Navrat na hlavni stranu

Kvalifikace MS

Prestrelku s Finy rozhodl delovkou Lokvenc
Cesko-Finsko 4:3
V nevidanou prestrelku se v sobotu vecer na zaplnenych teplickych Stinadlech zmenilo kvalifikacni utkani 1. skupiny o postup na MS 2006.
Po prvni puli a trefach Barose s Rosickym zapas vypadal na selanku. Po zmene stran a trefe Polaka Finove zahajili nevidanou prestrelku, kterou tesne pred koncem rozhodl tribodovou trefou Lokvenc.
Cesko se tak posunulo na druhe misto v tabulce, kde je bod za Nizozemskem, ktere vyhralo 2:0 v Rumunsku. Dvakrat jsme inkasovali, coz nam zpusobilo potize. Kdyz date venku tri goly, je to uspech. Je to frustrujici, sahat po vyhre a prijit o vsechno," posteskl si finsky kouc Antti Muurinen.
Prvni akce Cechu prisla uz v 1. minute, ale centr Sionka stahl Jaaskelainen z Lokvencovy hlavy. Brzy se vsak splnilo prani ceskych fotbalistu. Rosicky sebral mic v sestnactce Kolkkovi, naserviroval balon na male vapno Barosovi a ten ho pravackou uklidil do site. Kratce nato mohl Kolkka chybu odcinit, ale Cech si s jeho neduraznym pokusem poradil, stejne jako s dalsimi strelami Severanu, jejichz hru reziroval vyborny Litmanen.
Finove se vratili do hry hned po zmene stran. Riihilahti odcentroval z prave strany, Jiranek jen proletl vzduchem a Litmanen ranou ze vzduchu nedal Cechovi sanci.
V 58. min. prisla nejkrasnejsi akce zapasu: Poborsky zalozil po rohu soupere bleskovy brejk, Rosicky proletl pres tri ctvrtiny hriste a pred odkrytou branku naserviroval mic Polakovi, ktery zasadil souperi treti uder. Zanedlouho po Sionkove centru hlavickoval Lokvenc do brevna. Severane vsak nachystali odplatu.
Kuqiho hlavicku vyrazil Cech, ale po rohovem kopu a hlavicce Hyypiaho vsak dotukl mic do site zblizka Riihilahti. Za sest minut udelal neskutecnou chybu Poborsky odkopem k vlastni brance, Ujfalusi trefil jen Johanssona a ten promenil solo ve vyrovnavaci gol. Rozuzleni prislo v infarktove 87. minute. Johansson si pohral s Jirankem, posadil mic na hlavu Kuqiho, ale ten trefil ze dvou metru Cecha. Nasledne Plasil poslal dopredu odrazeny mic, ktery Jun pustil na Lokvence a ten pravackou vypalil bombu pod brevno - 4:3.
Branky: 7. Baros, 34. Rosicky, 58. Polak, 87. Lokvenc - 46. Litmanen, 73. Riihilahti, 79. Johansson. Rozhodci Larsen (Dansko), zluta karta: Pasanen, 16 200 divaku, polocas 2:0.
Cesko: Cech - Jiranek, Bolf, Ujfalusi, Jankulovski - Poborsky, Rosicky, Polak (83. Jun), Sionko (72. Jarosik) -Baros (53. Plasil), Lokvenc.
Finsko: Jaaskelainen - Pasanen, Tihinen, Hyypia, Kopteff - Nurmela, Riihilahti, Litmanen (78. Johansson), Ilola, Kolkka (60. Eremenko) - Kuqi.
***
Penalta vysvobodila cesky tym z trapeni
ANDORRA-CESKO 0:4
Senzaci pod pyrenejskymi velikany cesti fotbaliste nepripustili. Bez vetsiho vypeti sil zdolali dalsi kvalifikacni prekazku - andorskou sestavu remeslniku, manazeru ci studentu.
Z rysujiciho se trapeni vysvobodil tym okamzik na konci pulhodiny. I. Lima zastavil Barose pronikajiciho do sestnactky a kopala se penalta. Jankulovski mic levackou s prehledem poslal k tyci - 0:1. A byl klid. Cesky tym pokracoval v oblehani Koldovy brany. Baros hlavou pridal druhy gol.
Po pauze byl dal cesky tym nastehovan na souperove polovine. V 53. minute Baros znovu povodil domaci zadaky a po jeho centru se mezi strelce zapsal Lokvenc. Vstrelil gol ve tretim kvalifikacnim utkani v rade.
