Navrat na hlavni stranu

Genius improvizace Jaroslav Dusek
Praha-video el canada-Tak zni charakteristika, ktera nejcasteji pada v souvislosti s jednou z nejvyraznejsich hereckych, ale i obecne tvurcich osobnosti ceske kulturni sceny, Jaroslavem Duskem. V momente, kdy se roku 2000 poprve objevil na scene prazske Lucerny jako moderator slavnostniho udileni nejprestiznejsich narodnich filmovych cen, Ceskeho lva, rozdelil se narod na dva tabory: zaryte odpurce ("Humor? Akorat ztrapnuje lidi!") a fanaticke obdivovatele, ktere si ziskal k dokonalosti dovedenou schopnosti absolutni mystifikace a nevybiravym humorem.  Novinari obdivuji jeho osobity talent, lec malokoho se boji tolik, jako prave Jaroslava Duska: desi je jeho pohotovy, ale nesmlouvavy a sziravy smysl pro humor, ktery se nezastavi naprosto pred nicim a pred nikym a kteri mnozi povazuji za jednoduse neuctivy. Na Ceskem lvu se ho "bali" dokonce i jeho vlastni kolegove, jimz predaval cenu.
Duskova herecka kariera odstartovala uz na gymnaziu, kde byl zasazen Nedivadlem Dr. Ivana Vyskocila a Pavla Boska. Rika se dokonce, ze je Vyskocilovym nejduslednejsim zakem. Tam s kolegou Martinem Zbrozkem, s nimz si pracovne zustali verni dodnes, zacali improvizovat. V roce 1981 pak zalozil s Janem Bornou divadlo Vizita, ktere je od roku 1986 specializovane prave na improvizovana predstaveni. A prestoze uz ma statut hvezdy a mohl by si dovolit i nejaky ten mensi "podraz" na divaka, zustava verny svemu kredu,  ze nejlepsi je, kdyz dopredu nikdy nevi, o cem zrovna bude hrat. Predstaveni divadla Vizita jsou kazdy mesic beznadejne vyprodana.
Presto se Jaroslav Dusek opravdu proslavil az filmovymi rolemi - Vrat se do hrobu, Kour, Kamenny most, a predevsim Pelisky. Divacky nejuspesnejsi film roku 1999 mu otevrel dvere k opravdove popularite a scenky jako ta, v niz predvadi sovetskou stolni hru "Vyderzaj pajoner", zlidovely natolik, ze vam je zpameti odrikaji v kazde ceske hospode. Role ve filmu tehoz rezisera, Jana Hrebejka, Musime si pomahat, ktery byl  nominovan na Oscara, pak ukazala vsestrannost Duskova hereckeho talentu, ktery zdaleka necerpa pouze z komediality: jako sudetsky Nemec Horst Prohaska presvedcil i nejzarytejsi odpurce a podobny kousek se mu podaril i v pripade dalsich snimku: Hrebejkove Pupendu i v jeho zatim poslednim filmu Horem padem.   
Strucna biografie: Jaroslav Dusek se narodil ve znameni Byka (on rika Vola) 30. 4. 1961 v Praze. V detstvi byl ovlivnen silocarami divadla Semafor, kde pracovali oba jeho rodice, nasledne zalozil vlastni divadlo (Vizita). Do roku 1989 ucil Jaroslav Dusek autorske herectvi na nekdejsi lidove konzervatori, do roku 2000 pak na Konzervatori Jaroslava Jezka autorskou vychovu a jevistni improvizaci. Dale narazove ucil na DAMU, JAMU, VOSH, ZVOSU a dnes uci na FAMU. Se svymi studenty zalozil Divadelni Studio Ciste Radosti, pro ktere napsal hry Imaginarni prekvapeni, Starostovic Marenka a reziroval Romea a Julii od Williama Shakespeara. K jeho zivotnim filmovym rolim patri ucitel Sasa Maslar  v Peliskach a ve filmu Musime si pomahat. Za tento herecky vykon byl nominovan na Ceskeho lva. Ve valecnem dramatu Zelary hraje postavu vesnickeho ucitele, v komedii Jana Hrebejka Pupendo reditele gymnazia Milu Brecku a v prvnim filmu Jana Hrebejka venujicimu se soucasnosti, Horem padem, fanatickeho fotbaloveho fanouska ­ rasistu. Prave dokoncuje praci na snimku Doblba!, debutu Petra Vachlera, jinak prezidenta Ceske filmove akademie a otce Ceskeho lva, kde si zahral s vlastnim otcem. V srpnu zacne natacet s Janem Svankmajerem film Sileni a pro divadlo mj. zkouset novou premieru pod nazvem Ctyri dohody.
Jaroslav Dusek spoluzakladal radia Mama a Limonadovy Joe. Je zenaty, jeho zena Iveta je take hereckou. Maji syna Martina a dceru Agatu, psa Bertolda Brechta a kocoura Bubaka. Na vizitce ma uvedeno: "Samostatny specialista".
Tereza Spacilova
***
Vystoupeni Jaroslava Duska v Kanade a Spojenych statech: Utery 6.zari: OTTAWA; Streda 7.zari: GANANOQUE (KINGSTON), Maple Leaf Restaurant; Ctvrtek 8.zari: TORONTO, Restaurace Praha-Masaryktown; Sobota 10.zari: CHICAGO, Restaurace Klas; Nedele 11.zari: DETROIT, Checkers, bar & grill;  Patek 16.zari ST.JACOBS, Restaurace RIVERSIDE MAPLE; Sobota 17.zari: TORONTO, Hala kostela Sv.Vaclava; Nedele 18.zari LONDON, Restaurace Marienbad.

Navrat na hlavni stranu