Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Vyznamenani Johna Reevese

Zacatkem leta byl v Praze vyznamenan ceskym ministrem zahranici za zasluhy o CR vedle Tomase Bati i dalsi kanadsky obcan, producent CBC (snad nejvyznamnejsi byl jeho petidilny program k 70. vyroci zalozeni Ceskoslovenska), basnik (Arithmetic of Love), autor (vic nez deseti knih, vcetne romanu o Janu Masarykovi), hudebni skladatel a maratonsky bezec, John Reeves.
Z jeho bohate tvorby je mi citove nejblizsi basen The Human Face, kterou venoval Milene Rezkove (vyhrala zlatou medaili ve skoku vysokem na olympijskych hrach v r. 1968), ktera byla pred nekolika lety v mem prekladu uverejnena v torontskem krajanskem tisku:
I v tomto rufianskem stoleti Gulagu,
vek nevinnosti nezmizel s povrchu zeme docela:
navzdory komisarum, muzi a zeny, tak jako vzdycky,
se primkli k nadeji, tvorili spolecenstvi jeden s druhym,
aby obnovili skoro vyhaslou ideu svobody; prohlasili, ze pravda zvitezi.
Tato vnitrni emigrace do zeme slusnosti a duvery za zavrenymi dvermi
byla dobre strezenym tajemstvim: miliony rodicu,
ucicich sve deti spravedlivemu jednani, recitovali zpameti
ztracene evangelium lasky, predavali z generace na generaci
viru v lidi, neuhasitelnou nasilim a s ni poselstvi,
ze milosrdenstvi ma lidske srdce a spravedlnost lidskou tvar.
To vse mohlo ovsem byt vyucovano
pouze v soukromi: na verejnosti vynucene pokrytectvi
udavalo ton, dukaz poslusnosti, krunyr souhlasu;
a pro stisnenou dusi nikde nebylo mista, kde by mohla potvrdit
svou bezuhonnost. Pouze ve sportu. O tam, a jedine tam, spravedlnost vitezila;
a neznicitelna jako pravda pro celou vecnost
zustava obraz zeny, ktera v sobe nasla schopnost
dat svemu kroku silu vznest se nad zklamane nadeje
a drtivy zal; zeny, ktera se vysvihla
nad chapadla moci a vstoupila v okruh lasky sveho naroda.
***
Ing. Vladimir Kavan - i sibirske horske kozy lovil
Zahledl jsem jeho fotografii v nekrologu v Globe and Mail (na stesti nekrolog nebyl o nem, ale o jeho priteli, Chucku Rathgebovi, jinem vysoce uspesnem podnikateli). Pan Rathgeb vedl rodinou firmu Comstock International Ltd., ktera pracovala na projektech jako plynove potrubi v Alziru, prehrada v Ghane, kosmicka stanice v Cape Kennedy atd. Ale krome toho mel v krvi touhu po dobrodruzstvi. Stejne jako Ing. Kavan. Fotografie v Globu je ukazuje s loveckymi puskami s textem: " celozivotni lovec divoke zvere, (Rathgeb) a jeho dlouholety pritel Vladimir Kavan na lovu sibirskych horskych koz v r. 1982." Ale oni spolu nelovili jenom sibirske kozy. Mimo jine spolu letali i balonem a byli prvnimi Kanadany, kteri balonem preleteli Alpy ve vlastnim originalnim centenialnim projektu v r. 1967. A oba se moc bavili, kdyz o rok pozdeji jejich balon (jejich hostem byl ontarijsky premier John Robarts) vitr zanesl kam nemel a premiera hledala RCMP, policie a media.
Nevim, co dalsiho spolu delali, ale vim, ze Ing. Kavan, jehoz spolecnost Ramset Ltd. znamenite prosperovala, vedl kanadskou pobocku charitativni organizace Care, kterou po case spojil s americkou organizaci v Care International, jejimz se stal prezidentem. Care, jak se mnozi z nas pamatuji, pomahala balicky a jinak po celem svete. V dobe, kdy Ing. Kavan koncil svou funkci, rocni rozpocet Care prevysil jednu miliardu dolaru. Za praci pro Care byl vyznamenan Radem Kanady (v druhe nejvyssi hodnosti "Officer"). A take byl jmenovan "Citizenship judge" (rozdaval dekrety novym obcanum), lovil tygry a slony, byl clenem cs. olympijskeho muzstva (nemylim-li se ve veslovani, ale snad jen nahradnim) a neznam nikoho, kdo dovede tak dlouho tahnout posledni notu pri narozeninovem hlaholeni. Fascinujici muz (a muz velke viry) tento nestarnouci krajan, Ing Vladimir Kavan.
Josef Cermak

Navrat na hlavni stranu