Navrat na hlavni stranu

Malickost pro zmenu
Aniz bych se probiral soupisem svych kratickych textu, jsem si zcela jist, ze jejich nalada byla mnohdy pesimisticka, stedra na stiznost, na vyvoj veci v teto zemi kanadske. Snad to byly stiznosti podstatne stejne jako nepodstatne, ktere na zivot cloveka mohou mit vliv od docista nijakeho k podstatnejsimu.
Do kategorie nikterak vyznacnych, nicmene prijemnych patri i nasledujici mini-prihoda...
V protikladu ke svoji lenosti a neumetelstvi, rozhodl jsem se vybudovat jakousi polici v pristenku, kde uz po leta odpociva nepojizdny automobil americke vyroby, znacky Plymouth-Aries. Tento vuz zpusobil, ze jsem se rozhodl dat prednost automobilum japonske vyroby navzdory tomu, co nasim americkym pratelum provedli onoho nestastneho prosince v Pearl Harbour kamikadze letci.
Americky vyrobek stoji v nasem pristenku (car portu) a ja povazuji jej za neziveho hlidace, ktery neprilis jeste zdatne vykradace pribytku muze znepokojit nejistotou, zda tento automobil neznamena pritomnost obyvatel domu.
Ale k veci same. Tento den, kdy moje chot dlela kdesi v horach provincie Alberta a nemela tedy moznost kriticky poznamenat moje snazeni, nacrtl jsem svuj maly projekt do sesitu, v nemz vedu si zaznamy o provozu nemovitosti, sepsal potrebny material do jineho maleho sesitku a vyjel k obchodu, ktery podporuje takove budovatelske snazeni.
Nakoupil jsem potrebne, tentokrat nekolik smrkovych prken potrebne sire a delky osmi stop, s nelibosti precetl si na uctu znacny obolus, ktery z takovemu nakupu pridavaji si ke svemu vlady provincni a federalni ve forme taxove prirazky. Nicmene, zaplatil jsem pozadovanou sumu, nebot jinak to nebylo mozne.
Nanosil jsem zakoupeny material ke svemu nevelikemu vozidlu. Delka prken znacne presahla jeho delku, ale dumysl jeho vyrobcu umoznil mi umisteni tovaru sklopenim predniho sedadla. Na vycnivajici cast prken pripevnil jsem cervenou uterku. Snad proto, ze jsem byl velmi zklamam pozadovanou cenou, znacne presahujici ceny jake si pamatuji z minulosti, cestou k domovu, odbocil jsem v prislusnem miste vlevo zcela dle pravidel, stejnou rychlosti jako nescislnekrat predtim. Ozvala se rana a dostavilo se tuseni, ze neco neni v poradku. Nebylo.
Muj naklad plus destnik spatril jsem ve zpetnem zrcatku na vozovce. Zastavil jsem, vystoupil a spechal, abych zakoupeny tovar znovu umistil do vozidla. A tu dospivam k vlastni pohnutce teto zminky.
Sotva jsem opustil vuz a razoval k nakupu lezicimu na silnici, nekolik automobilu zastavilo a ridici nabizeli pomoc. Nebylo skodolibeho smichu, poznamek. Nestacil jsem dekovat a to jiz mladik, tu musim priznat, ze zdal se mi iranskeho puvodu, ochotne sebral polovinu ztraceneho nakladu a nesl jej k memu vozidlu. Jsem slusny clovek a dekoval jsem srdecne a vehementne, ale mladik nevenoval tomu valnou pozornost, jakoby takovou pomoc bliznimu poskytoval snad denne.
Ten prijemny akt sounalezitosti a vzajemne pomoci rychle ze mne vyprchal, kdyz jsem zacal davat dohromady nakoupeny material do podoby, kvuli niz jsem do obchodu s tovary toho dne vyjel.
Ale to uz byla docela jenom moje zalezitost ...
Vladimir Cicha

Navrat na hlavni stranu