Navrat na hlavni stranu

Chvilka s Alexou a jejimi detmi
Cestu k Alexe jsem nenasla sama, pomohla mi nahoda. Dostal se mi do ruky torontsky denik Metro, z jehoz stranek se na me usmivala mlada zena. Pripadala mi jako moje davna znama, mela jsem z pohledu na fotografii velice dobry dojem. Ovsemze, to jmeno, ktere by mohl tezko vyslovit anglicky a jinak mluvici clovek, Travnickova Socharka je Ceska. Tri roky je reditelkou organizace Blind Kids Art. Velice zajimava prace - v charitativni organizaci uci slepe deti a deti s ocnimi vadami tvorit. Vytvarnou praci jim otvira nove, pro ne dosud neobjevene obzory a rozmery zivota. Zda se zcela nemozne, aby se slepe dite umelo vyjadrit sochanim ci modelovanim. Jak pochopi trojrozmernost? Jak muze vnimat svet prostoru, barev, perspektivy? Sama si na ty otazky neumim docela odpovedet. Malir Stefan Galvanek tvrdi, ze barvy vyzaruji urcite teplo, a kazda barva teplo jine intenzity, a to mohou slepe deti pocitovat a tedy tak i odlisovat barvy. Alexa, ktera jde za uslechtilym cilem sve prace ci poslani naprosto cilevedome, upevnuje kontakty s umelci a pedagogy umeleckych skol. Nekteri jsou tak primo zainteresovani do teto aktivity, a tak mohou garantovat nejen vysokou uroven jejiho vyukoveho programu, ale i jeho trvaly rozvoj. "Nasim cilem je smazat hranici oddelujici slepe a zrakove postizene deti od jejich vidoucich vrstevniku a umoznit nasim studentum pristup k potencialni kariere," upresnila Alexa na nedavnem setkani priznivcu a primo zainteresovanych a clenu skolske komise, jinak take byznysmenu a profesionalnich vytvarniku, ktere se uskutecnilo 10. prosince v Latitude 44 Gallery v Toronte. Mezi pritomnymi byl mj. i sochar a klenotnik Mark Raynes Roberts, k jehoz klientum nalezi i Nelson Mandela ci Rodriguez Cup a Ze'ev Seltzer, izraelsky sochar a profesor na University of Toronto, kteri jsou soucasne i aktivisty teto charitativni organizace.
Reportaz o tom, jak probiha vyuka a vytvarna prace s detmi prineseme v nekterem z budoucich cisel novin. Neni ale od veci se zamyslet, zda je mozne individualne tuto aktivitu podporit. Navstivte webovou stranku a seznamte se blize s poslanim teto skoly. Treba najdete i zpusob vlastni pomoci.
www.komtessa.ca/BlindKidsMainPage.htm..
Send a cheque to: Blind Kids Art, #222, 15 Adrian Avenue, Toronto, ON M6N 5G4; Transfer your tax deductible donation to: Blind Kids Art; RBC, Royal Bank Plaza; 200 Bay Street; Toronto, ON M5J 2J5; Account No: 136 33 99; Transit/Branch No: 00002; Institution No: 003
Text a foto: V. Kohoutova

 

Navrat na hlavni stranu