Navrat na hlavni stranu

Hlavne, kdyz deti zdrave vypadaji
Tato story, ktera se odvinula vcera mezi sestou a desatou hodinou vecer, je chronologickym zapisem retizku drobnych a navaznych udalosti, ktere mocne vystresovaly alespon tucet lidi, a podle meho zcela zbytecne.
V 18:15 jsme vecereli a probirali zpravy z novin, kdyz zazvonil telefon. V pocetnych domacnostech, jak mi lide bez ostychu rikaji, behem vecere, siesty ci napinaveho televizniho poradu vypinaji telefon, dokonce to hloupi hloupym doporucuji. Eva zvedla telefon. Volala Martinka, ze je v nemocnici, ze omdlela v opalovacim salonu, odkud ji odvezla sanitka na prvni pomoc, a ze se nemuze dovolat domu, aby to sdelila rodicum, protoze telefon doma ma obsazovaci ton uz pul hodiny. Eva slibila zavolat rodicum a vyjukana Martinka zavesila.
Eva vyhledala tri telefonni cisla k Buchalum, pevnou linku a dva mobilni telefony rodicu; cisla obvolala - pevna linka byla obsazena, oba mobily byly vypnute.
Martinka ma sedmnact let, byli jsme svedci na svatbe jejich rodicu pred dvanacti lety - tedy jsme si blizci a v patek maturuje a jsme pozvani na rodinnou oslavu teto udalosti.
Chvatne jsme jedli, kazde tri minuty Eva vytacela cislo. Obsazeno, a kombinovali jsme, co se asi Martince stalo, kdo zaneprazdnuje rodice, co mame delat.
Nemocnice je od nas pet minut pesourem, pred sedmou se Eva rozhodla, ze zajde Martince 'drzet ruku' a zjistit co se deje. Ja zatim budu hlidat telefony doma. Eva vzala svuj mobil do kapsy a odchvatala do nemocnice.
Ja zkousel, kazde tri minuty, informovat rodice.
19:05 Eva volala z nemocnice, sedi tam s Martinkou v cekarne cekaji spolu na doktora. Vlastne Eva volala stojice pred nemocnici, protoze v prostoru nemocnice se NESMI mobilni telefony uzivat a MUSI byt vypnute. Co se stalo Martince?
Martinka se chodi opalovat, aby byla u maturity krasna a opalena, kdyz vylezla z te opalovaci rakve, a k tomu se jeste vratim, zatocila se ji hlava, omdlela a personal zavolal sanitku a Martinku v zupanu dopravili na prvni pomoc. Cestou se probrala, snad i branila navsteve nemocnice, ale uz byla pacientem a s pacienty se naklada podle pravidel jinych nez podle selskeho rozumu. Ted, uz hodinu, cekaji na doktora, ktery by Martinku prohledl a proveril zdravotni stav.
U Buchalu je stale obsazeny telefon, a vypnute dva mobily, ale, Eva se domniva, ze kolem pul osme budou mit Buchalovi starost, kde je Martinka a snad zavolaji k nam, ale ja jim mam dale volat kazdych pet minut.
Byl jsem v nemocnici v predmobilove dobe (1997) s akutnim zanetem slepeho streva, byla to zkusenost bolestiva a kratka, rano jsem sel k lekari, po poledni mne operovali, druhy den pred obedem (a bez obeda) mne poslali vyzdraveneho domu, takze otazka zakazu uziti mobilu v prostoru nemocnice je mi zahadou.
Proc personal slunecniho salonu zvaneho Arkticke slunce v tak banalnim pripade jako je omdleni, volaji rychlou sanitku je mi zahadou druhou a patri k druhu udalosti, ktere nazyvam akutni nedostatek selskeho rozumu.
Srandovni je, a to si nemohu odpustit, ze Martinciny saty zustaly tam ve skrince, dale tam zustalo zaparkovane auto a v aute Martincin mobil, protoze v slunecnim salonu se taktez mobily nesmi pouzivat.
Mudroval jsem mezi marnym volanim Buchalum, ze oni asi volaji Martincin mobil, ktery drnci v zamknutem aute, anebo je vypnuty.
Chapu, ze Martinka, ktera je vyborna studentka, chce byt vyborne opalena maturantka, ale tyhle rakve z plexiskla ozarujici telo nahrazkou slunce se mi hnusi. Navic to pulhodinove opekani, jako husa v troube, zajiste neni zdravi k prospechu a klidne bych omdlel jen pomyslenim na takovou volovinu - takze se omdleni po takove procedure vubec nedivim, ba si myslim, ze to je zaslouzena odmena.
19:50 Vola mi Eva, ze se dovolala k Buchalum, kteri zacali volat Martinku a tak si vsimli, ze maji vyveseny telefon a ze jedou do nemocnice.
20:50 Opet mi volala Eva, ze prave mluvila s Buchalovymi, kteri slibili v 19:45. ze za deset minut prijedou, ale ze nemohou prijet vlastnim autem a cekaji na souseda, ktery by je do nemocnice odvezl. Buchalovi maji tri auta pro tri cleny rodiny. Vylicila mi: jedno auto je zaparkovano pred slunnym salonem Arkticke slunce. Druhe auto, kterym jezdi matka Martinky, ma prave poruchu na motoru. "Vybouchly motor," rekla Eva, coz je zcela za hranici me predstavivosti a treti auto je zrovna v rozkladu, protoze tata Buchal, povolanim automechanik, prave dnes odpoledne vyrezal diru ve strese, aby nainstaloval prusvitnou strechu; snad aby se i on sam, zasadni nepritel pobytu venku na slunci, mohl opalovat v aute.
21:30 Vola mi Eva, ze Buchalovi dorazili do nemocnice, par minut predtim zavolali Martinku do ordinace na prohlidku, takze ted referuje rodicum co se dozvedela od dcery; vsichni jsou vyjukani na nejvyssi miru.
"Kdo je odveze domu?" optal jsem se, a Eva mi vylicila, ze Buchalovi nasli druhe klice od auta zaparkovaneho pred Arktickym sluncem, vyzvedli Martinciny saty ze salonu, propustili laskaveho kamarada, a Martincinym autem prijeli do spitalu.
"Proc ti ten telefon pipa?" optal jsem se.
"Konci baterie, vzdyt uz pres tri hodiny telefonuju," rekla s povzdechem.
22:05 Eva prisla domu, prinutila mne obleknout tenisky a sli jsme na vychazku, protoze mi musela vylicit jak se daji jednoduche veci komplikovat. Shodli jsme se na tom, ze vetsina lidskeho trapeni je zpusobena jimi samymi.
Dnes dopoledne volali z kvetinarstvi a ptali se, kde je Eva, ze maji pro ni prekvapeni. "Jake prekvapeni," rekl jsem sarkasticky, "kdyz to prekvapeni ohlasujete dopredu?" "Vezeme Eve kytku, rekla pani na telefonu a za chvili prijel nakladacek a prinesli Eve kytici ruzi od Buchalu s cedulickou dekujici za vcerejsi laskavost.
Eva zvedla telefon, zavolala Buchalum, aby se dozvedela, jak to s Martinkou dopadlo, coz v tom zmatku matka Buchalova zapomnela, ze by nas mohlo zajimat.
A v patek jdeme Martince na maturitni vecirek .
Ross Firla - Sudbury

Navrat na hlavni stranu