Navrat na hlavni stranu

Potemkinovy vesnice a Katerina II.
Marne jsem se snazil vybavit si v hlave, kdy jsem se poprve setkal s terminem Potemkinova vesnice. Priznam se, ze ani nevim, kdy vznikl a jestli se zaklada na skutecne historicke udalosti. Spise tusime nez presne vime, co to znamena. Jedna se o osadu, kde je vse na prvni pohled dokonale a nalestene, takze nahodny navstevnik ma predstavu o poradku a neobycejne vysoke zivotni urovni obyvatel, zatimco se jedna o zkorumpovany system, kde nic nefunguje. V nedavne dobe jsme byli svedky, jak se takove Potemkinovy vesnice budovaly pro zahranicni turisty v nasi domovine. Tu prosperujici Slusovice, jindy to byly nove prosperujici zavody ci zdravotni rekreace horniku v statnich zotavovnach. A tak se stalo, ze by si jeden mohl myslet, ze Potemkin byl soucasnikem Stachanova nebo jinych hrdinu ranneho udobi socialismu.
Abych rekl pravdu po Potemkinovi jsem ani nikdy nepatral. Az do minuleho utery, kdy jsem ho spatril na vlastni oci. Najednou stal prede mnou jako zivy. Vlastne to byl jeho portret triasedmdesat a pul centimetru vysoky a sedesat centimetru siroky. Konecne jsem tohoto genia predchudce Jary Cimrmana spatril na vlastni oci a dokonce jen o par metru vedle stala jeho metrova socha od Ivana Petrovice Martose. Rakousky malir Johann Baptist Lampi zvecnil prince Grigoryje Potemkina okolo roku 1790. Potemkinovy vesnice nejsou jedinym tajemstvim, ktere nam slechtic zanechal. Otazkou je, jestli byl pouhym milencem Kateriny II. ci dokonce tajnym manzelem, coz je zrejme i v ruskych dejinach zvlastnosti.
Podobne jako kolem Potemkina se objevuje spousta zahad i kolem Kateriny II. Jednou z nich je proc ma ve svem znaku pismeno E. Vysvetleni je pomerne snadne. Ackoliv se narodila v nemeckem Stetine prijala ruske jmeno Jekaterina a v azbuce se pise pismeno JE jako E.
O jejim nemravnem zivote koluji spise legendy a portrety v Art Gallery of Ontario ji ukazuji ve starsim veku, ale skutecnosti je, ze byla spise grafomanka nez nymfomanka, o cemz svedci rada dopisu, ktere si vymenila s Voltairem. Take zde muzeme videt devet Voltairovych portretu od Jeana Hubera.
I kdyz vystava Catherine the Great, ktera je v Art Gallery of Ontario (317 Dundas St., Toronto) od 1. rijna 2005 do 1. ledna 2006 nepredstavuje spickova dila z petrohradske Ermitaze, predstavi nam spoustu zajimavosti z obdobi, kdy se tato panovnice pri prevratu chopila moci a kdy se ji podarilo rozsirit sve imperium. Navic maloktery panovnik byl takovym privrzencem umeni jako ona.
I kdyz Ontarijska galerie pri soucasne prestavbe vypada tak trochu jako Potemkinova vesnice na ruby, presto pod ne prilis lakavym vnejskem muzeme nalezt, diky teto vystave, radu zajimavosti vcetne zlateho kocaru, ktery se pouzival az do roku 1881.
abe

Navrat na hlavni stranu