Navrat na hlavni stranu

Jaroslav Dusek v Torontu
Herec Jaroslav Dusek je skutecne postavou, kterou my v Kanade zname spise nez z divadla z filmu, kde ma vetsinou negativni role. Jeho divadelni predstaveni jsou v Praze beznadejne vyprodana. Bylo asi nad sily poradatelu i krajanskych novin predstavit Jaroslava Duska ctenarum tak, aby se zaplnil jak Masaryktown, tak Hala kostela svateho Vaclava pri dvou predstavenich. Navic ve stejnou dobu bezel Torontsky filmovy festival a v Limelight Theatre Cechovovy Jednoaktovky. Ti, co prisli, vsak videli Jaroslava Duska i trochu jinak. Jako premysliveho herce, ktery nevnucuje divadlo. Hraje, aniz bychom postrehli, ze se jedna o hrani. Napriklad kdyz ukazuje rozdil mezi otcem s ditetem na piskovisti a matkou. Primo vidime piskoviste, dite, ktere si na nem hraje a rady otce. Jeho postrehy o tom, jak blbneme deti nesmyslnymi prikazy, jak s nimi komunikujeme a priklad toho, kdybychom takto mluvili se sefem v zamestnani a rekli mu treba: "Az budes normalni, tak prijd!" Skvele jsou i jeho postrehy o prirode, o technice. Mobil puvodne mel slouzit ke komunikaci, ale dnes jsou divadla i nektere restaurace stavene tak, abychom v nich nedostali signal a pokud to pujde takhle dal, pak po nejakem case budou jen budky, v kterych bude mozne zachytit mobilni signal, takze si do nich budeme moci chodit zatelefonovat. Pak dalsi budky, kde si budeme moci zakourit ci budky pro lidi, kteri trpi obojim postizenim - telefonovanim a kourenim. Dusek vypravel o sve filosofii, kdy ma kazdy sve misto ve spolecnosti, ktere je dano jeho vlastni kvalitou nikoliv papiry, ktere ziskal. Prosazovani vlastni osobnosti na ukor jinych je neco jako rakovina v lidskem organismu.
Tesne pred odjezdem jsme se Jaroslava Duska zeptali na zhodnoceni celeho zajezdu:
JD: Obohatil mne jako kazde setkani s lidmi. Bylo to velmi zajimave, protoze jsem trochu nahledl do srdci lidi, kteri zde ziji. Nekteri z nich jsou tady velice dlouho. Zaujalo mne, ze nektere veci, ktere hraji v Cechach zde funguji uplne stejne. Mel jsem strach, ze budou neprenosne nebo ze lidi budou rikat: "No dobre, ale tady je to jinak!" Najednou jsem zjistil, ze jsou hodne univerzalni.
ABE: Kdy byl kontakt s publikem nejlepsi?
JD:
Jiz prvni vystoupeni v Ottawe bylo velice krasne. Lidi okamzite reagovali, tam to byl spis rozhovor. Nechci vyhodnocovat jednotliva vystoupeni. To bych povazoval za netaktni a nevkusne. Vetsina setkani byla takova, ackoliv prubeh nebyl treba hladky, po skonceni jsme se shodli, ze to pro lidi melo prinos. Castokrat jsem take slysel, ze je to prekvapilo, protoze cekali neco jineho. Zrejme to bylo na zaklade tech filmu, v kterych hraji. Takze vsechna setkani koncila prijemne, hezky. Rozchazeli jsme se jako dnes tady, pomalu, nikdo neprchal domu.
ABE: Predstaveni nasledovala rychle za sebou, neobjevila se unava?
JD:
Ne, prisel jsem sem, abych si spise odpocinul, pro mne to byla relaxace.
ABE: Osobni kontakt?
JD:
Seznamil jsem se s novymi lidmi. Vetsinou s temi, u kterych jsme s Josefem Marou bydleli. Byla to krasna setkani. Dohodli jsme se, ze prijedu jeste jednou s celou rodinou. Vznikla velka nova pratelstvi.
ABE: Objevi se kanadska cesta v nekterem vystoupeni?
JD:
Nebudu zminovat primo tuto cestu, ale nektere poznatky urcite zapracuji do prazskeho vystoupeni. Diky tomuto zajezdu jsem si uvedomil radu novych veci. Urcite ma pro mne tato cesta velky vyznam.
ABE: Ovlivnuji komunikaci mezi lidmi pocitace, podobne jako mobily?
JD:
Oboji ma cosi spolecneho. Zalezi na tom, jak to lidi pouzivaji. Vse se da pouzivat rozume a nesmyslne. Jsou urcite veci, ktere jsou u pocitacu uzasne: komunikace po cele zemekouli, moznost nabirani dat. Clovek muze ze sveho bytu ziskat spoustu informaci. Kdyz tomu nekdo propadne a stane se z pocitace partner, pak je to spatne. To same je s mobilem, kdyz nekdo s mobilem spi a boji se ho vypnout, tak se z toho stava nesmysl. Je zapotrebi umet oboji vypnout. Nevidim v tom ale nejake velke nebezpeci. Muze to skodit podobne jako televize. Je zapotrebi ve vsem uzivat harmonie.
ABE: Co v budoucnu?
JD:
Mam obdobi, kdy si myslim, ze dlouho nebudu delat nejaky film. Prestava mne naplnovat skutecnost, ze jsem herec. To by to musela byt role, ktera by skutecne souznela s tim, co si myslim. Nebo bych musel sam s kamarady napsat scenar, ktery bych chtel hrat, protoze cim jsem starsi tim vic si vazim casu, ktery mam. Velice zvazuji do ceho tu energii vlozim a do ceho ne.
ABE: A co nejaky jiny zpusob komunikace, treba malovani?
JD:
To je zajimava otazka. Zatim jsem zkusil jen divadlo, ale rikam si, ze bych ted zkusil si tak nejak crtat, kreslit. Abych ruku prinutil k jine aktivite nez k psani. Zrovna vcera jsem o tom premyslel.
ABE: A psani?
JD:
Nechci psat zrovna romany, ale pisu si spis takove uvahy, texty. Jestli to nekdy vydam, to nevim, ale jedna vydavatelka mne chce presvedcit o tom, abych napsal knizku o Peru. Nevim, jestli se na necem domluvime, aby to bylo pro obe strany zajimave.
Ales Brezina
***

Navrat na hlavni stranu