Navrat na hlavni stranu

Olympiada zaklepala na dvere
Nedavno zemrely exilovy bojovnik pan Zdenek Slavik delil odpurce komunismu na ty, kteri se rozhodli pro boj z blizka a pak ty kteri bojuji na dalku. Bojovnici na kratkou vzdalenost byli chartisti, politicti vezni, vyznavajici cirkev ci underground. Na dalku se pak zapasilo z exilu.
Ve sve podstate to byl spravny pristup. Jedni bez druhych by tezko mohli existovat. Podle tohoto klice bychom dnes vpredvecer olympiady mohli rozdelit i olympioniky. Jednak jsou to ti, co si zvolili boj z blizka a kteri se jiz pomalu sjizdeji do Turinu. My, dalkovi olympionici jsme se rozhodli pro boj u televizoru, pocitacu, rozhlasovych prijimacu. Adrenalin pro nase netrenovana tela je vsak jeste nebezpecnejsi nez pro vykonne sportovce, pro ktere je lamani rekordu pouhou hrackou. Podobne jako aktivnim sportovcum, i nam sportovcum dalkovym hrozi rada nebezpeci. Pri neobratnym manipulovanim s pulitrem si muzeme v rozhodujicich momentech utkani Cesko-Kanada prerezat slachy prave ruky . Aby byl prenos z alpskeho lyzovani existencialne prozity, i my volime pro tuto disciplinu mista se snizenym mnozstvim kysliku v ovzdusi; nejlepe restaurace, ci bary. Pred zavodem na bezkach se doporucuje lavor se studenou vodou, aby nohy byly patricne prochladle. V okamziku startu pak nohy vytahneme a spolu se zavodniky muzeme citit, jak krevni obeh funguje. Pocity skokana na lyzich Jakuba Jandy lze castecne nasimulovat ve vytahu na torontske CN Tower, doporucuje se vzit prirucni televizor a zapnout ho pri jizde dolu.
Jak kdosi rekl olympijske hry jsou prilezitosti pro lidi, kteri maji vycitky, ze nic pro sve zdravi nedelaji, aby zasedli k televizorum a alespon na cas se zbavili techto neprijemnych pocitu.
Krome olympijskych her v primem prenosu, ktere nas cekaji, jsem minuly tyden videl jeste jednu vystavu, kde byli olympionici vecni. Ti, kteri se s pozemskym zivotem jiz rozloucili, ale jejich telo bylo pouzito pri anatomicke vystave Body Worlds 2. Nemecky lekar Günther von Hagens v roce 1977 zavedl novou technologii (plastination), kdy jsou jsou jednotlive casti lidskeho tela pod vyvevou zbaveny tekutin a nahrazeny umelou hmotou. Diky teto metode muzeme videt, jak pracuji jednotlive svaly ci organy v lidskem tele. Dr. Günther von Hagen (mimochodem vyhosteny z vychodniho Nemecka za to, ze protestoval proti okupaci Ceskoslovenska v roce 1968) se snazi ukazat, jak pracuji svaly sportovcu v extremnich pozicich. To se mu nejlepe dari pri gymnastice a pri zimnich sportech jako je krasobrusleni ci skoky na lyzich (na snimku vpravo). Pokud byste tedy chteli videt, jak jsou napinany svaly skokana na lyzich a videt to trochu jinak nez jak je to ukazano v televiznim prenosu, pak muzete navstivit vystavu Body Worlds 2 v Ontario Science Centre (770 Don Mills Road, Toronto). Tel.: 416/696-1000. Vystava je otevrena denne od 10 do 17 hodin. V zaveru tydne je moznost videt vystavu i vecer. Na vlastni oci se pak muzete presvedcit i jaky je rozdil mezi plicemi, ktere maji nedostatek kysliku ve vysokohorskem prostredi a v restauraci ctvrte cenove skupiny. Vystava potrva stejne jako Zimni olympijske hry v Turinu do 26. unora 2006.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu