Navrat na hlavni stranu

Praha se opet radovala
Rozpacity zacatek letosniho Mistrovstvi sveta, mekky led ve Videnske hale, trapna vysoka prohra se Slovenskem v priprave, dalsi prohra s Kanadou tesne pred zahajenim sampionatu. To vse nedavalo mnoho nadeji. Navic v utkani s Nemeckem opousti predcasne led asi nejlepsi hokejista soucasnosti Jaromir Jagr se zlomenym malickem.

Po lonskem Mistrovstvi sveta, kdy se nesplnily nadeje na titul, tentokrat nadeje velke ani nebyly. Hovorilo se o uspechu, jestlize se hokejiste probojuji do semifinale. Jenze ve ctvrtfinale cekalo muzstvo Spojenych statu a ani tentokrat to nevypadalo ruzove - po dvou tretinach prohravali cesti hokejiste 0:2.

Prislo vsak vyrovnani a Martin Rucinsky promenil prvni samostatny najezd. Jak se pozdeji ukazalo, byl jedinym a tato trefa znamenala vytouzeny postup do semifinale, kde cekalo dalsi drama proti Svedsku. I tentokrat to po sedesati minutach skoncilo 2:2, ale rozhodla jiz delovka Radka Dvoraka v prodlouzeni, kterou musel potvrdit az videozaznam. Znamenalo to, ze se cesti hokejiste probojovali do finale, kde na ne cekala Kanada a odveta za Svetovy pohar v Torontu. Jestlize v Air Canada Centre byli cesti hokejiste lepsi, ale prohrali, tentokrat nenechali nic nahode. Jiz v pate minute zazvonila Rucinskeho strela nejprve o levou tyc, od niz se odrazila do prave, o kterou pouze cinkla a skoncila u Vaclava Prospala, ktery jiz puk poslal do prazdne branky. Tento stav vydrzel az do posledni tretiny, kdy ve ctvrte minute Martin Rucinsky z dalky zvysil na 2:0. Podobne jako Miroslav Vlach v roce 1959 do prazdne kanadske branky pecetil vitezstvi Ceskoslovenska nad Kanadou na prazske Stvanici, tak i letos Josef Vasicek v posledni minute potvrdil vitezstvi ceskych hokejistu. Jenze jeho strela sla pres cele kluziste. Bylo rozhodnuto. Marne sekal kanadsky kapitan Ryan Smyth Jiriho Fischera po nohach. Ten jeho pocinani komentoval, ze ma kvalitni boty. Kratce pred 23 hodinou mistniho letniho casu oznamila sirena ve videnske Stadthalle nejen konec utkani, ale i skutecnost, ze Cesi se po ctyrech letech stali opet mistry sveta.


V tom okamziku Kanadane stoji opodal, jako kdyby jim uletly vcely apri tom to neni zadna tragedie. Prohrali ve finale. Damien Cox v Toronto Star napsal Canada Czech-ed in final. Dale pise, ze kanadsky utok v okamziku, kdy to bylo nejvice potreba sel spat. Mark Spector v National Post zduraznuje, ze Cesi byli lepsi a jejich fanousci, kteri prijeli do Vidne, vytvorili pro ne domaci prostredi, podobne jako pred rokem v Praze. National Post dale uvadi, ze Cesi vyhrali v posledni dekade Mistrovstvi sveta po pate. Tim Wharnsby v The Globe and Mail zduraznuje, ze pro Kanadany bylo dulezite pouze vitezstvi a toho nedosahli. List dale cituje Jaromira Jagra, ze pro Kanadany bylo tezke hrat takovy turnaj, kdyz se v Kanade hokej letos nehral.


Okamzite po skonceni utkani propukly nejen ve Vidni, ale i ve vsech ceskych hospudkach a krcmach nalezite oslavy. Lid se radoval do casnych rannich hodin. Nejen prosty lid, ale i prezident Vaclav Klaus byl ve videnske Stadthalle dojat. Pospisil za hraci do satny. V ten okamzik vsak jiz strikalo sampanske a tak se prezident vytratil, protoze i vzhled statnika je dulezity, pockal az se hraci nalezite zklidni a pak jim pogratuloval. Tuto scenu pro jistotu jiz druhy program Ceske televize nevysilal. Obri obrazovky na Staromestskem namesti vsak zustaly do pondelniho podvecera. Prvni nadsenci se objevili v pondeli jiz kratce po obede, pak se namesti zacalo zaplnovat. Prisli i dva chlapci s cislem 68. Nemeli hole zadky, jak by napovidala fotografie, ale pouze zaplaty na kalhotach, ktere tak vypadaly. Hlubsi symbolika mne v tento okamzik unikla. Byla to snad nejaka narazka na Jagrovu financni situaci?

Skutecnosti je, ze se chlapci bavili stejne jako dalsich 19 998 divaku na Staromestskem namesti. (Udaj o dvaceti tisicich je pry zaruceny a presny.) Divky s digitalnimi fotoaparaty nesetrily snimky a nemusely se bat, ze vyplytvaji film drive nez jejich milacci prijedou.


Cesta z letiste na Staromestske namesti trva hokejistum ponekud dele nez z Vidne do Prahy. Nakonec se objevuje autobus, kde na strese sedi ci jako Jiri Slegr stoji mistri sveta. Staromestske namesti je v extazi. Jeden po druhem prichazeji na podium. Na nekterych je patrna unava z hokejoveho turnaje ci z probdele noci, popripade z namahave cesty. Opet probiha ritual se sampanskym, kteremu se pan prezident tak diplomaticky vyhnul.

Divaci v prvnich radach nemaji kam uskocit.
Smutny okamzik prisel, kdyz Jiri Slegr pozval na podium pani Hlinkovou, vdovu po Ivanu Hlinkovi.

Jeho nastupce Vladimir Ruzicka se nechce nechat premluvit, aby zustal u reprezentace. Ani v teto emotivni atmosfere to neslibuje.
Oslavy konci, autobus vyjizdi kolem Tynskeho chramu a hokejisti v teto radostne atmosfere ztraceji pohar, ktery mizi pod autobusem v davu. A zde je vysvetleni, proc mezinarodni federace zapujcuje pouze repliku. Tentokrat to mohl byt i original, protoze neni pravdou, ze jsme narodem tunelaru a nepoctivcu. Nalezce si pohar neponechava, ale pred zraky pritomnych ho vraci. Je videt, ze i v eticke oblasti patrime nyni do EU.
Ales Brezina - Praha

Navrat na hlavni stranu