Navrat na hlavni stranu

1000 slov o hodnotach a kulture
Hodnoty, ktore spolocnost vyznava, respektuje a pestuje su odrazom stavu jej kultury. Hodnoty su univerzalne, kultura unikatna. Ak su v sulade, prospieva to jednemu aj druhemu. Preto su kultura a hodnoty take dolezite. Dokazu nadviazat na svoju minulost aj ine kultury, spajat ich, a nie rozdelovat. A len spickova kultura dokaze zo seba vydat nieco, co budu raz ine narody vnimat ako sucast vlastnej kultury. Vytvarame vsak dnes take dejiny, na ktorych kulturu a hodnoty budu nasi potomkovia opravnene hrdi?
Nasa prosperita a reformy vyzeraju inak zvonka a z dialky a inak zvnutra a zblizka. Citime, ze vyvoj nasej spolocnosti je znepokojujuci. V alarmujucom stave je najma nasa kultura, ktorej podmienky su zakladnym kriteriom urovne spolocnosti. Kultura je nielen podvyzivena, ale ti, co o nej rozhoduju, ju podcenuju a ignoruju.
Pohdanie kulturou
Prosperita a kulturnost su ako spojene nadoby. Ak toto spojenie nefunguje, skor ci neskor je vysledok nejaka cynicka ideologicka fraska. Mysliet si, ze najskor si vybudujme blahobyt, infrastrukturu a az potom pride na rad kultura, je nezmysel.
Prosperujuca ekonomika je motorom spolocnosti, nie jej podstatou. Ak si to neuvedomime, o chvilu uz nebude co zachranovat. Rutineri, gyciari, grafomani ako aj sebaponizujuci a primitivni zabavaci, ktori dnes vydatne okupuju verejny priestor, sa stanu bernou mincou vrcholneho umenia. Nebude ich totiz s kym, s cim a kde porovnavat.
Kultura, aj ked bola casto nastrojom moci, reflektuje to najlepsie, co moze nasa spolocnost zo seba vydolovat. Obycajna necitlivost az barbarstvo pri narabani s kulturou sa casto prezentuje ako otazka financii a priorit. Hoci peniaze su dolezite, velakrat ide skor o obycajne pohdanie kulturou. Ved co ine ako cira demagogia su napriklad vyroky, ze co sa usetri na kulture, pomoze onkologii alebo ze po vstupe do EU uz nebudeme potrebovat povodnu kulturu...
Znepokojuje nas tiez, ze STV nerozsiruje duchovny obzor obyvatelov, minimalne informuje o nasom kulturnom zivote a takmer neprodukuje povodnu tvorbu. Namiesto toho, aby bola alternativou bulvaru a komercii, sutazi za nase dane a poplatky so sukromnymi mediami, ktore sa prioritne orientuju podla sledovanosti a zisku.
Kultura spaja
Nasa spolocnost bola v poslednych desatrociach rozdelena najma po politickej linii - komunisti-nekomunisti, nacionalisti-demokrati. Dnes je delenie omnoho roznorodejsie a popri politickej orientacii zohravaju vyznamnu ulohu vierovyznanie, narodnost ako aj socialne a regionalne rozdiely. Je to prirodzene a svojim sposobom pozitivnejsie ako cierno-biely svet socializmu ci meciarizmu. Vrha nas to vsak opat do sukromia a skupin bez toho, aby sme citili nieco spolocne. Prave kultura by mohla byt tou silou, ktora motivuje nasu imaginaciu, poludstuje nas a spaja bez toho, aby sme sa museli identifikovat politicky, konfesionalne ci socialne. Ak nam toto unika a unikne, okradame seba a nasich potomkov o zmysluplnu buducnost, nech to znie akokolvek pateticky.
Nechce sa nam verit, ze nasej spolocnosti je jedno, aka je nasa kultura, v akom stave su rozne umenia, skolstvo ci veda. Neverime, ze narodu stacia chlieb a hry v tom najhorsom zmysle slova. Neverime, ze nasa spolocnost sa nachadza v takom stave. No ak vyvoj v nasej spolocnosti bude takto pokracovat, coskoro sa v nom mozeme ocitnut.
Umelci bez statusu, mladez bez alternativy
Prave preto, ze vieme, ako vyvoj dospel k dnesnym pomerom, obavame sa o osud nasej kultury. Hoci diskusia o kulture a hodnotach je samozrejme aj o umeni, je nepripustne, aby spolocnost ocakavala od umelcov, ze len oni maju byt zdrojom i siritelom kultury. Hoci umenie a s nim spojena tvorivost su taziskom, ktore kulturu formuje, umelci uz, zda sa, svojim sposobom "nevladzu". Stratili svoj spolocensky statut a zial niektori su, tak ako cela spolocnost, dezorientovani v spleti obratenych hodnot.
