Navrat na hlavni stranu

Papez, ktery mel byt utajen
V roce 1978 meli veznove na Borech nekolik drobnych radosti. Bylo to Mistrovstvi sveta ve fotbale, kdy se mohli obcas podivat i na televizi. Z celeho sampionatu jsem videl utkani Brazilie-Peru. V tu dobu jsem nejak zrovna neplnil normu a tak jsem nebyl k televizni obrazovce pripusten. Pouze jednou a to na zminene utkani, jsem na jidelnu, kde byla televize, pronikl nacerno.
Zato prvomajove oslavy z Moskvy jsme museli sledovat povinne. To se kapitan Berkovec chodil divat i pod postele, jestli se nekdo neulil prevychove. Nejen prvomajove oslavy vsak byly povinne. Kazdy vecer, od 19 hodin do 19 hodin 25 minut, jsme museli sledovat Televizni noviny. V okamziku, kdy prisel sport se televize vypinala, aby prece jen se nejaky zlocinec nedovedel, jak hrala Bohemka a nespatril byt jen na okamzik Antonina Panenku. I bez toho byly Televizni noviny primo lahudkou. Bylo az neuveritelne, jak se z teto zpravodajske relace clovek nic nedovedel. Vlastne skoro nic. Obcas Cyril Smolik z Bonnu se rozciloval, ze Wolf Bierman, vychodonemecky zpevak, byl vypovezen na Zapad a dokonce se tremi milenkami. Cyril koncil slovy: "To neni boj za lidska prava, to je kralikarna!"
V sedi informaci o zapadonemeckem revansismu jsme se i dovedeli, ze zemrel papez Pavel VI. Jedna veta. Po nekolika dnech se objevila zprava, ze se novym papezem stal Jan Pavel I. Dokonce snad i dve vety, ze volbou jmena chce tento papez pokracovat v linii dvou predchudcu Jana XXIII. a Pavla VI.
Po nekolika dnech se vsak objevila zprava, ze papez umrel. Najednou nastal zmatek a chvili trvalo nez jsme si ujasnili, ze to neni stara zprava, ale ze zemrel novy papez. A pak nastalo ticho, dlouhe ticho. Cyril Smolik se dale hlasil z Bonnu, nekdo mu udelal monokl pod okem. Cyril tvrdil, ze to byli revansisti.
Jednoho dne vsak zacal Ales Machacek chodit s jinym druhem zpravodajstvi. Tu to bylo, ze vezneneho Jana Simsu prevezli na Bory a on se skutecne po par dnech objevil. Jindy to byly informace o tom, koho zavreli. Vysvetloval jsem si to tim, ze ma kontakty s nekym, kdo ma volnejsi pohyb nebo kdo mel nedavno navstevu.
Jednoho rana vsak prisel s necim, co se dalo vysvetlit pouze vysokou telepatii ci napojenim primo na Vatikan. Cestou do prace mne oznamil, ze krakovsky kardinal Karol Wojtyla byl zvolen papezem. Jen tak to pro sebe zamumlal. Chvili mi trvalo nez mi to doslo. "Polak papezem?" "Krakovsky kardinal Karol Wojtyla." "A kdy?" "Vcera." "A jak to muzes vedet?" Zdalo se mi to prilis fantasmagoricke. Navic Machacek se pokud mozno televiznim novinam vyhybal a v posledni dobe dbal na to, aby v devet hodin byl v posteli. To uz muj jmenovec nevydrzel. Sahnul do holinky a vyndal z ni do onuce zabalene tranzistorove radio a s tajemnym usmevem ukazal na krabicku a dodal: "To je moje baby!"
Netrvalo dlouho a mel jsem za ukol hlidat baby ja. Bylo to v nedeli vecer. Nepozorovane jsem se zamknul do mistnosti mezi kybly a smetaky. Prisla ma velka hodina. Vybalil jsem ze spinave onuce poklad, vlozil sluchatko do ucha a pri vytrzeni jake snad poznal naposledy Herbert von Karajan pri Beethovenove devate jsem zaslechl bubny z Beethovenovy pate a pak hlas, za ktery se pokladal za valky zivot: "Vola Londyn!" V existencialnim vytrzeni jsem nedaval pozor, co je za dvermi. Ted prijde moje velka chvile a ja prinesu dalsi poselstvi a novou nadeji pro vezne. Usedl jsem na prevraceny kybl, srdce mne busilo a muzsky hlas sdelil, ze nasledujici poznamka se bude tykat hospodarske situace v Albanii. Po teto dulezite informaci nam poprali z Londyna dobrou noc.
Bohatsi o dulezitou informaci, ze si v Albanii za poslednich tricet let mnoho nepolepsili jsem se musel dostat nenapadne z mistnosti na smetaky, protoze mezi tim byla vecerka a bachari dali vyjimecne pokyn, ze vsechny mistnosti musi byt zavrene. S pokladem zabalenym do spinave onuce v ruce jsem nahledl na chodbu. Ta byla prazdna. V okamziku, kdy byl chodbar pan Bango otocen na druhou stranu jsem rychle z mistnosti vysel a dosel ke sve cele. Pan Bango, s kterym jsem obcas probiral zaklady romstiny, na mne hledel jako na zjeveni. "Kde jste se tu vzal, pane Brezino?" Odpovedel jsem, ze dokazi prochazet skrz zed, ale pouze jednim smerem a ze ted mne musi pustit dovnitr. Nevericne kroutil hlavou a otevrel.
Predal jsem baby Machackovi a na dotaz, co je noveho jsem odpovedel, ze v Albanii je bida a uvedomil si, ze zprava o Polaku, ktery se stal papezem neni kazdy den. Ta se urodi jednou za dva tisice let a takovou zpravu se nepodarilo ani komunistum ututlat.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu