Navrat na hlavni stranu

Chybi vam neco o Dusickach?
Je tomu presne tricet let. Bylo to podivne leto. Mel jsem v sobe spoustu energie a sebejistoty. Jednu nedeli v cervenci jsme si vyjeli na kole. Jen tak, ze si zajedeme my dva, ja s Petrovem z Prahy do Jicina a zpatky. Presne dve ste kilometru, takova nedelni projizdka. Do Podebrad jsme meli vitr v zadech. Zmakli jsme to. Trvalo to neco malo pres hodinu. V Podebradech zacal Petrov zaostavat.
Na stesti tam byla objizdka. Vzal jsem to po objizdce a jeho jsem poslal po stare silnici. Mel jsem to o ctyri kilometry delsi. Presto jsem ho uz u Cenevse zase mel. Nemohl jsem jet pomalu, zkratka to neslo. Zatimco on jel do kopcu tezce a nemel dost sil, ja je prekonaval hrave. Kdyz jsme se chvili takhle trapili, rozhodli jsme se pro rozvod. Mel jsem vycitky svedomi, ale zase ne moc velke. Znal jsem cestu a slapalo se mi velice dobre. Jel jsem napred. Projel jsem Jicinem, minul Turnov, Mladou Boleslav. Energie bylo dost. Mel jsem plan, ze dojedu na kraj Prahy a vratim se zpatky naproti, abych Petrova doprovodil na poslednim useku, jemu pomohl a sobe uchlacholil svedomi.
Jenze vse skoncilo jinak. Trochu jinak. Presne jedenact kilometru za Mladou Boleslavi zacalo neco rehtat v kole. Rekl jsem sproste slovo a zatim "prevodovka!" Mylil jsem se. Nebylo to kolo zadni, ale predni a nebyla to prevodovka, ale praskla osa, jak jsem se pozdeji dovedel.
Mezitim jsem vsak nevedel chvili vubec nic. V hlave jsem mel naprosto prazdno. Jen jsem videl na silnici kaluz krve. Pozdeji jsem pochopil, ze to se jednalo o krevni skupinu A rh +, cili ze se jednalo o krev moji.
Pak jsem si vzpomnel, jak se jmenuji a ze jsem rano vyjel k Jicinu. Mezitim jsem slysel hlasy. O tom, ze ta sanitka nejede a uvedomil jsem si, ze mam pod hlavou peknou deku.
V nemocnici mne nejak sesili, vyspravili mi diru mezi hornim rtem a nosem. Pak se objevil vycerpany Petrov. Policajti ho rovnou nasmerovali do mladoboleslavske nemocnice. Cekala ho jeste cesta do Prahy, zatimco ja jsem zamiril na druhe patro nemocnice. Po par dnech se me zeptali v nemocnici, jestli jsem mel vzdy tak krivy nos. Rekl jsem, ze nemam krivy nos. Sluzbu konajici doktor mne ujistil, ze jsem ho mozna nemel, ale ted ze uz ho mam a tak mne poslali na nosni do Kosmonos. Jiz vratny na brane tvrdil, ze to nebude bolet. Devcata ze zdravotni skoly se smala a take tvrdila, ze to neboli. Prisel nejaky doktor, zrejme komunista, protoze mu vsichni rikali "soudruhu". Ten mne narval do zkrvaveneho nosu kleste, chytil mne za frnak a zacal lomcovat moji hlavou a najednou vykrikl "ted zaskocil". Omdlel jsem v nekolika dnech po druhe.
To nebylo to nejhorsi, co se stalo toho leta roku 1975. Mesic na to zahynula pri leteckem nestesti jedna moje znama.
V praci jsme meli hrozne hodnou pani doktorku, ktera mne rekla, ze jiz mne nemuze nechat dele doma. To ze by mohl udelat pouze doktor tzv. posudkar. Snad jedinym svetlym momentem v tu smutnou dobu byl festival v Ceskem Krumlove, ktery se konal v zari.
Ve ctvrtek po nem jsem sel tedy k posudkari a ten s okamzitou platnosti ukoncil moji pracovni neschopnost. Stacil jsem zamumlat, jestli by to neslo alespon od pondeli, abych nemusel na vrty pred vikendem. Tak mne ten humanista uschopnil od pondeli.
Jenze ani posudkari nejsou vsemocni a po ctyriceti minutach pracovniho procesu se uvolnila na vezi vrtna tyc a jeji ostra hrana mi roztrhla ruku. Opet jsem putoval na nemocnicni stul, tentokrat ve Slanem. Nastalo siti a pracovni neschopnost. Jelikoz to byl pracovni uraz tak pro zmenu se stoprocentnim platem.
Myslim si, ze jsem se toho leta roku 1975 narodnimu podniku Geoindustria jako vrtny delnik vyplatil.
A to jsem mel v tom roce jeste nevycerpanou dovolenou. Tak jsem se dostal na Dusicky do Polska a nahoda tomu chtela, ze jsem se pocatkem listopadu pohyboval v Czestochowe u sveho pritele Janusze Hurnika.
Bylo to zvlastni, clovek premyslel o zivote a smrti. Rodiny se na svatky sesly. Odpoledne se slo na hrbitov. Chodilo se od hrobu k hrobu, vzpominalo se. Utkvelo mi v hlave, ze se vzdy zavzpominalo, pokourilo, nevim, jestli se nekdy i neco vypilo. Skoro vzdy se tam potkali znami. Prekvapilo mne, kolik mladych lidi tam bylo pohrbeno. Vetsinou se zapalila svice, polozily kvetiny. Nikdo nikam nespechal. Vecnost jakoby zpomalovala cas. Byla to zvlastni atmosfera, kterou jsem pred tim neznal. Kdyz jsme odchazeli v podvecer promrzli ze hrbitova, bylo nad nim videt podivnou zari od svicek a k nebi stoupal zvlastni teply dym. Janusz pronesl pamatnou vetu, kterou dodnes opakuji, kdyz pijeme caj, ze ted bude herbata a dobra herbata neni nikdy zla. V polskem radiu hrali Charlie Parkera, Jimi Hendrixe a Janis Joplin. Ti, kteri meli co rici i po smrti.
Mel jsem zvlastni pocit hloubky. Mozna kvuli tomu letu, nevim. Hloubky, ktera mne na tomto kontinente nejak chybi. Chybela mne i v predstaveni Balkonove pribehy Noveho divadla. Mozna, ze to bylo prave tim, ze byly Dusicky a mne v tom case hlavne chybi, ti, co zemreli.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu