Navrat na hlavni stranu

Festival zaklepal na dvere

Z filmu Zralok v hlave
Stalo se jiz tradici, ze druhy ctvrtek v zari zacina Mezinarodni torontsky filmovy festival, ktery je urcen nejen pracujicim, ale i nepracujicim, studentum, duchodcum i kavarenskym povalecum, kteri vymeni sva kavarenska kresla a kanapicka za uzka kresilka malych kinosalu, ci pohodlne zidle VIP v kinech Varsity. I letos jsem marne hledal, jestli zde bude nejaky slovensky film. Neni, i kdyz by zde mohl byt treba Slunecny stat Martina Sulika. Skoda. Za to, pod ceskymi filmy jsem zaregistroval hned tri.
Svetoznamy reziser Roman Polanski je zde s filmem Oliver Twist na namety romanu Charlese Dickense. Temer marne jsem hledal, co je na filmu ceskeho az kdyz jsem dosel k produkci zjistil jsem, ze jednou z produkcnich firem je Etic Films S.R.O. s producentem Petrem Moravcem. Film se hraje v nedeli 11. zari 2005 ve 12:00 ve Visa Screening Room (Elgin) a v pondeli 12. zari 2005 v 12:45 v kine Paramount 1. Jestli blondaty Oliver Twist bude pobihat prazskymi ulicemi ci po Barrandove, to je zatim otazkou. Rozhodne tento reziser, ktery se narodil v Parizi a vyrustal v Polsku ma co nabidnout.
Opacna situace je u filmu Bohdana Slamy Stesti (Somthing Like Happiness). Tento film je uveden jako cesko-nemecky, ale nemecka ucast je zrejme pouze financni (producentem filmu je krome Ceske televize a spolecnosti Negativ s.r.o. i Pallas Film GmbH) Obratil jsem se o informace na producenta filmu Negativ s.r.o. a zde mi odkazali na webove stranky: www.stesti-film.cz; Tam se mi podarilo zjisti i strucny obsah filmu: Monika (Tatiana Vilhelmova), Tonik (Pavel Liska) a Dasa (Ana Geislerova) jsou kamaradi od detstvi, kteri spolu vyrustali v jednom panelaku. Monika, Tonikova davna laska, pracuje v supermarketu. Jeji pritel Jiri odletel do Ameriky za praci a Monika doufa, ze uz brzy pojede za nim. Tonik ted zije se svou tetou na statku u mesta a zivi se vselijak. Nechce zpatky do panelaku, nechce pracovat ve fabrice, nechce poslouchat rady sveho otce. Dasa zije sama, ma dve male deti a zenateho milence Jaru. Dasa je k smrti unavena a zoufala, ale porad veri jeho slibum, ze se rozvede a sezene ji praci.
Monika dostane k Vanocum od Jiriho letenku a zacne se chystat na cestu do Ameriky. Dasin dusevni stav se zhorsuje, uz neni schopna se starat o deti. Kdyz Dasu prevezou na psychiatrii, Monika zrusi letenku do Ameriky a ujme se jejich deti. A nahle znovu zjistuje, jak velkou oporu ma prave v Tonikovi.
Pro Tonika zacina novy zivot - kvuli Monice a detem je schopen udelat cokoli: pusti se do prestavby statku, a dokonce zacne pracovat v tovarne. Jenomze hra na rodinny zivot je porad jenom hrou, i kdyz si to Tonik nepripousti - Moniku ceka budoucnost v Americe, deti jsou jenom "vypujcene" a do baraku porad tece
Novy film rezisera Bohdana Slamy navazuje na jeho uspesny debut Divoke vcely, ktery mel mimoradny ohlas u ceskych divaku a prinesl mu i radu cen na mezinarodnich filmovych festivalech. Film Stesti se ma promitat na Festivalu v nedeli 11. zari v 18:30 v kine Paramount 4, v utery 13. zari v sale Cumberland 2 od 9:00. a na zaver festivalu v kine Varsity 5 v sobotu 17. zari v 20:15.
V kvetnu jsme prinesli zpravodajstvi z filmoveho festivalu Finale v Plzni. Zde me velmi zaujal film mlade reziserky a animatorky Marie Prochazkove Zralok v hlave. Tento experiment, kdy reziserka pouziva jak herce, tak i animace k vyjadreni sveho zameru je v petasedmdesatiminutovem snimku skvele a pri tom nenasilne zvladnut. Unikatni je i vykon Oldricha Kaisera v hlavni roli muze, ktery pozoruje svet z prizemi domu. Ackoliv se film prakticky odehrava pouze pred jednim oknem, stale se neco deje. Citliva kamera pri tom pracuje s kazdym detailem, cemuz jsme odvykli pri dnesni vyrobe digitalnich a televiznich filmu. Film Zralok v hlave se bude hrat v patek 9. zari v 19:15, v nedeli 11. zari v 12:15 a ve ctvrtek 15. zari v 21:30 vzdy v Cumberland 1.
abe

Navrat na hlavni stranu