Navrat na hlavni stranu

Sidliste s lidskou tvari
Alexandr Solzenicyn v jedne ze svych uvah napsanych v dobach tvrdeho komunismu v Rusku pise o pravoslavnych chramech a kostelech, ktere byly prestavene na traktorove stanice. Psal o tom, ze clovek se zde jednou za cas zamyslel nad otazkou vecnosti, smrti, pravdy, odpusteni. Nad tim, co T. H. Robinson nazval hlubinou lidske existence. Clovek se zamyslel nad necim, co ho presahuje, co zaroven upozornuje na jeho omezenost, co ho nuti k pokore, ale i ke vzpoure v okamziku, kdy mu je pravo na proziti neceho hlubsiho upirano.
Alexandr Solzenicyn mel pravdu, jenze rozdil je v tom, ze dnes misto pozlatka socialismu, radostnych letnich rekreaci, estrad a bezduchych serialu dostavame stejne bezduche zabery okamziku na kterych nezalezi, informaci, o kterych nevime jestli jsou pravdive nebo nejsou a ani nikoho nezajima jejich pravdivost. Misto pribehu jsme zasobovani skandaly celebrit, misto fotbaloveho zapasu je zde sestrih triceti az ctyriceti branek, ktere jsou technicky dokonale, ale nikdo se pri nich nevzrusi, nenadchne, nehovori to k nam. Jsme odsouzeni zit k zivotu bez pribehu, bez emoci. Tekat mysli od jedne veci k druhe a ohledneme-li se zpatky, zijeme bez pameti.
Jak malo pribehu uchovavame z posledni doby, z poslednich let. Jsme bicovani novymi udalostmi, ale nase mysleni je zkratkove. Neni zapotrebi nic zachovavat, nic evidovat. Nezbude tu nic z nasich pisemnosti, SMS a e-maily se okamzite mazou. Ale i kdyby se nemazaly neni cas je procitat a rekonstruovat to, co se skutecne stalo.
Jdu se svymi znamymi nocni Prahou a vsichni citime, ze to je to neco, o cem je zapotrebi hovorit. Oni se snazi hajit svet, v kterem je clovek vice nez na knihu odkazan na internet, misto toho, aby pocital z hlavy, musi mit nezbytnou kalkulacku a misto stetce pocitacovou mys. Pro cloveka, ktery se naucil nasobilku je skoda zpusobena technologii minimalni a presto se pristihnu, ze i jednoduche matematicke ukoly resim radeji s kalkulackou (pro jistotu, protoze si jiz neverim). Telefonni cisla jiz neznam z pameti. Obzvlaste od te doby, co je lze ulozit do pameti telefonniho pristroje a realitu kolem sebe si jiz nepamatuji, protoze jsem ji ulozil do bezedneho digitalniho fotoaparatu. Vzhledem k tomu, ze je stale mene a mene casu asi se na ne nikdy nepodivam. Co je to za vyhru?
Mohu porovnavat a vim, ze je mozne zit neco kvalitnejsiho. Vnimat svet v urcite hlubine. To, ze jsem si nechal vnutit jiny zpusob mysleni je tim, ze starnu a nemam odvahu jiz vzdorovat, ale to povedomi urcite hlubiny, ktera vychazi z utrpeni cloveka tu je. Predaly mne toto povedomi minule generace a ja mam povinnost ho predat dal.
Jiste je mozne zit ve svete plnych hrncu masa, bez bolesti, v kycovem svete spokojenosti, jak to popsal Aldous Huxley ve svem Konci civilizace (Brave New World) nebo jak o tom natocil film Alphaville Jean-Luc Godard, ale nasim ukolem a rekl bych, ze poslanim nasi zmarene generace ceskych baby-boomers, generace, ktera se narodila ve ctyricatych letech, ktera prezila a nebyla zcela vypatlana predat, to co nam chteli sdelit reziseri jako Bergman, Bunuel, Fellini, Antonioni, ale i Jan Nemec, Dusan Hanak ci Evald Schorm. Ta povinnost tu neni protoze bychom se my sami svymi schopnostmi intelektualne dopracovali k tomu abychom temto vecem alespon castecne rozumeli, ale protoze i nam to nekdo pomohl objevit. Protoze jsme to dostali darem i my mame povinnost tento dar predat dal. To je to, co jsem snad chtel odpovedet na argument, ze si komputerova generace nalezne cestu sama.
Prochazim prazskymi sidlisti a uvedomuji si, jak se pomalu zlidstila. Obcas jsou neutulne panelaky az optimisticky namalovany. Jindy mizi mezi stromy, ktere se bud samy zasely nebo je tady nekdo pred ctyriceti lety vysazel. I zasle socialisticke reliefy nepusobi tak obludne jako kdysi. V krytu, v podzemi ve Vrsovicich se nachazi modlitebna, v Malesicich na panelaku je zase napis Pedikura. Zivot si sem hleda pomalu svou cestu.
Ve Strasnicich nedavno vyrostl novy moderni katolicky kostel. Ironii je, ze v krasnych vesnicich v jiznich a vychodnich Cechach vyrustaly jako houby po desti v nedavne minulosti Kulturni domy, ktere mnohdy svym necitlivym zasazenim do okoli by se spise mohly nazyvat Nekulturnimi.
O to prijemnejsim prekvapenim je, ze v Praze Chodove na Jiznim meste se objevil projekt noveho kostela, ktery projektoval architekt Jiri Vesely. Stavba kostela se nachazi nedaleko stanice metra Chodov a chvili trva nez se clovek v sidlisti, ktere protina dalnice zorientuje. V azylovem dome, ktery sousedi se stavbou kostela se konaji jiz dva roky bohosluzby. Pri prichodu nas prekvapi jednak nenapadnost kostela, ale hlavne pocit, ze se nejedna o velkou budovu.
Meli jsme stesti a architekt projektu Jiri Vesely nas budovou provedl. Uvnitr ma clovek naopak pocit obrovske prostornosti. Kruhova mistnost ma slouzit k bohosluzbam. Je diky specialnim oknum neobycejne svetla, coz zvysuje jeste pocit prostornosti. Steny zustanou svetle z prirodniho materialu a protestantsky bez obrazu. Nejedna se o monumentalni podnik a pocita se zhruba se stovkou vericich. Primo v budove kostela je i byt duchovniho, ktery se je zaroven v prizemi i v prvnim patre. Rovnez jsou v prvnim patre i sborove mistnosti, kde se mohou konat i ruzne konference. Vyska veze presahuje 19 metru. Samotny kostel je vysoky kolem deviti metru. Nepocitame-li kostel v Kobylisech, ktery byl podle svycarskeho navrhu, jedna se o prvni evangelicky kostel postaveny po padesati letech.
Otazkou je jestli cirkev bude mit, co rici pristim generacim. Svuj potencial muze lehce zasantrocit, ale pokud by Jiri Vesely a lide kolem projektu na Jiznim Meste nemeli viru asi by se ani do stavby kostela nepousteli. Alexandr Solzenicyn mel pravdu i clovek z panelaku se potrebuje zabyvat necim, co ho presahuje a nase generace toho nema mnoho, co by predala. Pokud se stane z jednoho sidliste, sidliste s lidskou tvari, pak nezbyva nez podekovat tem, kteri meli odvazna srdce a pustili se do neznama. Prospeli tim nejen cirkvi, ale i tem kteri na Jiznim meste ziji. Je to vypoved o nadeji.
Ales Brezina

Architekt Jiri Vesely

Navrat na hlavni stranu