Navrat na hlavni stranu

Pravda vitezi!
Na jare roku 1968 se objevil v Literarnich novinach kresleny vtip. Dve znepratelene bandy se na sebe zenou s palcaty, cepy a bojovymi vykriky "Pravda vitezi!" Ve stejnou dobu zpival Bob Dylan pisnicku, ve ktere rika, ze kdykoliv je nejaka valka, obe strany tvrdi, ze Buh je s nimi. Inu kazdy konflikt spociva v tom, ze si obe strany mysli, ze maji pravdu.
V dobe normalizace mne jednou filosof Ladislav Hejdanek na adresu teologicke fakulty rekl: "Oni se tvari jako teologove, jsou roztrziti jako vedci, pracuji osmnact hodin jako odbornici, prednaseji jako skutecni profesori, ale ja je nemuzu brat vazne, protoze pravda je jim neco s cim si muzu vytrit ja nevim co"
V roce 1989 zabrany padly a najednou jsem mel mylny pocit, ze uz je mozne, jak rika Solzenicyn, ziti v pravde.
Jiz 10. prosince jsem byl v Praze. Brzy jsem zacal spolupraci s deniky. Vstaval jsem v sest hodin, abych mohl pred osmou rano poslat faxem zpravodajstvi z NHL. Koruna byla tak dole, ze jsem to delal prakticky zadarmo. Noviny mam schovany ve sklepe dodnes. V lete jsem prijel do Prahy. Zminene noviny mne zaplatily cestu na fotbal do Moskvy. Nedostal jsem vsak ruske vizum a tak jsem nikam nejel. Presto jsem toto gesto hodnotil temer se slzami v ocich.
Tato spoluprace trvala rok. Zpravodajstvi prebiraly jak ceske, tak i slovenske noviny. V zari roku 1991 byl Svetovy pohar, stavka autobusaku a postaku. Do Kanady se chystala vyprava ceskych a slovenskych novinaru. Pro vetsinu to byl prvni zajezd za more. Cestu dvou novinaru ze zminenych novin sponzoroval Cecho-American z Kalifornie. Tesil jsem se na spolupraci a poslouchal jsem to, co ode mne chteli. Konecny vysledek, jsem vsak diky postovni stavce nevidel. Byl jsem ujisten, ze vse vychazi v plnem rozsahu. Najednou postovni stavka skoncila a jeste pred koncem Kanadskeho poharu se objevil balik s novinami v postovni schrance. Byly tam vsechny moje clanky, jen s jednou malickosti. Byli pod nimi podepsani oba redaktori z Prahy. Jelikoz byla autobusova stavka, leteli oba novinari z Toronta do Hamiltonu pres Ottawu a ja jel na finalovy zapas do Hamiltonu na kole. Tam cesti novinari toto nedopatreni zduvodnili, ze to udelali jejich kolegove v Praze v rezii. Pristi fax jsem poslal tak, ze tam bylo velkym pismem me jmeno a poznamka, at mne zavolaji, ale nic se nezmenilo. Dalsi zpravodajstvi jsem poslal pres Bratislavu s pranim, aby to poslali do Prahy. Ted uz slo tezko tam podepsat nekoho jineho. Z Prahy zavolali okamzite, jestli jsem mel problem s faxem, ze to prislo z Bratislavy. Rekl jsem, ze ne, ale ze mam problem s nimi. "My vam to zaplatime!" ozvalo se z druhe strany. Tehdy to bylo asi pet dolaru za clanek a nepochopili, ze mne o ty penize nejak nejde, ale ze jde o urcite uznani. Secetl jsem, kolik jsem utratil za fax a vynasobil to tehdejsim kursem, podtrhl a pozadal, aby mne proplatili i ten fax.
Podle zvyku jsem to udelal na dve desetinna mista. Tim spoluprace skoncila.
Penize jsem po urcitem dohadovani dostal, ale pak se nekdo ptal v redakci, proc tam neni moje zpravodajstvi. Z telefonu v redakci se ozvalo, ze jsem prilis drahy a ze si vyuctuji kazdy haler.
Skutecnosti vsak bylo, ze neco, co jsem udelal ja, si pripsal nekdo jiny. Melo to asi tu logiku, jako kdyz Jaromir Jagr vstreli branku a my ji pripiseme nekomu jinemu, jen proto, ze on za to dostal penize. Na faktu, ze nekdo neco udela se prece nic nemeni, jestli za to dostal zaplaceno nebo jestli to udelal zadarmo.
Nikdo se mi tehdy neomluvil. Spis meli pocit, ze bych se mel omluvit ja jim. Bylo to poprve, co se mi neco takoveho stalo, ale nebylo to naposledy. Ke cti tehdejsim novinam slouzi, ze nemeli ve sve hlavicce heslo "Pravda vitezi!"
Ales Brezina

Navrat na hlavni stranu