Navrat na hlavni stranu

Erikova cesticka
Pobrezi Pacifiku, na ktere v lete chodime vyznacuje se prirodni drsnosti. Kameny ruzne velikosti omlete vodami oceanu, ohromne klady, s nimiz si zivel v dobe prilivu pohrava jako se sirkami, v lednu, unoru, kdy je ocean nejdivocejsi a stejne tak, ac v mensi mire, v mesicich letnich.
Sotva zacne obdobi prijemneho letniho pocasi, dochazime na toto nase misto. A stejne tak uz po leta cini Erik. Prijizdi automobilem z Calgary, nekdy. Nekdy prileti. Nemame jasno o jeho zamestnani, ac uz jednou nebo dvakrat pokusil se nam to objasnit. Hovoril o jakychsi svych klientech, o zurnalistice, ale neni valne podstatne, zda jsme si o tom udelali spravny obrazek.
At tak ci onak, Erik je zajimava postava.
-Oh, I did finally get the taxman off my back!- je casty zacatek jeho uvitaciho hovoru, kdyz prijde k mistu, kde si hovime. Prichazi kolem ctvrte hodiny odpoledni, doprovazen chundelatym psem a kdyz nam jednou sdelil, odkud prichazi, zasnuli jsme zcela pravem, neb je to cesta velmi dlouha.
A tak v ten cas divame se stale vychodnim smerem v ocekavani, kdy se v dali objevi chundelaty pes a jeho pan svizne pochodujici po ohromnych kladach, kterych je na pobrezi hojnost. Pan psa, kolem krku zavesene voditko, pres rameno malou brasnicku s plavkami a obuvi nezbytnou pro vstup do oceanu.
-Oh, yesterday the water was icy cold!- informoval nas nejednou. -But I did not care, I always need a cooling off after my journey here!- Kapicky potu ukapavaly mu z cela na oblazky plaze.
Jiskrny zrak, peclive strizena bradka, zpusob hovoru, energickeho, doprovazeneho vitalni manipulaci rukou, to mu dodava zjevu az mefistofalniho.
V jednom miste kdosi snazil se vytvorit schudnejsi pristup do vody. Po tom usili zbyla jen chaba stopa. Ac jsem v podstate liny chlapik, snazil jsem se na dile pokracovat. Prisel Erik a shledal moje pocinani chvalyhodnym, ale ponekud nedokonalym. Od onoho odpoledne den co den, po prichodu na misto kolem ctvrte odpoledne, vybaven rukavicemi z tuhe kuze, vyhazoval balvany a rozsiroval cesticku do oceanu. Zvolna, ale systematicky.
Na sklonku letni sezony byl v tom miste pristup nadherne siroky, misto oblazku mohli jsme do vod Pacifiku postupovat piskem bezmala pripominajicim mexicke plaze.
Bude tomu dva roky, co jednoho odpoledne misto sdeleni, jak se konecne vyporadal s taxmanem, Erik pravil: -Well, I was diagnosted with prostate cancer.-
Pak prichazel se stejnou pravidelnosti, se svym psem a ponoroval se do vod Pacifiku, se stejnym elanem zveleboval onu stezku vedouci do nej.
Jak cas plynul, informoval nas o zpusobu, jakym lekari se rozhodli resit jeho situaci.
Doslo k operaci a sklonku roku.
Prisla zima, pak jaro a po nem opet cas nasich navstev oblibene plaze. Konecne jednoho dne prisel i Erik. Ale misto velikeho chundelace provazel ho pes znacne mensi.
-Well, Pergy's time was up,- rekl. -It was a very nice dog.-
A rekl nam take, ze po operaci se citi vcelku dobre.
I letos, kdyz nastaly ony typicky pekne letni britsko-kolumbijske dny, navstevovali jsme tu nasi plazicku dost casto. Je tu stale ona cesticka vedouci k velikemu balvanu, cesticka zbudovana pro snadny pristup do vody. Lezime na plazi v dobe onech Erikovych prichodu, divame se v tom vychodnim smeru, ocekavajice postavu postupujici po ohromnych kladach ve smeru k nam..
Vidime ale jen klady a v dali mesto.
Je to zvlastni, toho muze vlastne nijak dobre nezname nez z kratkych hovoru o pocasi, o kanadske vlade, o taxmanovi, ktery mu zneprijemnuje zivot, ale ktereho se Erikovi konecne podarilo dostat z krku. V pravy cas, nebot ted ma Erik na starosti zavaznejsi veci.
To drsne misto na brehu Pacifiku mame stale radi. Zda se nam ale v techto dnech ponekud jine nez v letech minulych. Dosud neprisel Erik, celo ozdobene krupejemi potu po dlouhe ceste od domu az sem na plaz.
Zatim marne doufame, ze se objevi. Ze navlekne pracovni rukavice, skloni se ke kamenum plaze a zacne je vyhazovat stranou.
-Eh, what a force, this ocean is!- rekne a jeho jiskrivy pohled a tvar ozdobena bradkou budou opet malinko pripominat Mefistofela.
Dneska jsem opet po Erikove cesticce vesel do oceanu, posloupnosti teplych dnu vyhrateho do velmi prijatelne teploty? A se smutnym pocitem jsem pozoroval, ze z nedavne jeji sirky cesticky ponekud ubylo.
Vratil jsem se po nekolika tempech na miniaturni sedatko a k rozectene knize.
A doufal, ze snad za mesic bude ta cesticka opet stejne siroka jako v dobe Erikovy pracovitosti. A ze to bude prave jen jeho pricinenim.
Snad ...
Vladimir Cicha - Vancouver

Navrat na hlavni stranu