Navrat na hlavni stranu

Na recepci hrala skupina Jiriho Grosmana

A touch of Glass
Ve ctvrtek 31. brezna 2005 usporadal president Hudson's Bay Company pan George Heller slavnostni recepci pri prilezitosti zahajeni vystavy ceskeho skla v obchodnim dome na rohu ulic Yonge a Queen v Torontu. Behem vecera hrala hudba Jiriho Grosmana, podavalo se tradicni ceske obcerstveni. Pan Heller (na snimku vlevo nahore) se hlasi hrde k ceskym predkum. Zrovna tak spolecnost Hudson's Bay a princ Rupert maji koreny v Cechach a jak rekl cesky velvyslanec v Kanade Pavel Vosalik (na snimku s G. Hellerem vpravo dole) nebyl to jediny vliv, ktery meli nasi krajane na tuto zemi.
Pri vystave v Torontu muzete shlednout na tisicovku umeleckych predmetu ze skla, at jiz jsou to brousene vazy, ci vazy se sklenenymi slunecnicemi (vlevo dole), barevne kvadry (vlevo uprostred), ci obycejne koule se vzduchovymi bublinami (vpravo uprostred). Je zde zastoupena i figuralni tvorba v postavach Virgin a Helios (vpravo nahore).
Pan Heller nam sdelil, ze k usporadani vystavy se rozhodli teprve nekdy v listopadu, takze k realizaci nebylo mnoho casu. Jednalo se o velke usili mnoha lidi. "Chteli jsme tim prispet k oslavam vstupu CR do EU. Na vystave je okolo tisice vytvoru. Snazili jsme se pamatovat na rozlicnost umeleckych smeru v Cechach. Krome tradicniho brouseneho skla jsme chteli ukazat i moderni umeni. Vystava potrva pet mesicu, takze Kanadane budou mit moznost seznamit se s ceskym sklem. Radi bychom udelali podobnou vystavu nejen v Torontu, ale i v Montrealu, kde je velka ceska komunita. Dale bychom chteli mit tuto vystavu i ve Vancouveru a v Calgary. Jsem nadsen, ze se podarilo dostat dohromady zdejsi krajany a totez by se mohlo uskutecnit i jinde.
abe

George Heller

Helios

Koule

Kvadry

Slunecnice

G. Heller a velvyslanec P. Vosalik

Navrat na hlavni stranu