Navrat na hlavni stranu

Kam s ni


Dagmara Benedik pri trideni exponatu
Na nerudovskou otazku "Kam s ni" - tedy s neopakovatelnou vystavou ceskeho skla, kterou jste pod nazvem Touch of Glass mohli nedavno shlednout v poslednim patre torontskeho giga-obchodniho domu The Bay, a o kterou se zaslouzili prezident a CEO George Heller, puvodem Cech, a Dagmara Benedik, rovnez puvodem Ceska, z torontskeho Lamberhurst Associates Inc., uz maji organizatori odpoved.
Byla by totiz skoda ji rozprasit a exponaty odeslat zpet do jejich domovu, pokud se nepodari je na miste samotnem rozprodat. Sklenena nadhera totiz pocestuje do Ottawy, aby se tam zaskvela rovnez v prostorach The Hudson's Bay v povestnem Rideau Centre. Stane se tak nadhernou soucasti celorocnich oslav 150. vyroci vzniku hlavniho mesta Kanady a take skvostnym doplnkem predvanocniho krasleni.
Jen pro zajimavost: puvodni nazev tohoto mesta znel Bytown a byl 1.
ledna 1855 zmenen na ono Ottawa. Prvni mestsky koncil se v nove pojmenovanem meste sesel o tri dny pozdeji s mestskym starostou Johnem Lewisem. Neni bez zajimavosti, ze mesto tehdy melo 10 tisic obyvatel v peti volebnich okrscich oproti 845 tisicum lidi ve 21 okrscich v soucasnosti. Ottawa se tak stala ekonomicky nejrychleji rostoucim mestem severni Ameriky a jednim z nejkrasnejsich mest tohoto kontinentu vubec.
Takze, az nebudete vedet, co s casem, nezapomente, ze se vam nabizi prijemne s uzitecnym zaroven a ze vsechna ta krasa ceskych mistru sklarskeho umeni soucasnosti bude k mani uz od poloviny zari. Navic nadherne zapadne do ramce pripravovaneho Plumbfestu (cesky bychom rekli festivalu svestek), ktery v Ottawe vypukne prvniho listopadu a potrva cely tyden.Ovsem k teto akci se jeste presnejsi informaci vratime.
Text a foto: Vera Kohoutova

Navrat na hlavni stranu