Navrat na hlavni stranu

Pohlednice z vecneho mesta
V Rime muze zvedavy poutnik narazit na nadhernou (a nahatou) zenskou dost casto. Timto neminim jakesi zpustle pobehlice, ale sochy. Mam zvyk, a bez toho se neprerodi turista v tulaka, nahlizet do otevrenych vrat dvorecku a dvorku (i dvoran) obestavenych cinzaky. Tam je mnohdy vic krasy, nez venku. Ty dvorky, dvory a dvorany, pokud nejsou zahnusene auty, obsahuji poklady.
Nejcasteji fontanu, casto sochy, sloupovi, zakouti, palmu ci agave, jakousi opravdovejsi expozici intimni krasy, ktera dela protivahu k motorizovane ulici.
Dnes jsme vklouzli do otevrenych vrat, ze kterych prave vyjel cerny mercedes, a tam stala ne o hlavu, ale o metr vetsi krasavice nez ja. Z bileho mramoru, s rukama ve vlasech, takze nadra mela vztycena ke hvezdam, bricho lenive povystrcene s peknym podbriskem a stehna jako sloupy - jakasi to Venuse a anticky ideal zeny, pro kterou byli muzsti ochotni jit do valky (viz Troja).
Kazdemu by se libilo, myslim si, vyjit rano z domu a pohladit takovy vecny duvod, pro ktery muzsti odjakziva sli vydelavat na chleb vezdejsi.
Ovsem moda se meni, a zenske se mode uzpusobuji, ale panecku, ten anticky ideal zeny je cosi vecneho. To ani kubisti, konstruktivisti ci jini -isti nemohou pokazit.
Odesel jsem odtamtud s pocitem, ze Rim je unikatni mesto slozene z unikatnich tajnosti.
Ross Firla - Rim

Navrat na hlavni stranu