Navrat na hlavni stranu

"70" Lubomira Hykla
Sedmdesate narozeniny Lubomira Hykla, v nasi spolecnosti vseobecne oblibeneho krajanskeho cinovnika, byly pripomenuty hezkou pratelskou prekvapenkou usporadanou nekolik dnu pred vlastnim datem jeho narozenin.
Lubomir Hykel se narodil 15. cervence 1935 ve Stramberku, kde ve svych chlapeckych letech prozil valku a tragicky ztratil svou matku, kterou nacisticke gestapo uveznilo a umucilo. Po valce a po komunistickem puci v unoru 1948, zbyla rodina ­ otec, bratr Milan a Lubos opustili Ceskoslovensko a po delsim pobytu v uprchlickych taborech v Nemecku emigrovali v lednu 1950 do Kanady, do Toronta, kde si otec postupem casu vybudoval obchod s odevy.
Sva studia zahajena v Torontu dokoncil Lubos ve Spojenych statech a podarilo se mu take splnit sen, provazejici jej od ranneho mladi, stat se letcem, kdyz po absolvovani leteckeho kurzu uspesne slozil pilotni zkousky. Vyznamne se pak po cela leta az do sveho duchodu uplatnil u letecke firmy DeHavilland u niz je i nyni stale velmi vazen a zvan na ruzne porady, setkani a oslavna shromazdeni.
Lubos se pilne ucastnil veskere krajanske cinnosti, at jiz to bylo jeste na Masarykove hale, v kostele sv. Vaclava, nebo v byvale torontske sokolovne, a nechybel pri zadne akci poradane v usili o navrat svobody a demokracie v Ceskoslovensku. Sve uprimne vlastenectvi neprojevoval hlucnymi slovy, ale ciny; ani cesko-slovenska vzajemnost pro nej nebyla jen heslovitou frazi - prokazal ji nejvyse presvedcive svym snatkem se slovenskou divkou Brigitou. Ve vsem vzorny a svedomity, Lubos rovnez prikladne vychoval sve dva syny a vedl je k sokolske a narodni cinnosti, ktere oba take verni zustali ­ nejen k jeho radosti, ale k radosti a prospechu celeho naseho krajanskeho spolecenstvi.
V Sokole vykonal Lubos mnoho zasluzne prace ­ jako dlouholety clen vyboru jednoty v mnoha funkcich vcetne mistostarosty a starosty jednoty, jako clen vyboru a revizor Sokolske zupy Kanadske, ale i bez jakekoliv funkce svou pilnou, casto drobnou, neokazalou, avsak tim ucinnejsi praci vsude, kde bylo jeho pomoci zapotrebi.
Jako pilny cvicenec a zavodnik se ucastnil mnoha sokolskych sletu a zavodu v Kanade, ve Spojenych statech a v Evrope, vcetne poslednich dvou vsesokolskych sletu v roce 1994 a 2000 v Praze, a prvniho sletu Sokola na Slovensku v roce 1998 v Kosicich. Byl take pravidelnym ucastnikem kazdorocne konanych letnich a zimnich her Sokolske zupy Kanadske a sokolska cinnost v Torontu a v Kanade vubec by byla tezko predstavitelna bez jeho ucasti a bez pritomnosti jeho klidne usmevave tvare v nastoupenych sokolskych radach.
O vseobecne oblibe a vaznosti ktere se Lubos vseobecne tesi mezi svymi prateli a v nasi krajanske spolecnosti svedci, ze na prekvapence, kterou mu v sobotu 9. cervence prichystal syn Charlie se svou manzelkou Ditou, se dostavilo pres 60 osob vcetne skupiny jeho byvalych spolupracovniku a kolegu z firmy DeHavilland.
Hezke odpoledni posezeni v prijemnem zahradnim prostredi zahajil syn Charlie uvitanim pritomnych a po nem Josef Cermak pred shromazdenymi svedky verejne notarsky potvrdil, ze Lubomir Hykel zije, cimz vyhovel zadosti jakehosi neduveriveho uradu Ceske republiky, ktery takove prohlaseni od Lubose vyzadoval. Po nem synove Charlie a Rudy pripomneli nekolik prihod z rodinneho zivota a podekovali za vychovu, jiz se jim od otce dostalo, pricemz jej nejpriznacneji charakterizoval syn Charlie doznanim, ze mu otec byl a zustava po cely zivot prikladem. Za Sokol a ostatni shromazdene pozdravil jubilanta Jan Waldauf, ktery take precetl zaslany blahoprejny pozdrav starosty Sokolske zupy Kanadske Jiriho Koristky z Kitcheneru, a na zaver citoval davnou prognostiku, ktera se dosavadnim zivotem oslavence plne potvrdila vcetne skutecnosti, ze Lubos behem sveho zivota mj. take usetril mnoho elektrickeho proudu. Hezkym proslovem a podekovanim oslavence byla uvodni cast prekvapenky ukoncena a pritomni pak pri hojnem a chutnem pohosteni posedeli v druzne pratelske zabave az do pozdniho vecera pri hudbe, improvizovanem zpevu i ukazkam tanecniho umeni nejmladsich gratulantu.
Zdarilou prekvapenkou bylo peknym zpusobem pripomenuto a oslaveno zivotni jubileum dobreho cloveka, uprimneho pritele a prikladneho krajanskeho pracovnika.
( wf )

Navrat na hlavni stranu