Navrat na hlavni stranu

Big Island
Nejvetsi z havajskych ostrovu je rozhodne nejbohatsi na prirodni krasy a zajimavosti. A tak nase desetidenni navsteva, po docela kraticke prohlidce informacnich materialu, jevila se rozhodne nedostatecnou k dokonalemu poznani ostrova. Nicmene, diky tomu, ze jsme meli k dispozici automobil, snazili jsme se poznat co nejvice.
Tento ostrov zvany tez Hawaii ma rozlohu 4028 ctverecnich mil a zije na nem kolem 150,000 tisic obyvatel. Vyznacuje se dvema sopkami, z nichz ta malinko vetsi, Mauna Kea, naposledy chrlila lavu pred 4500 lety, jak sdeluji ucenci. Jeji vyska je 4208 m, druha Mauna Loa (4171 m) byla aktivnejsi i pozdeji. Navic v ohromnem parku (National Volcano Park) na jihu ostrova naleza se krome ohromneho krateru (Kilauea Caldera) nespocet dalsich mensich, ktere byly aktivni nejednou i v letech sedmdesatych a osmdesatych minuleho stoleti. Ostrov produkuje cukr, kavu Kona, dobytek a macadamia orechy. Informacni udaje take pripominaji, ze na ostrove se naleza rozlohou 225 000 akru nejvetsi (snad jsem pochopil spravne, ze na svete) sveho druhu ranc.
Nasledujici den po priletu vyjeli jsme si na nejblizsi plaz, na niz dle prospektu mel byt i svetly pisek, ale nebyl. Nicmene nevalnost plaze je vynahrazena moznosti pohledu na kmitajici exoticke rybky. Po dalnici vyjeli jsme dalsi den severne na krasnou plaz Hapuna, pak na nedalekou Mauna Kea, ktere dominuje mohutny resort s nespoctem dokonalych tenisovych kurtu a nezbytnym golfovym hristem. Plaz je kouzelna, ale asi padesatilety pohledny Havajan, ochrance bezpecnosti, zakazal nekolika malo navstevnikum krasne plaze a tedy i nam, koupani, nebot vlny byly znacne a snad i spodni proudy ponekud nebezpecne. Jeste o par mil dale na sever naleza se plaz Spencer, kde voda je poznamenana nedalekym pristavem a navstevovana je nepochybne chudsim obyvatelstvem ostrova.
S krajankou pred sesti lety provdanou za Americana jeli jsme dalsi den na jih, na nejjiznejsi misto Spojenych statu... South Point (Ka Lea), jez lezi cca 4,5 stupnu pod Obratnikem Raka. Cesta k nemu vede kolem instalace tri sad vetrnych mlynu. Pro toho, kdo do tohoto zdroje budouci energie investoval na burze, naskyta se sklicujici podivana. Nekolik vrtuli chabe se otaci, dalsi jsou nehybne, jine ulomene a zcela mimo provoz. Rad bych videl, jak takova energeticka pole vypadaji v jinych zemich.
Po chvilce chuze od zaparkovaneho automobilu ovanula nas docela presvedciva vune marihuany. A zahy spatrili jsme dve zaparkovana obstarozni terenni auta a mezi nimi ve stinu stromu u kamenneho ohniste sedeli tri muzi a jedna zena, nepochybni prislusnici zestarle generace hippies. Na pozdravy nam odpovedeli prijemnymi usmevy. Tvar jedince nejblizsiho nesla stopy nejake drivejsi bitvy nebo nehody, nos rozdelen byl na dve casti, vous mohutny, stejne jako u dvou jeho kolegu. Vypadali nadmiru spokojene. A na zpatecni ceste bezmala po dvou hodinach, zastihli jsme je na stejnem miste, ve stejne pozici.
Z parkoviste cestou mezi lavou a stejne tak zelenymi loukami dosli jsme po necele hodine k Zelene plazi. Je nevelika, v podkovovitem zalivu tvorenem okolnimi skalami a ma barvu vojenskych khaki kosil.
Cestou zpet sjeli jsme po klikatici se silnici k rybarske osade Miloli'i, po chvili chuze mensim pralesem s bujnou tropickou vegetaci dospeli k romanticke Cerne plazi (tato na vetsine turistickych mapek vyznacena neni, zatimco jina a vetsi Black Beach na jinem miste vyznacena je na vsech mapkach), coz je pro nasince zvlastni podivana. Pisek je samozrejme o poznani teplejsi nez na plazich s piskem bilym, je doslova horky.
