Navrat na hlavni stranu

Radmila Locherova a Milos Suchma

CSSK ma pred volebnim kongresem
Jednani MMI a CSSK - organizaci nasi komunity - mela obdobny charakter, protoze resila krome svych specifickych, vychazejicich z vlastniho poslani, temer shodne problemy - a tim je posileni clenske zakladny, volba clenu do vyboru, financni rozpocet a priprava cinnosti do dalsiho obdobi.
Zatimco radne jednani Valne hormady Masarykova ustavu, konane o prvni kvetnove nedeli se protahlo na pet hodin, a projednana byla financni zprava a zvolena sedmnacticlenna reditelska rada na trilete obdobi spolecne s predsednictvem a novou predsedkyni Alenou Kottovou v cele, program dubnoveho jednani Vykonneho vyboru Ceskeho a Slovenskeho sdruzeni v Kanade byl mnohem obsaznejsi a konkretnejsi. Bohuzel muzeme se venovat jen bodum nekterym. Pritomni zastupci si vyslechli mj. zpravu predsedy Milose Suchmy o jeho ceste do Ceske republiky, kde se setkal s tamnimi politiky a hovoril s nimi mj. o vyhledu finalniho doreseni dvojiho obcanstvi a o korespondencni volbe do vrcholovych organu CR.
V diskusi probrali pritomni nejen vysledky hospodareni, ale mj. i vysledky prace v odbockach a konecne si stanovili i dilci ukoly na priprave 57. kongresu, tentokrate volebniho, ktery se kona o prvnim vikendu v cervnu v Halifaxu. Na nem bude vyznamenana Masarykovou cenou, kterou CSSK udeluje, skupina 3. odboje, jejiz clenove Ctirad Masin, Josef Masin a Milan Paumer se kongresu osobne zucastni. Cenu obdrzi take popraveni clenove skupiny In Memoriam, dale zaslouzily clen Sokola a CSSK Karel Pinke a MUDr. Tomas Klima, profesor Texaske lekarske fakulty v Houstonu, ktery se zaslouzil o staze stovek ceskych lekaru v USA. Kongresu se take zucastni delegace Senatu  ceskeho parlamentu. Upresneme si jen, ze volebni kongres je poradan jednou za dva roky - ten posledni v roce 2003 v Toronte byl v poradi 55., zatimco nasledujici kongres Sdruzeni byl nevolebni a konal se vloni v cervnu ve Whistleru.
Vyreseni dvojiho obcanstvi, kterym se CSSK trvale zabyva, povazuje Milos Suchma za problem prednostni. Z CR, kde se zucastnil jednani Stale komise Senatu pro krajany zijici v zahranici, privezl pomerne optimisticke informace - zakon o druhem obcanstvi ma byt revidovan. Moznost dvojiho obcanstvi bude pravdepodobne zpristupnena, takze Cesi zijici v Kanade, kteri nabudou kanadske obcanstvi, nemuseji ztracet ceske. "Je to progresivni zalezitost," rekl, "v CR se pomalu meni pohled na tyto veci. Pochopitelne je dulezite, jak se k tomu vyjadri Snemovna a Senat. Tento navrh vzesel ze Senatu, a protoze je to v kompetenci Ministerstva vnitra, znamena to, ze navrh ma urcitou vladni podporu. My se domnivame, ze to je na dobre ceste, " charakterizoval dale vyvoj. Uvedl take, ze soucasny neuteseny stav ve vlade nemusi mit na tuto vec vliv.
Dlouho diskutovana otazka jsou i volby krajanu do organu v CR. Zakon o korespondencni volbe je jiz pripraveny a bude zrejme zacatkem pristiho roku schvalen, coz znamena, ze pristi volby v cervnu by mohly jiz byt pro zahranicni Cechy korespondencni. M. Suchma se dale vyjadril, ze "by kazdy, kdo je obcanem at uz CR nebo Kanady, by mel sveho demokratickeho prava volit vyuzit, at uz voli jakoukoliv stranu." Za dulezite je nutno take povazovat vyreseni restituci, zejmena tech, ktere byly soudne priznany, ale nejsou fyzicky v majetku puvodnich majitelu.
Vsechny komunitni organizace tlaci shodny problem - clenska zakladna. Radmila Locherova, predsedkyne torontske odbocky CSSK, duslednou peci o "svoje" lidi dosahla jisteho oziveni soucasneho stavu. Zastava nazor, ze neni zapotrebi nove lidi ve prospech co nejvyssiho poctu jen nabirat, ale ze je stejne tak dulezite probudit soucasnou malo aktivni zakladnu.
Milos Suchma je toho nazoru, ze je zapotrebi podchytit emigraci mladsi generace z let 80. a 90., zatimco ta starsi z let 48. a 68. je pomalu jiz na prirozenem ustupu. S temi mladsimi je zapotrebi hovorit o jejich problemech, sdilet s nimi jejich kulturni a konecne i politicke zajmy. CSSK patri mezi jednu z mala organizaci, jejichz 14 odbocek trvale pracuje.
V teto souvislosti prisel jako prirozeny dusledek potreby posileni cinnosti na program jednani navrh jakehosi "viceroclenstvi" ve vsech organizacich komunity - MMI, Sokol a CSSK, aby se netristily sily hlavne v tech pripadech, kdy jsou poradany soubezne temer shodne aktivity. Velkym zastancem teto alternativy je Jerry Formanek, byvaly predseda MMI, a Milos Suchma spolecne s ostatnimi cleny Vykonneho vyboru CSSK navrh podporuji jako velice uzitecny.
Zajimavou myslenkou take je vybudovat spolecny dum nasi komunity v Toronte pro vsechny organizace, kdy by si na sebe i komercne pronajmem vydelal. Dum by mel sdruzovat veskere aktivity pod jednou strechou, at uz se jedna o divadlo, tanecni soubory, kulturni a sportovni porady apod., stejne jako o hostujici vystoupeni. Take tento navrh, ostatne vychazejici opet z vize nedaleke budoucnosti Jerryho Formanka, Vykonny vybor CSSK podporil zejmena v tom smyslu, ze by se nekteri clenove zainteresovali podilem na hypotece. "Realisticke to je, pokud by to bylo ekonomicky dobre pripraveno," vidi optimisticky vyhled komunitniho zivota pod jednou strechou Milos Suchma.
Text: Vera Kohoutova Foto: Dusan Encinger

Navrat na hlavni stranu