Navrat na hlavni stranu

O prezidentech, dustojnosti a syreccich
Vaclav Klaus chce prezidentske obrady spojene s uctivanim hrdinu v dustojnejsi forme nezli tomu bylo doposud - tahle kuriozita mi pripada ze soucasnych zbytecnosti ceske politicke sceny suverenne nejpitomejsi, pominu-li dalsi Klausovu eskapadu s jeho udajne odposlouchavanymi telefonaty. (Jestlize tajna sluzba skutecne prezidenta odposlouchavala, pachatele zaslouzi prisny trest pro plytvani verejnymi penezi!)
Uctivat hrdiny je krasny a starobyly zvyk. Pred dvaceti lety jsem navstevoval mestecko Cernay ve francouzskem Elsasu, kde za prvni svetove valky polozili sve zivoty za svobodu take cesti a slovensti vojaci. Francouzi nase hrdiny jednou za rok uctivali odedavna, i v dobach, kdy si na ne nekdejsi komunisticti prezidenti nejen ani nevzpomneli, ale nejspis ani nemeli potuchy o jejich existenci. Chodili jsme po meste v nevelikem hloucku, k nemuz se s obrovskym potesenim pridalo i nekolik klientu z mistniho blazince. Zpivali jsme nasi a francouzskou hymnu, na hrbitove jsme v tiche chvilce mysleli na kluky, drimajici ve vecnem snu pod drnem.
"Valka je blbec," vypravel mi staricky cesky vystehovalec, kdysi poddustojnik ve francouzske cizinecke legii, kdyz jsme nakonec zasli do mistniho hostince na tradicniho kohouta upraveneho na bilem vine. Kdo na nej nemel, za toho to zatahli ostatni. Francouzsky prezident sice neprijel, ale za to dorazil univerzitni profesor, bohemista z nedalekeho Nancy. "Touzi se vam po vlasti?" vyptaval se krasne prkennou cestinou nas cerstvych emigrantu. Jeho otec byl francouzsky general, maminka Ceska. "Drzim vas za palec!" slibil povzbudive na rozloucenou.
Obrady v Cernay na mne zanechaly trvalou stopu jednoduchou a prirozenou dustojnosti, o niz si Vaclav Klaus myslim muze nechat jenom zdat. Ale zase na strane druhe, popatrit v novinach na fotografii prezidenta Klause, jak s plastikovym pytlikem na hlave v tvaruzkarne vyklada zasnoucim vyrobcum, ze olomoucke syrecky preziji Evropskou unii, to taky neni spatne! Pri vsi zdrave skepsi k EU a s nepredstiranou laskou k syreckum: Klaus zde predvedl zebricek svych hodnot vpravde dustojne. Narodil jsem se za prezidenta Hachy, pamatuji Benese, Gottwalda, Zapotockeho, blahe pameti Novotneho, Svobodu, Husaka a Havla, ale s zadnym nebyla takova sranda jako s profou Klausem!
Petr Chudozilov - Basilej
Listopad 2004 - psano pro Babylon

Navrat na hlavni stranu