Navrat na hlavni stranu

Josef Cermak otevrel Pandorinu skrinku
V 3. letosnim cisle na strane sedm se pozastavil Josef Cermak nad chovanim prezidenta Vaclava Klause na Masaryktownu. Napsal: Pri setkani s prezidentem Klausem na Masaryktownu mu Blanka Rohnova polozila otazku. Misto odpovedi ji Vaclav Klaus udelil dutku. Zrejme zpusobem, ktery zapricinil, ze ji tolik lidi vyslovilo litost.
Problem je v tom, ze se lide ptaji, co to bylo za otazku, na kterou prezident reagoval tak rozzlobene. Na Masaryktownu na setkani s Vaclavem Klausem jsem nebyl. Byl jsem sice pozvan na sklenicku vina, ale nebyla to ani tiskova konference ani jsem nemel moznost rozhovoru pro Satellite. Besidky na Masaryktownu jsem se svym zpusobem tedy nezucastnil na protest proti tomu, ze nebyl umoznen stejny pristup vsem sdelovacim prostredkum.
Nezbylo mi nez si skutecne zjistit, co se na Masaryktownu stalo a zavolal jsem Blance Rohnove. Telefonni cislo Vaclava Klause bohuzel nemam, abych mohl zajistit i vyjadreni druhe strany.
Nuze pohled Blanky Rohnove: Byla bych nerada, kdyby cela zalezitost vypadala, jako ze si chci vyrizovat ucty, byla mi spise reakce Vaclava Klause trapna, protoze mi to nepripadalo jako chovani hodne prezidenta. Asi bych zacala tim, proc jsem se ho na to zeptala. Odpoledne probihalo tak, ze Vaclav Klaus neodpovidal na otazky. Kdyz se nekdo neco zeptal tak mu sdelil, ze je neinformovany nebo ze to ma z treti ruky. Na stiznost jedne ucastnice, ze nemuzeme mit dvoji obcanstvi odpovedel, ze se musime rozhodnout, jestli chceme byt Cesi nebo Kanadane. Pokud se pamatuji, tak pouzil anglickeho vyrazu pro tehotenstvi a ze nemuzeme byt na pul tehotni a napul ne. Na otazku, jak bychom mohli byt jako krajane Ceske republice napomocni, odpovedel, ze neprisla do Kanady, aby pomahala Ceske republice, ale kvuli tomu, aby se mela lip a na otazku, jak se vyporadali s komunismem, odpovedel, ze je to jako se zpetnym zrcatkem u auta, ktere nemuze branit pohledu dopredu. To byla zajimava analogie, ale opet neodpovedel na otazku.
Zeptala jsem se ho tedy, jednak jestli by mohl nam neinformovanym rici jeden pripad, kdy se do toho zpetneho zrcatka podivali a jak reagovali na to, co v nem videli a kde by videl moznost spoluprace mezi CR a krajany. Vaclav Klaus se rozcilil a reagoval: "Pani vy jenom rejpate a to delate jen proto, aby vam pratele zatleskali" Kdyz skoncil, tak jsem se ho znovu zeptala, jestli by mohl odpovedet na otazku. On se zarazil a zacal se ptat, co to bylo za otazku. Na prvni otazku vubec neodpovedel a na druhou, jak si predstavuje spoluprace sdelil, ze je na nas, jestli chceme jet do Ceske republiky nebo ne, ze tady zijeme ve svobodne zemi. To ale nebyla odpoved na to na co jsem se ptala. Tak jsem se ho na to chtela zeptat jeste jednou, protoze vim, ze v teto zemi ziji jiz pres padesat let a ze vim, co zde mohu delat. To uz mi vsak nedovolili. Moderator se zamracil a zavrtel hlavou, ze mne jiz neda slovo. Prekvapila mne hlavne reakce lidi, mela jsem pocit, ze se me kazdy vyhybal, jenom pan Brady rekl, ze byl prekvapen, jak mi neodpovedel na moje otazky. Po urcite dobe vsak, kdyz jsem potkavala lidi, tak naopak reagovali spis pozitivne. Na Masaryktownu mne prekvapila atmosfera, kdy lidi tleskali vsemu, co Vaclav Klaus rekl. To bylo mnohem smutnejsi nez tato epizoda.
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu