Navrat na hlavni stranu

Konec hladoveni!
Kdyz zdrcene srdce emigranta v sedmdesatych a osmdesatych letech bloudilo torontskou betonovou dzungli a tesknilo po domove v beznadeji, ze ten je na veky ztracen, tu jako hlas zname pisne se objevila vune tolik znamych moravskych klobas, ktera se linula po Queen Street od torontske radnice az k byvale Masarykove hale v zapadnim Torontu. Na severu pak i u Pocestneho Edy vuni chutneho gulase bylo mozno ucitit a majitele psiku pri prochazce kolem Ontarijskeho jezera byli strhavani svymi ctyrnohymi milacky k severu neb je neodolatelne vabila vidina tajemne pochoutky. Nebylo tezke dopidit se, ze v pruseciku ulic Queen a Buthurst se nachazi zdroj techto vjemu. Pan Pichlik obhospodarovati racil Prazske uzenarstvi nikoliv aby srdce exulantu ztucnela, ale aby vzpominkou po domovu pookrala. Kdyz do zaslouzene penze pan Pichlik odesel, jeho potomci, manzele Kralovi peci o zivnost prevzali.
Jak smutno bylo letosniho leta, kdy ani kolecko salamu na chleba nebylo a o knedlikach se pak Nove povesti torontske spradaly, ne prilis nepodobne Starym povestem ceskym. V nich nikoli o krali, ktery nakrmil hladove se hovorilo, ale o drstkove polevce se vypravelo.
Minulou sobotu hospodynky nemohly dospat, jak v dobach kruteho komunismu si naridily budik na hodinu patou ranni, ackoliv ten byl zbytecny, protoze stejnak dospati nemohly a jeste v nedbalkach se do fronty postavily pred jim znamym obchudkem. Jake vsak bylo jejich prekvapeni, kdyz ten byl zcela prestaven. To vsak jen ku spokojenosti zakazniku neb na pultech bylo vse jak v minulosti: spekacky i burtiky, suncicka, uheracek i parky, jemny kabanos cesnekovy, lahudkove tlacenky drubezi, veprove i teleci.
Nejen to, spatrily i utulne stolky, kam jejich manzele behem obeda mohou zaskociti a v prijemnem prostredi se obcerstviti a pokud budou v parnem lete zizni trpeti i jedno tocene pivinko jim po jidle bude k dispozici.
Ba co vice, pokud rodina v nedeli pohodou chce oplyvati, muze do tohoto mistecka na obed zaskociti a knedlicky s veprovym a zelim sporadati.
Po obdobi smutku, odesel mrak z oblohy a i kdyz bude prset, bude v Torontu opet hezky. Jmeno je sice nove, ale jidelnicek zustal stejny, pouze generace se vystridaly a tak jako kdysi manzele Pichlikovi predali sve poselstvi manzelum Kralovym, tak stafetu v techto dnech verne prebiraji jejich deti Helenka a Tom.
A my jim muzeme jen vseho nejlepsiho povinsovat, aby stejne jako jejich rodice i prarodice o zivnost ku spokojenosti kanadskych Cechu, Slovaku, Moravanu i Slezanu spravovali a nasi kuchyn ostatnim obyvatelum Parkdale i cele torontske metropole predstavovali.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu