Navrat na hlavni stranu

Pekna vzpominka na detstvi
Na Mikulasskou zabavu poradanou Sokolem Toronto chodivame uz dnes samozrejme. Ani nam neprijde, ze vlastne jiz vice nez polovinu stoleti. Ano, po vice nez padesat let se zde setkavaji lide, kteri maji jinak k sobe pomerne daleko, aby si popovidali, zavzpominali, zatancovali a aby si udelali jakysi polocas ve vypjatem obdobi priprav na svatky vanocni. Starostka torontskeho Sokola Hanka Juraskova je v Kanade tricet sedm let, a jak sama potvrdila, pametnici prvni mikulasske zabavy zarazuji do let 1951...
I o te sobote 26. listopadu, kdy se role andela ujala Anicka Mackova a biskupskou kutnu svateho Mikulase oblekl Pavel Christof - a za tech snad deset let, co si kostym obleka, ji dovedl temer k dokonalosti. Darku se sesla pekna hromadka. Lide se bavili, meli dobrou naladu, svatecne vyzdobena mistnost dokreslovala to, cim vsichni pritomni v ten vecer zili - vedomim, ze i v predvanocnim shonu je dobre se zastavit a zklidnit mysl. V klidu usrknout dobreho moku a ve vzpominkach se vratit treba i do detstvi.
Tehdy nam 5. prosince klepavali na dvere Mikulas - ktery podle legendy v ten vecer sestoupil z nebe, aby obdaroval hodne deti darky a zlobive uhlim, doprovazen certem a andelem a vyzvidali, zda patrime mezi ty hodne ci zlobivce. A to certisko vleklo osklivy zaplatovany pytel, do nehoz sbiral neposlusne deti... a andel tu certovu dychtivost, uz uz nejakeho toho kluka uzmout, usmernoval.
Ale nejvice nam v pameti utkvel prirozene rozdavac darku Mikulas. Ohromna biskupska cepice, zatocena vysoka hul, bohate vousy... a dobrosrdecny usmev. To se mu to smalo, kdyz jedinym jeho ukolem bylo vyslechnout sliby vylekanych deti, ze uz budou hodne, a obdarovat je balickem... Tenkrate, v nasich detskych letech, jsme jeste nevedeli, ze vlastne svaty Mikulas. Dnes ma historie Mikulase prece jen jiny nadech. Sice stale se klepe na dvere domacnosti s detmi, ale uz si pripoustime, ze nejde o smyslenou postavu, ale o postavu, ktera ma historicky podklad. Ovsem to bychom ale museli zalistovat v historii kolem roku 260 a vydat se do Patary na jihozapade Male Asie, kde se narodil. Dozil se skoro devadesati let, zemrel, jak pravi historikove, 6. prosince mezi 345 a 351. Po povoleni krestanstvi cisarem Konstantinem v roce 313 se stal prvnim biskupem. O Mikulasi existuje cela rada legend, my si ted vystacime treba tim, co vsechny sjednocuje v tvrzeni, ze mel dobre srdce a ze pro svou stedrost byl vsemi milovan. Zrejme tolik, ze oslavovat jeho jmeno a pamatku zpusobem tak veselym, jak tomu na mikulasskych zabavach je, zarucuje svatemu muzi jeho nesmrtelnost.

Vera Kohoutova

 

Navrat na hlavni stranu