Navrat na hlavni stranu

VUS do Kanady
Vysokoskolsky umelecky soubor Pardubice (VUS) se peclive pripravuje na Festival 500 v St. John's, Newfoundland, jehoz letosni rocnik je zameren mimo prehlidky jednotlivych sboru - ucastniku festivalu, na latinskoamerickou hudbu. VUS byl naposledy na americkem kontinentu v roce 1998 a to v Canta Pueblo v Argentine. Z tohoto festivalu si privezl mnoho notoveho materialu, ktery pro Festival 500 VUS nastuduje.
Jiz vydal CD "Te Deum", kde je jednou ze skladeb pisen od Alfreda Dona "Gloria" ­ popularni festivalova melodie festivalu v Canta Pueblo.
Prestoze dirigenti neradi prozrazuji nacvicovane skladby, dirigent VUS Jiri Koznar nam prozradil, ze pro kvetnovou premieru v Pardubicich pripravuje "Salmo 150" ­ jihoamericky zalm od Ariela Ramireze. Je to svizna skladba doprovazena nejen klasickymi nastroji, ale i panovou fletnou, kytarou a dalsimi. Dalsi zajimavou skladbou je latinskoamericka sestihlasa upravu tanga "El ultimo cafe" Hectora Stamponi.
Clenem VUS je mlady skladatel, ktery pro tento sbor pise zajimave upravy. Studuje v 5. rocniku konzervatore a pripravuje se na studium skladby na prazske AMU. S VUS pricestuje do Kanady i dalsi jejich jazzovy skladatel a fletnista Otto Ceral. Jakousi znelkou sboru se stala skladba Hail Holly Queen v uprave M. Shaimana (film Sister Act). Zarazenim oblibene filmove hudby do sveho repertoaru motivuje VUS mlade lidi ke sborovemu zpivani. Pateri repertoaru VUS zustavaji dila klasicka. Uz proto obdrzel tento soubor ke svemu 55. vyroci zalozeni zastitu od Ceske komise pro UNESCO.
VUS pro koncerty v Torontu, musi zajistit prostredky ze kterych si bude hradit pobyt a dopravu. Cely pobyt v Kanade je prijde bez mala na 71 000 kanadskych dolaru. Zpevaci vyzvali firmy a mesta Ceske republiky ke sponzorstvi a spolu se svymi usporami se jim podarilo nastradat plnych 55 000 dolaru. Tato castka staci pokryt cestovni naklady, vcetne viz a pojisteni na cestu do St. John's. VUS stale hleda kanadske pro sve koncerty v Torontu jimiz vyvrcholi oslavy 55. vyroci zalozeni VUS.
Dalsi informace najdete na webu VUS Pardubice http://vus.upce.cz. VUS ma v Kanade otevreny ucet c. 14936 0061719 u Bank of Nova Scotia, pobocka Whitby, Ontario a bude velice vdecny za jakykoli prispevek.
Vystavte prosim sek na jmeno "VUS Pardubice CZ" a zaslete jej pripadne s zadosti o informaci na adresu:
Pavel Zeman - VUS Remoska - InterTrade Avenue Inc. 319 Dunlop Street West Whitby, Ontario, Canada, L1N 1T9 Tel: 1-866-850-3462 (bezplatne Kanada a USA)
pzeman@remoska.ca
Dekujeme!
pz

Navrat na hlavni stranu