Z klidu uz Brückneruv tym nevyvedlo nic. Domaci se ke strele na branu dostali az v 71. minute, I. Lima vsak zdalky Cecha neprekvapil. V pohode se dohravalo. V nastavenem case Pujol srazil Vachouska v sestnactce a penaltu bombou doprostred brany promenil Rosicky.
Branky: 31. Jankulovski z penalty, 40. Baros, 53. Lokvenc, 90. Rosicky z penalty. Rozhodci Messner (Rakousko), zlute karty: I. Lima, T. Lima -Tyce. 850 divaku, polocas 0:2.
CR: Cech - Jiranek (76. Plasil), Rozehnal, Ujfalusi, Jankulovski - Poborsky, Rosicky, Tyce (46. Polak), Vachousek -Lokvenc, Baros (61. Jun).
Poradi: 1. Nizozemsko 16, 2. Cesko 15, 3. Rumunsko 13, 4. Finsko 9, 5. Makedonie 5, 6. Armenie 4, 7. Andorra 4.
***
Estonsko-Slovensko 1:2
TALLINN - Slovensti futbalovi reprezentanti vyhrali v kvalifikacii o postup na MS 2006 v Nemecku v Tallinne na stadione Arnolda Le Coqa nad domacim Estonskom 2:1 (0:0). Slovaci prehravali od 58. minuty 0:1 golom Opera, ale uz v nasledujucej minute najlepsi bundesligovy strelec v slovenskom drese Marek Mintal vyrovnal. Trener Dusan Galis mal podobne ako predtym proti Lotyssku (polcas sme prehravali 0:1, prisiel Reiter a nahral na prvy a dal druhy gol - pozn. red.) stastnu ruku pri striedani, ked na ihrisko poslal Lubosa Reitera a neskor Martina Jakubka a tito dvaja hraci sa zasluzili o zvrat. Jakubkovu golovu strelu v 66. min este odvratili obrancovia Estonska na brankovej ciare, do ohna pred branu ju vsak elegantnym, lahkym oblucikom zlava vratil Martin Petras a Reiter hlavickou rozhodol o cennych troch bodoch. Popri tychto hracoch bol klucovym v slovenskom time vykon brankara Kamila Confofalskeho, ktory zneskodnil dalsie dve ciste golove prilezitosti domacich.
***
Slovensko-Portugalsko 1:1
Futbalisti Slovenska v Bratislave remizovali v 3. skupine kvalifikacie o postup na majstrovstva sveta s portugalskym vicemajstrom Europy 1:1 (1:0). Oba timy si zachovali sancu dostat sa na vrcholne podujatie na buduci rok v Nemecku. Bratislava videla po rokoch prvotriedne predstavenie zasluhou slovenskych reprezentatov. Plny stadion oslavoval uz v uvode. Nebojacny Marek Mintal potvrdil povest fantoma. Zjavil sa v sanci, hviezdny Deco ho fauloval. Francuzsky rozhodca Sars bez vahania odpiskal jedenastku a Miroslav Karhan dal! Vo futbale zvykne vitazit srdce a bojovnost. Tehelne pole patrilo vcera statocnym a pevnym. Portugalski technici narazali na hradbu, v ktorej muz zaskakoval za muza.
Skvelemu kolektivu dodal trener Dusan Galis este jednu silnu vlastnost - mudrost. Portugalcom dali Slovaci okrem svojho golu aj lekciu z taktiky. Portugalci, hoci v druhom polcase uz bezradni, vyrovnali. V poslednych minutach svoj tlak stupnovali. I ked posledne strely patrili nasim futbalistom. Nas tim si zasluzi absolutorium. Slovaci ziskali cenny bod. S takym superom ako Portugalsko ma velku cenu. Spokojni divaci vytlieskali nasim reprezentantom poklonu. Tehelne pole sa radovalo.
sme
Ceska liga
Sparta-Liberec 2:1
Vynikajici fotbal, kteremu chybel jen kvalitni rozhodci, nebot Helebrant hrube poskodil muzstvo hosti, ktere hralo v Toyota Arene nevidane ofenzivni fotbal. Domacim zachranil vitezstvi krasnym golem Matusovic, ktery dal prvni gol v dresu Sparty, a podrzel je 250. ligove utkani chytajici Blazek.
Branky: 26. Zelenka, 81. Matusovic - 19. Slepicka. 5033 divaku, polocas 1:1.