Kratce pote, co jsme vysplhali zpet na dalnici, sjeli jsme opet dolu do zatoky s exotickymi rybkami (Pu'uhonua o Honaunau - Place of Refuge) a nedalekym posvatnym mistem a pohrebistem valecniku Stare Havaje. Pro jeho velikou rozlohu jsme misto nenavstivili. Par mil odtud, na miste bidne pristupnem pesky, lepe kanoi nebo kajakem, je monument venovany kapitanu Jamesu Cookovi, slavnemu badateli, moreplavci a navigatorovi. Zde, na samem brehu ostrova, po pruzkumnych cestach po americkem pobrezi dnesniho Oregonu, byl slavny moreplavec v sarvatce kolem kradeze jeho lodi v roce 1779 domorodci zavrazden.
Nasledovala dalsi cesta na sever ostrova. Udolim mezi masivy zminenych sopek vede silnice zvana Saddle Road. Mirnymi kopecky se klikati mezi loukami, stromoradim, a pohled kolem pripomina Ceskomoravskou vysocinu, dokud se neocitnete na rovine z obou stran lemovane nekonecnem lavovych poli. V polovicce cesty lze odbocit severne a vyjet az na vrchol sopky Mauna Kea. Chlapik starajici se o informovanost hostu v resortu den pred vyletem mi rekl, ze cesta je zasnezena, pristupna jen vozidlum s nahonem na vsechna kola a odtazeni vozu v pripade nezbytnosti stoji 500 americkych dolaru. Informace byla spatna, vanem s pohonem nez na dve kola vyjeli jsme az do vyse 4300 metru a jenom zacinajici dychavicnost (ciziho) vozidla zpusobila, ze jsme nevystoupali poslednich 230 metru. Presto pohled, ktery se naskytl byl uchvatny. Na vrcholku masivu naleza se svetoznama observator. Odbornici tvrdi, ze malokde lze hledet na oblohu tak dokonale jako tady.
Sestersky masiv (Mauna Loa) na druhe strane udoli je velmi jednolity a k vrcholu se pozveda pozvolna. Na nem skvel se snih a ve svitu slunce vypadal jako ze stribra.
Dalsi den vyjeli jsme opet na jih po dalnici k ohromnemu sopecnemu masivu Hawaii Volcanoes National Park. Ohromny krater Kilauea Caldera lemuje rada krateru mensich a v letech sedmdesatych jeste aktivnich. Lze videt radu nehybnych lavovych poli. Na mnoha mistech z prasklin vystupuje belostna para. Pred lety pak na jiznim konci lava zavalila dokonce silnici a dodnes steka do oceanu, podzemnimi koryty. Hojne dostupna literatura nabizi zabery aktivni a zhave cinnosti.
V parku naleza se tez asi 80 metru dlouhy podzemni tunel zanechany proudem lavy (Thurston Lava Tube ci Nahuku). Je v nadhernem pralese, kterym pak na druhe strane okruzni silnice kolem Caldery da se sestoupit az na dno krateru Kilauea Iki. Prales na Boubine pripadal mi oproti tomuto havajskemu jako mily zertik.
Big Island se vyznacuje neuveritelnou rozmanitosti pudy stejne jako kveteny. Jednotlive oblasti prechazeji zvolna v jinou. Vegetace, stejne jako na ostatnich havajskych ostrovech je tu barevna, prosperujici, pro oko doslova pohadkova.
V posledni den pobytu dorazili jsme na plaz snad nejpuvabnejsi, jakou jsem kdy videl. Mozna proto byla to takova nadhera, ze cesta na ni vede krkolomnou stezkou, ac nakonec autem s opatrnosti sjizdnou (to se jeden ocitne na dvou peknych plazich), ale kdyz se pak vyda dvacetiminutovou prochazkou po sire rovine lavovym polem, spatri belostnou plaz mezi lavovymi utesy, z jedne strany roubenou blankytne modrymi vodami Pacifiku, na druhe stromy vcetne palem a za nimi rozklada se nekonecno vyhasle lavy. Zde, pod palmami, nalezl jsem male sladkovodni jezero, spise jezirecko, s prihodnym jmenem Queen's Bath.
Takhle predstavoval bych si raj, chybel tu jen strom s jablkem hrichu. Na ukonceni pobytu nemohli jsme nalezt misto vhodnejsi.
Vylet podnikli jsme ctyrmi letadly spolecnosti Northwest Airlines (dva prestupy v Seattlu) a ja si uvedomil, ze dnes pojem letuska pozbyl aury svudne krasy a puvabu. Mozna, ze na jinych linkach to clovek jeste muze videt, ale ja to stesti na teto ceste na Havaj nemel...
Vladimir Cicha- Vancouver

Navrat na hlavni stranu