Navrat na hlavni stranu

Nedele prohyrena s filmovymi postavami
Nedele 11. zari mi pripadala jako namalovana. Vyloupla se necekane natolik priznive, ze dodnes s temi postavami ziji a dodnes nosim v mysli jemnou tvar, oramovanou blondatymi vlasy, krehke tricetilete ceske reziserky Marie Prochazkove, a lehounce nahrbeneho, subtilniho, s rozcuchanou hlavou - decentneji bych rekla vsudybylym brunetovym porostem - osmatricetileteho, take ceskeho rezisera - Bohdana Slamy. Z mnoha moznosti v duchu co s nacatou tricetistupnovou letni nedeli jsme uprednostnili navstevu dvou kin, v nichz se snad z petadvaceti celkem take promitaly festivalove snimky. Tricaty Mezinarodni filmovy festival v Toronte, ten, ktery nehodnoti, ale je skutecne jen prehlidkou nejnovejsi filmove a herecke tvorby, uvedl snad pres tri stovky snimku.
Zahajen byl 8. a ukoncen 17. zari. Snimky se nastesti pro zamestnane a jeste vice zamestnane zajemce promitaly v ruznych terminech a v ruznych casech i v ruznych kinech, aby tak mel i ten nejzamestnanejsi workoholik chvili si odskocit a potesit se technickym zazrakem zvouci se film.
Ucinili jsme to take. Stesti nam pralo natolik, ze se mohla tato nedele
stat nedeli ceskych festivalovych filmu.A na poradu byl snimek, ktery jsem uz dlouho touzila videt. Hodne jsem o nem cetla, a take proto, ze na me vzdycky ze stranek hledely ony krasne bledemodre oci Oldricha Kaisera, ktereho povazuji za vynikajiciho herce. V sale kina Cumberland 1, ktere bylo i pres svou nepohodlnost a vysezene sedacky plno nas takovych bylo mnoho. "Nerada probiram dej filmu pred zacatkem, chci, aby si divak udelal usudek sam," promluvila reziserka.
Ostatne pro ty, kteri maji radi jistou zasvecenost (rekneme to takhle
slusne), Maria je dcera pani Lenky Prochazkove: " K Torontu mam velice blizky vztah, protoze v Publisher 68 manzelu Josefa Skvoreckeho a Zdeny Salivarove - dnes vehlasnych spisovatelskych osobnosti - vydavali mamincinu tvorbu. Maminka se jinak musela zivit jako uklizecka, protoze ji doma jako spisovatelku tehdejsi rezim - slusne receno - neuznaval (mohu-li se domnivat spravne, pak se jedna o Lenku Prochazkovou, dceru velice popularniho a talentovaneho ceskeho prozaika a filmoveho scenaristy Jana Prochazky - vybavte si napr. film Pouta, To byla noc, Kocar do Vidne, Noc nevesty aj.). Co bych to zdlouhave rozebirala, jednoduse talentovana rodina. A stejne se jevi i potomek treti generace, Maria, ktera vystudovala Filmovou akademii muzickych umeni v Praze, katedru animovane tvorby u pana prof. Bretislava Pojara (zajiste si take vzpominate na tuto legendu animovane tvorby, drzitele mnoha mezinarodnich oceneni a pedagoga, "duchovniho otce" medvedu od Kolina ci rozpohybovane Trnkovy Zahrady). Ale to uz jsme odbocili opravdu daleko. Nicmene i tuto vysokoskolsky upevnenou schopnost Maria ve svem snimku pouzila. A mela to velikanske stesti, ze si vybrala hudbu Jana-Petera Muchowa ( ktery ma na svem konte hudbu k filmum Samotari, Rok dabla, Jedna ruka netleska aj.) - nerusi divaka v soustredeni, naopak pomaha zcela nevsedni atmosferu snimku umocnit. A tak se divak potaci v jakemsi jinem svete - ve svete blazna, ktery to o sobe vi.
Nehleda uniky, ale naopak dodava kazdodennimu a vsednimu dni i kolembydlicim neopakovatelne fluidum. Snimek ma petasedmdesat minut. Tak akorat, mozna by mohl byt na obsah - snad ani nemohu rici pribehu, ale jen deje, ktery reziserka cerpala z vlastniho zivota a ze setkani s takto podivnym clovekem - kratsi. Po jistem case jsem si totiz uvedomila, ze jsem v kine a ze sedim v nepohodlne sedacce. Chtelo to mozna nejakou zapletku. To, co si zvolila, je velice narocny zanr . udrzet atmosferu, nezatoulat se do nicnedelani a nudy, do rutinniho popisu, to uz chce opravdu velkou zivotni a profesionalni zkusenost.
Kdovi, proc si vybrala prave tento namet. Ale treba sama vi, jake to je zit v napeti. Doma si toho jeji maminka urcite uzila dost. Ovsem Kaiser byl uzasny, nezklamal. A ve sve roli vydrzel az do posledni klapky. V kazdem pripade je to snimek zajimavy a stoji za to jej videt. A nutno dodat, ze pan Kaiser hral seriozni role jen kratce na zacatku sve umelecke kariery, pak se venoval temer vyhradne zabavnim vecem. Takze toto bylo jeho stastne znovuzrozeni. Musime v to doufat tim spise, cim vice jsme se docitali o jeho soukromem nevyrovnanem zivote. Jak jinak v objeti alkoholu. Snad je to uz jenom zla vzpominka.
Nu a o ctyri hodiny pozdeji jsme jiz sedeli v jinem kine - Paramount 4. Pohodli tam provazelo kazdeho, kdo zavital. A opet bylo plno. Sousedka mi sdelila, ze je Polka a ze ma ceske filmy rada, proto ze prisla. Bylo ji tak k sedmdesatce. Jeji druh s hulcickou byl puvodem Madar. Pres ulicku se bavili lidi slovensky, dalsi si potichu nad nami septali cesky.
Bohdan Slama neni novackem v kinematografickem svete. Rikam svete, protoze jeho snimky uz nejakou tu zemi velkeho filmoveho sveta opravdu obletely. Zejmena jeho celovecerni debut Divoke vcely obdrzel radu oceneni na mezinarodnich filmovych festivalech a byl vybran za Ceskou republiku do souteze o Oskara pro nejlepsi zahranicni film. Puvodem Opavak se po vystudovani CVUT dal na hranou rezii na prazske FAMU.
Film Stesti - prominte mi to ne hanlive prirovnani - uklizeny a usporadany snimek. Dej se rozviji postupne a tak akorat na to, aby si
clovek srovnaval myslenky a dosazoval do mozaiky jednotlive stripky a misty i sam sebe. Pokud se jedna o prehlednost, pak zadne nesmyslne zapletky, pretahovani deje az za nevim kolikaty roh udalosti - proste zijete pribehy s lidmi na platne. Nenucene. Nekde vam to ale prece jen klikne, to kdyz se ocitnete v prostredi, ktere vami otrese - podle charakteru postavy - a tak vedle slusne uklizeneho a zarizeneho se najednou ocitnete v socialni hruze. Nevim, zda tomu mohli rozumet divaci jineho nez ceskeho puvodu, protoze to, co se ukazalo na platne, otraslo i domacimi. A take mnohe gagy, narazky, ustalena uslovi a narazky - snad mohli pochopit jen "nasi". Hlavni postavy rostou pred divakovyma ocima a divak s nimi, a pole porozumeni se rozsiruje a zurodnuje vzajemnym poznanim. Trojice hercu Pavel Liska, Ana Geislerova a Tana Vilhelmova jsou jako motory. Nelze ale ani opominout Martina Hubu, Simonu Stasovou, Bolka Polivku, a uz vubec ne uzasnou Zuzanu Kronerovou (dceru vehlasneho herce Jozefa Kronera, mj. hlavniho predstavitele v oskarovem snimku Obchod na korze z roku 1965, coz byla i podle odborniku jeho zivotni role). A tak ta pani Zuzana hraje jako jeji tata a jeho bratr, tedy jeji stryc. Jeji postava tety ve filmu Stesti byla moudra zena. Zena svym zpusobem tvrdohlava, ale stojici na svych zasadach. Sympaticka pruvodkyne zivota Tonikova. Takova ta radkyne, ktera nam nekde v koutku nasi dusicky pripomina maminku. Ana Geislerova byla uzasna a pravdiva. Ackoliv mam pani Stasovou jako herecku velice rada (videli jste nezapomenutelne Pelisky), tak tady malounko prerustala do hystericke zneuznane a utrapene zenske. Ostatne, jedine normalni mi pripadali ti dva mali kluci a teta. Jinak tam vsechny postavy byly nejakym zpusobem vykolejene. Prominte mi to, ale je to muj nazor. Treba i reziseruv zamer. Jo a ti kluci, ti byli pujceni - tedy v te dobe. Nadherne postavicky, ktere se umely orientovat v prostredi a nikde neudelaly neco, co by prerustalo realitu. Tak to se Vam, pane rezisere, moc povedlo. Vim, ted uz nejsou pujceni, ale uz jsou Vasi. Nadobro. Klobouk dolu. Starate se tak se zenou o pet deti. Nadherna clovecina kouka ze vsech zaberu snimku. Mate to proste v sobe. Jste si vzacne vlastnim zdrojem vsech tech nametu o obycejnem zivote.
Pro uplnost je nutne dodat, ze v nedeli diskusi prekladal dr. Petr Munk. Letos to byl jeho ctvrty rocnik tlumoceni. Kdyz jsme u tech dobrovolniku, vite, ze se jich kolem festivalu v Toronte otaci na sedmnact set?
Nu a to uz je o te prekrasne nedeli vsechno. Rada takovou proziji i v roce pristim. A treba takovych jako ja pribude.
Vera Kohoutova
***

Bohdan Slama

Navrat na hlavni stranu