Je o to smutnejsie, ze umelci su dnes medzi sebou i regionalne casto rozhadani, vzajomne neinformovani, neprajni az nevrazivi - co sa napokon nelisi od vztahov v inych oblastiach. Je zaroven alarmujuce, ako sa politikom, uradnickom a ambicioznym snazivcov podarilo cez financne paky a intrigy postavit proti sebe umelecku obec.
Mladi ludia su velkou nadejou do buducna. Ano, su flexibilni - dokazu nadviazat na tradicie, ale, pozor, dokazu sa tiez bez naznaku vycitiek odcudzit ci jednoducho zdvihnut kotvy - fyzicky alebo mentalne. Nik nema pravo nutit mladu generaciu, aby vyznavala urcite hodnoty, ci kulturu. Tak ci tak si vyberu sami. Mladym ludom vsak treba neustale poskytovat alternativu k masovemu nevkusu, bulvarnemu a malomestiackemu braku, ktore sa na nich zovsadial valia.
Svet bez kultury a hodnot nebrani mladej generacii odhodit to, co nas radi k civilizovanym narodom. Preto su take dolezite kvalitne media, skolstvo, stanky umenia ci ludove skoly umenia. Preto je take dolezite, aby tvorcovia a nositelia nasej kultury, ktori vychovavaju nasledujuce generacie, mali podmienky vzdelavat sa, umelecky realizovat a dostojne zit a vyzit.
Za stav kultury je zodpovedny kazdy z nas
Poviete si, naco su komu taketo vyzvy; ti, ktori by mali pocuvat a ktori maju moc, necitia spoluzodpovednost za stav nasej kultury a idu si po svojom a za svojim. Nie sme lobisticka skupina a neiniciujeme peticiu. Rovnako, nie sme naivni ludia, ktori nevedia a nevidia, preco je dnesna situacia taka tristna.
Sme si vedomi, ze spolocnost moze fyzicky prezit aj bez kvalitnej kultury, do ktorej samozrejme patri aj alternativne ci ludove umenie. Co vsak zostane nam (a z nas), ak si ju prejeme a prevalcuje ju brak a bulvar, ktore opantavaju len zmysly a meraju sa podla kvantity prijimatelov a vynosov?
Uvedomujeme si paradox, ze podmienky pre slobodny rozvoj kultury by mali vytvarat prave politici, ktori ju roky vnimaju ako trpeny ornament. V podstate je vsak za stav kultury zodpovedny kazdy z nas. Nestaci ist na predstavenie, do kina, precitat si knihu, navstivit vystavu ci koncert, pustit si rozhlas ci podpisat peticiu, hoci aj to su potrebne a pozitivne aktivity.
Dajme najavo, ze kulturu potrebujeme
Vyzyvame preto politikov, aby v ramci svojej moralnej povinnosti (kedze ustavna neexistuje) venovali pozornost kulture ako zakladnej premise nasho bytia. Hodnoty sa prinavratia same. Politik, ak nerobi nic pre kulturu, je jednoducho nekulturnym politikom. Bez ohladu na to, aku stranu ci funkciu zastava. Vyzyvame aj samotnych umelcov a vsetkych, ktori profesionalne posobia vo sfere kultury, aby sa snazili o stavovsku solidaritu.
Vyzyvame obcanov, aby sa pytali svojich volenych zastupcov na vsetkych urovniach - poslancov, starostov, zupanov a ministrov, ako prispievaju na kultivaciu spolocnosti resp. co do buducich volieb urobia. Pripominajte im, ze demokracia im poskytla sancu rozhodovat o veciach verejnych, co vsak oni robia pre uroven demokracie, jej kultury a hodnot?
Dajme najavo - kulturne, tvorivo - ze kulturu k svojmu zivotu potrebujeme. Nenechajme si verejny a zivotny priestor prevalcovat nekulturou a nekulturnostou. Najdime sposob, ako vyjadrit, ze nam kultura na Slovensku nie je lahostajna!
Samuel Abraham (politolog), Koloman Kertesz Bagala (vydavatel), Zuzana Bakosova (teatrologicka), Jana Bodnarova (spisovatelka), Jan Filc (sportovy trener), Daniel Fischer (vytvarnik), Adela Gaborova (herecka), Egon Gal (filozof), Lajos Grendel (spisovatel), Dusan Hanak (reziser), Jack Martin Handler (dirigent), Karol Horak (dramatik), Andrej Hryc (manager a herec), Viktor Hulik (vytvarnik), Ladislav Chudik (herec), Jana Juranova (spisovatelka), Ivan Kadlecik (spisovatel), Julius Kotzig (chirurg), Miroslav Marcelli (filozof), Peter Michalovic (estetik), Martina Moravcova (sportovkyna), Karol Moravcik (farar), Frantisek Novosad (filozof), Juraj Pechan (chirurg), Beloslav Riecan (matematik), Anton Srholec (knaz), Stanislav Stepka (dramatik), Kveta Strazanova (herecka), Jozef Strazan (herec), Jan Suchan (farar), Martin Sulik (reziser), Miron Zelina (psycholog).

Navrat na hlavni stranu