Navrat na hlavni stranu

Klaus neprijel
Neucast prezidenta Klause na Symposiu euroskeptiku v Edingparku zpusobila zmatek a rozpaky v radach nejurputnejsich euroskeptiku. Zmatek, protoze Klaus pronesl nejohnivejsi euroskepticky projev primo k Francouzum, kteri hlasovali o Evropske ustave v nedeli, a rozpaky, protoze mel priletet, ale nepriletel.
"Muze za to Paroubek?" septali zasvecenejsi v kuloarech hotelu K., kde se Symposium konalo, "Kdo je Paroubek?" ptali se ti ostatni euroskeptici.
Zrekonstruoval jsem udalosti mezi zakazem cestovat vladnim letounem krali Vaclavu II. a Klausovou neucasti asi takto:
Kdyz se Klaus dozvedel, ze letadlo od Paroubka nedostane, velmi se rozlitil a Livie se podesila a rekla Klausovi, aby se uklidnil, a byl rad, ze bydli na Hrade.
Klaus jen mavnul rukou nad takovym praktickym duvodem, aby drzel hubu, a chvatal na svuj sekretariat se slovy, ze ma dost znamych, aby se do Edingparku dostal jinym zpusobem nez tim ubohym vladnim letadlem.
"Nemaji Havlovi soukrome letadlo?" zeptal se Livie, a ta smutne prikyvla.
V momente byl Klaus spojen s Havlovou rezidenci a ohlasil se Vaclavovi I. svym tradicnim vtipkem "Tady je kral Vaclav II. a bez prodlevani se optal Havla, zda by jeho letadlo by mohlo poslouzit proti vuli Paroubka a dopravit Klause do Edingparku.
"Nemohlo!" rekl Havel, jednak Dasa odletela do Istanbulu nakupovat a pak nemam zadny umysl zmensovat tve napeti s parlamentem, ktereho jsem si uzil s Tebou azaz. Pritomna Livie poznala, ze putky s parlamentem oba Vaclavy neusmiri.
Oba Vaclavove zavesili ve stjnem okamziku, takze ani jeden neziskal hrejivy pocit, ze tomu druhemu utnul vetu a neobtezovali se zadnymi zdvorilostmi.
"Ha," zvolal Klaus, ktereho jak je znamo neuspech pouze povzbuzuje k zvysenemu usili, a usmivaje se na zneklidnenou Livii, rekl: " Mam vetsi esa v rukave a vyzadal si telefonicke spojeni s Viktorem Kozenym.
Viktor, jeste rozespaly dik casovemu rozdilu mezi Prahou a Nassau, na Bahamach, se bez vahani optal, o co jde. "Potrebuju letadlo z Prahy do Edingparku," rekl Klaus. Viktor zavahal a rekl, ze jedno z jeho letadel zrovna parkuje na Ruzyni, a dodal svou nejdulezitejsi otazku prezidentovi "A co za to?"
"Inu," vyhrknul Klaus, "jsem v prekerni situaci s parlamentem a jsem ochotny ti vyplnit cokoliv. Tak o co jde?"
"Chci vlastnit Hradcany sakum pakum," soukal ze sebe Viktor svuj pozadavek, "a kdyz privatizaci Hradcan prosadis, tak Ti dam letadlo k dispozici na tak dlouho, jak dlouho budes najemnikem v mych Hradcanech!"
"Ty bys byl ochotny zasantrocit Hradcany Kozenemu?" zakvilela vskutku zdesena Livie sledujici kazde slovo na paralelce, coz Kozenemu ani na tu dalku neuniklo, a rekl po chlapsku Klausovi, aby tu svoji nanu odehnal ze hry, a dodal: "Kdyz ty jsi zasantrocil cele Slovensko, tak te svedomi nemuze bolet!"
Tuto Viktorovu impertinenci Livie nevydrzela, vytrhla Klausovi sluchatko z ruky, zavesila a tak zabranila dalsimu vyjednavani.
Klaus sice uvykly zdrbat kohokoliv si prece jenom na svou Livii netroufl zakricet, jen se usmal a vytahnul sve treti eso, anglickou kralovnu, se kterou vzapeti hovoril svou dobrou anglictinou; vysvetlil, jak hanebne se mu s Parlamentem spolupracuje, a ze by zajiste bylo v zajmu Albionu a k zlosti Francouzum, kdyby britska kralovna poslala jedno ze svych letadel pro Klause do Prahy.
"Cos to povidal, Vaclave? Ze se chces protivit ceskemu parlamentu?"
"Presne tak," naparoval se Klaus, "uz je cas tem plebejcum v podhradi ukazat, kdo je tady kralem, vlastne Klausem."
Kralovna zavahala, vzdyt uz sedi na trunu pres 50 let a umi v tom chodit, a povida:
"Zapomnels anglickou historii, Vaclave, ze se mne takto ptas? Zapomnels, ze odporovani Parlamentu stalo meho predka Charlese v roce 1648 zivot? Copak nevis, ze Charlesuv vnuk James byl vyhnan z Londyna do exilu do Holandska? To bys chtel, abych ja byla treti, kdo by se zprotivil Magne Charte a skoncila tak pohodlne bydleni v Buckighamskem palaci?
"No, to zrovna ne," blekotal Klaus, a kralovna pokracovala v moudrem poucovani: "Clenove parlamentu jsou zvoleni mluvci lidu, Vaclave, a ty jsi jen svicka na dortu, ze ktereho Te snadno sfouknou, a na to nikdy nezapominej!" a kralovna zavesila.
Klaus zamyslene vytahnul z kapsy ohnivy projev na tema euroskepticismu a trhal stranky jednu po druhe; Livie si oddychla a pozvala Vaclava na tenis.
Administrativa EU v Bruselu ocekavajici dalsi vasnivy vylev hlavniho euroskeptika Klause si taky oddychla, ze ten Paroubek neni zadny vul.
Ross Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu