Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Nesnesitelna lehkost (?) byti

Jeden z nejslavnejsich kniznich titulu (roman Milana Kundery Nesnesitelna lehkost [?] byti) mi proletl hlavou pri cetbe nedavneho rozhovoru Simona Houpta s Kurtem Vonnegutem pod nazvem The World According to Kurt- The Globe and Mail, October 11,2005). Jen - vzhledem k okolnostem - jsem si dovolil za slovo "lehkost" umistit otaznik. Posudte Vonnegutovy zivotni zkusenosti: sen jeho otce stat se velkym architektem se sesul ve Velke depresi tricatych let; maminka spachala sebevrazdu na svatek matek v r. 1944, kdy Kurtovi bylo 21 let; devet mesicu pozdeji Kurt zazil brutalni bombardovani Drazdan, ktere popsal ve sve nejznamejsi knize Slaughterhouse-Five; jeho starsi sestra Alice zemrela na rakovinu ve veku 41 let, necelych 24 hodin pote, co jeji manzel byl zabit pri srazce vlaku (Kurt a jeho zena adoptovali tri sirotky); syn Marek byl v ustavu pro mentalne postizene (na stesti se uzdravil). Kurt sam se pokusil - neuspesne - o sebevrazdu: domniva se, ze svuj ukol na zemi skoncil s koncem Druhe svetove valky a ze ma pravo "jit domu". (Svet se mu jevi jako kosmicky vtip. Soudi, ze kdyby Buh byl, byl by ateistou. Jeho posledni kniha eseju nazvana A Man Without a Country je v podstate rekviem za tuto otravenou a ponicenou planetu, jiz Vonnegut predpovida nepekny a ne prilis vzdaleny konec.
***
Ctyrversi z vsednich slov o bide zivota
Udel ruske basnirky Anny Achmatove byl sotva radostnejsi nez Vonnegutuv. Ale Achmatova se s nim vyporadala - po mem soudu - daleko vzneseneji, nez-li Vonnnegut. V basnickem cyklu na Stalinovu eru Rekviem z vsednich slov vytepala ctyrversi, ktere je prisnosti basnickeho jazyka i mravne ozdobou minuleho stoleti:
Tato zena je nemocna.
Je sama
Jeji manzel je v hrobe,
jeji syn ve vezeni, modlete se za ni.

***
Nedari se Vam na burze?
Budte dobre mysli. Muze to znamenat, ze Vase dusevni zdravi je v lepsim stavu, nez jste mozna doufali. Vyplyva to ze studie americkych vedcu (vcetne profesora neurologie na univerzite v Iowe), zalozene na vyzkumu 41 investoru s normalni inteligenci, z nichz patnact melo poskozeny oblasti mozku, ktere ovlivnuji emoce. Investori s poskozenym mozkem byli daleko uspesnejsi nez jejich mozkove dokonalejsi kolegove. A onen profesor neurologie usoudil, ze nejuspesnejsi investori by mohli byt nazvani "funkcnimi psychopaty".
***
O nasich ve svetovem tisku
Obcas (dost casto) zahledneme zminku o Cesich ci Slovacich - a ne vzdycky hanlivou. Na priklad, kde byl poprve proveden slavny Prokofjevuv balet Romeo a Julie? Prokofjev byl poveren zkomponovanim tohoto baletu pro Kirovovo leningradske divadlo v r. 1934, ale Kirov z neznamych duvodu balet odmitl. 30. prosince 1936 byl tento dnes prosluly balet proveden, ale v Brne...
V Praze prave skoncila konference proponentu nazoru, ze puvod zivota nelze zcela vysvetlit Darwinovou teorii evoluce, ze dokonalost vesmiru je svedectvim inteligentniho planu. Jde o starobyly spor, ktery v daleko vybusnejsi forme probiha pred soudem v USA. Prazske konference, kterou cesti vedci ignorovali, se zucastnilo kolem 700 vedcu z Afriky, Evropy a Spojenych statu.
Take jsme se docetli o smrti Evy Svankmajerove, malirce (zvlast zname svym Emancipacnim cyklem zacatkem sedmdesatych let), basnirce a socharce. Svankmajerova rovnez vynikla jako tvurkyne loutek a spolupracovnice sveho manzela Jana Svankmajera, s nimz vytvorila radu filmu, ktere jsou zname po celem svete, ziskaly radu oceneni, vcetne ceskeho Lva (obdoba americkeho oskara).
A samozrejme pravidelne cteme o Jaromiru Jagrovi (myslim, ze zase vede tabulku strelcu v NHL a Dominiku Haskovi, ktery zase vede jako brankar ve stejne lize a tuzi se i teniste (Radek Stepanek, Jiri Novak, Tomas Berdych, Nicole Vaidisova, ze Slovaku Dominik Hrbaty a Daniela Hantuchova) a fotbaliste (Pavel Nedved, ktery slibil, ze se vrati do reprezentace, ci v anglicke lize Milan Baros, ktery se ma vratit po zraneni do Aston Villy a brankar Petr Cech v Chelsea).
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu