ma svoje specifikum. Tady ma asi jine problemy nebo radosti nez treba v Nemecku nebo Australii. Jakou byste si predstavoval spolupraci od krajanske komunity konkretne vuci konzulatu?
PM:
Drive jsem pusobil v Jizni Americe a krajanska komunita tam samozrejme nedosahuje takovych rozmeru jako tady v Kanade. I kdyz treba v Argentine ano, tam je ten rozsah uplne stejny. Ovsem ta specifika tam jsou naprosto jasna, mate uplne jine problemy, a pro me bylo napriklad velkym prekvapenim, kdyz jsem zminoval v rozhovoru s nekterymi krajany tady neco, co bylo v Jizni Americe vnimano jako nejvetsi problem krajanske komunity, tady to nikoho nezaujalo, protoze to nikdo jako problem nevnima. Takze ta specifika tady jsou. Co ocekavam od krajanske komunity ­ v prvnich tydnech a mesicich pusobeni konzulatu pochopeni, to hlavne, protoze ty prostory nejsou jeste stoprocentne upravene a personalne nejsme jeste stabilizovani. Takze, pokud bychom mohli pozadat o spolupraci, prave pri organizaci kulturnich akci nebo obchodnich prezentacnich aktivit, tak urcite za to bychom byli vdecni, je to koneckoncu cil nas vsech, jak te krajanske komunity, at uz je organizovana nebo neni, tak samozrejme konzulatu a vsech statnich organu CR.Jednou z oblasti, kde by krajanska komunita mohla vystupovat bez jaksi spoluprace nebo kontaktu s konzulatem je pomoc pri odstraneni vizove nereciprocity. Jak vsichni vite, kanadsti obcane k turistickym cestam do CR nepotrebuji viza, cesky obcan k jakekoli ceste do Kanady vizum potrebuje.
Pred uzaverkou jsme telefonicky pozadali konzula Mikysku o kratkou bilanci prvniho tydne. "Lidi bylo hodne, jsme spokojeni. Ukazuje se, ze tady ten urad neni zbytecne a cesti obcane si k nam nachazeji cestu na nasi nove adrese 2 Bloor Street West. Nejvic prace jsme meli ve statoobcanske agende, kdy si lidi chteji vyridit ceske obcanstvi, a v pasove agende. Krome toho jsme provadeli legalizacni ukony, overovani podpisu a kopii."
Adresa konzulatu:
Consulate General of the Czech Republic
2 Bloor Street West, Suite 1500
Toronto, ON M4W 3E2
Telefon: 416-972-1476
Fax: 416-972-6991
E-mail:
toronto@embassy.mzv.cz
Uredni hodiny: pondeli az patek 09.00 ­ 12.00
Jako mimoradnou sluzbu ctenarum Satellite prinasime

Navrat na hlavni stranu