Drnovice-Slavia 2:1
Diky trefam Holendy a Zbozinka po prestavce se Drnovicti radovali po deviti letech z vitezstvi nad Slavii. Prestoze hoste meli po vetsinu zapasu mirnou prevahu, neodvezli si ani bod a ukoncili sedmizapasovou serii bez prohry. "Jsem zklamany. V kvalitnim stretnuti jsme znovu nepromenovali sance. Souper podal vykon na hranici svych moznosti," hodnotil kouc Prazanu Josef Csaplar.Branky: 60. Holenda, 76. Zbozinek - 78. Zboncak. Rozhodci Sedivy, zlute karty: Onofrej, Holomek - Dosek, Rychlik, Holenak, 3156 divaku, polocas 0:0.
Ostrava-Pribram 2:1
Banik dvema goly olemoval zajimavy zapas s vyborne hrajici Pribrami a na jare zustal stoprocentni. "Je to hrozne dulezita vyhra, potrebovali jsme potvrdit sest plusovych bodu zvenku, ale souper byl hodne neprijemny," uznal trener Ostravanu Jozef Jarabinsky. Branky: 1. Metelka, 90. (+3) Magera z pen. - 84. Navratil. 7038 divaku, polocas 1:0.
Jablonec-Opava 0:1
Opavskym fotbalistum se povedlo poprve v historii vyhrat v Jablonci diky strelecke pohotovosti zaloznika Kisi. Pro Severocechy necekany nezdar zaroven znamenal ukonceni od zacatku podzimu trvajici serie domaci neporazitelnosti.Branka: 43. Kisa. 2180 divaku, polocas 0:1.
Olomouc-Zlin 1:0
Hanaci podali vlazny, sotva prumerny vykon, ale protoze Zlin se nezmohl temer na nic, body zustaly zaslouzene v Olomouci. "Predevsim v prvni puli jsme zklamali, kdyz jsme byli odevzdanym souperem. Ve druhe uz to bylo mnohem lepsi, ale vytvorili jsme si jen jednu opravdu velkou sanci a tu jsme nepromenili," tvrdil zlinsky trener Pavel Hapal. Branka: 4. Kucera. Polocas: 0:0, 4647 divaku.
Mlada Boleslav-Blsany 1:1
Blsansti vlozili v zaveru do zakonceni vice dravosti, ktera dlouho zdobila predevsim boleslavsky utok, a pomohli si tak k cennemu bodu. Devaty hlavou srovnal naskok, ktery domacim v prvni puli zajistil po ukazkove Cigankove prihravce Bednaruv "blafak". Branky: 25. Bednar - 88. Devaty. 4980 divaku, polocas 1:0
Brno -Ceske Budejovice 0:0
Neprilis radostny vecer prozili brnensti priznivci ve stretnuti s poslednim tymem tabulky. Serii peti let v Brne bez porazky Jihocesi dokazali po bezbrankovem zapase nadale prodlouzit. "Jsem rad, ze po dvou utkanich, ktera se nam herne povedla, ale vysli jsme bodove naprazdno, se nam tentokrat podarilo zabrat. Nas vykon byl poctivy, bod je pro nas psychickou podporou do dalsich zapasu," tesilo Roberta Zaka, trenera Ceskych Budejovic. 3924 divaku.
Slovacko-Teplice 0:0
Prestoze Teplicti meli 73 minut o jednoho muze v poli vic, dlouhou presilovku nedokazali zuzitkovat a potreti v rade na jare remizovali. "Prvni pule byla z nasi strany zrejme asi nejhorsi za dobu, co jsem u muzstva. Ani zlepseni po pauze ke golu nevedlo," litoval kouc Severocechu Vlastislav Marecek. 3826 divaku.
Dohravky
Drnovice- Jablonec 0:1
Jablonecti fotbaliste se radovali z premierove jarni vyhry, kterou jim zajistil sedm minut pred koncem vydarenou hlavickou po standardni situaci Hrotek. Naopak Drnovice nedokazaly navazat na prekvapive vitezstvi z predchoziho duelu se Slavii. "Podali jsme zrejme nejhorsi vykon od navratu do ligy. Hoste nas skoro k nicemu nepustili. Nebyt ovsem hrubky v zaveru, mohli jsme i tak remizu uhrat," litoval ztraty kouc porazenych Josef Mazura. Branka: 83. Hrotek. 2962 divaku, polocas 0:0.
Zlin-Pribram 0:0
Zlinske cekani na prvni vyhru jara stale pokracuje, Marila letos jeste neprohrala. V domaci premiere remizovala Tescoma s Pribrami 0:0 a duvody k usmevu byly spis na strane hostu. 2585 divaku.
***

Navrat na hlavni stranu