Navrat na hlavni stranu

Fanousci zachranili jeden z nejznamejsich fotbalovych klubu
Tretiligova oslava v Dolicku

Klokani opet ziji! Jeden z nejslavnejsich klubu historie ceskoslovenskeho a ceskeho fotbalu Bohemians Praha, ktery vznikl presne pred sto lety a ve svem znaku ma australskeho klokana, prosel v posledni dobe neuveritelnou vykonnostni i ekonomickou krizi. Muzstvo v roce 2003 sestoupilo do druhe ligy a letos v zime pro vazne financni problemy muselo dokonce odstoupit z druhe nejvyssi souteze. Ale v dobe, kdy fotbalovi komentatori i historici napsali klubu z prazskych Vrsovic, ktery v roce 1983 ziskal titul mistra Ceskoslovenska a o dva roky pozdeji skoncil v prvoligove tabulce druhy, uz napsali nekrolog, vzali jeho osud do svych rukou sami fanousci!
Behem jara mezi sebou vybrali temer tri a pul milionu korun, takze popularni Bohemka mohla v lete nastoupit pod nazvem Bohemians 1905 do treti nejvyssi souteze, ktere se oficialne rika Ceska fotbalova liga. A na uvod se v nedeli 7. srpna stretla se svym odvekym rivalem Slavii, tedy s jejim rezervnim tymem. A staricky stadion, ktery cely fotbalovy svet zna jako vrsovicky Dolicek, doslova praskal ve svech. Do jeho ochozu prislo neuveritelnych 7344 divaku! Kdyz vezmeme v uvahu, ze v uplynulem rocniku 2004/2005 prvni ligy se v prumeru prislo na jeden zapas podivat jen 3840 lidi, je tahle navsteva na treti ligu impozantni! A mezi nadsenymi fanousky nechybeli ani predseda ceske vlady Jiri Paroubek a nejslavnejsi klokan historie Antonin Panenka, ktery se v roce 1976 neskutecne drze kopnutym kopem pri penaltovem rozstrelu finale Ceskoslovenska s Nemeckem v Belehrade postaral o pamatny ceskoslovensky titul mistru Evropy.
Bohemka v utkani velmi dobre urovne sice se Slavii B prohrala 0:1, kdyz se o jediny gol z rychleho protiutoku postaral Elias, ale presto sklidila bourlivy aplaus vyprodaneho hlediste. V muzstvu se darilo predevsim brankari Kolarovi, stoperovi a kapitanovi Freislerovi, zkusenemu utocnikovi Slezakovi i zaloznikovi Jirimu Rosickemu, ktery je starsim bratrem hvezdy Borussie Dortmund a ceske fotbalove reprezentace Tomase Rosickeho. Vsichni priznivci se ale hlavne radovali z toho, ze jejich milovany klub opet existuje a ze se muze znovu tesit na lepsi budoucnost. Mimo jine i zamyslenou a tolik touzenou vystavbu noveho stadionu.
JAROSLAV KIRCHNER, Praha

***

Navrat na hlavni stranu