Navrat na hlavni stranu

ACAT (Krestane proti muceni) a Tolerance a obcanska spolecnost spolecne pred ministerstvem vnitra
Ve stredu 26. ledna jsem se vydala na demonstraci navazujici na petici "Chteli byste zit bez radia a nocni lampicky?" primo ze schuze redakcni rady Protestanta. Zvala jsem kolegy, at taky na Letnou prijdou, od nich ze bude reportaz pripadnejsi (ja jsem zaujata), ale nemeli cas kvuli fararskemu kurzu. Budu si ji pry muset napsat sama.
"Prijdte predat panu ministrovi podpisy s nami", pravilo se na zaver oznameni o demonstraci. Protoze jsme se vsak obavaly, ze po 16. hodine uz by s nami mozna nikdo nechtel mluvit, predaly jsme s Marii Kaplanovou podpisy jeste pred demonstraci. Prisel si pro ne k vratnici osobne reditel kancelare ministra vnitra. Nechoval se vubec arogantne. Snazil se o poucovaci domluvy (nebo domlouvave poucovani?). Soudim, ze sam tabory nezna a je odkazan na informace pracovniku Spravy uprchlickych zarizeni. Tvrdi-li, ze zasuvky jsou odstranovany jen v pokojich pro muze, a ja pritom vim, ze bloky bez zasuvek jsou v Cervenem Ujezde, v Bele a v Kostelci nad Orlici i pro rodiny s detmi, jaky ma takovy rozhovor smysl?
Vera Roubalova, ktera spolu s nami demonstraci svolavala, mela zpozdeni. Ona totiz do taboru jezdi, kvuli nam dokonce zkratila svuj pravidelny stredecni program v Cervenem Ujezde. Bylo nas asi padesat. Tak nevim, je-li spravne zduraznovat, ze se dostavily take celebrity; kazdy jiny byt spolecensky nevyznamny demonstrant ma prece stejnou dustojnost. Ale priznejme si: po boku senatora, oblibene herecky ci zname novinarky se demonstruje jaksi lepe! Obcane Karel Schwarzenberg, Eva Holubova i Petra Prochazkova nam udelali opravdu radost.
Svou promluvu na zahajeni jsem si napsala a dam ji k otisteni Ceskemu bratru, protoze v posledni dobe otravuju s Acatem, kde to jen v evangelickem tisku jde. Jsem totiz presvedcena, ze do nasich sboru patri. Nemel by do nich prichazet jako vetrelec s nemistnymi naroky, ale jako nabidka a informace, ktera nekoho muze oslovovat velmi intenzivne, nekoho treba jen jednou do roka. Marie Kaplanova, predsedkyne ceskeho Acatu, si to o katolickych farnostech mysli take. Jeji rec byla apelem na soucit a odpovednost vuci tem, kterym se deje prikori, a zaroven otazkou: Proc ma tolik lidi rozpaky, kdyz se maji pod neco podepsat? Milos Rejchrt, cestny predseda ceskeho Acatu, se neprojevil slovem mluvenym, ale zpivanym. Uz pred nekolika dny mi psal, ze hleda Sverakovu pisnicku o elektrickem proudu, a nasel. Myslim, ze jsme ji zazpivali docela pekne. Pan senator Schwarzenberg promluvil velmi kratce a nepateticky o tom, jak mnoho bylo v nasi zemi uprchliku po valce a nebyt k nim lhostejny je dnes stejne dulezite, jako to bylo tehdy. Takto se ma chovat politik, pomysleli si jiste mnozi, kdo ho poslouchali. Vera Roubalova vyslovila uvahu tak neuprosne logickou, az si myslime, ze o ni pracovnici Spravy uprchlickych zarizeni museli konat zvlastni poradu: Je-li zapotrebi odstranovat zasuvky z bezpecnostnich duvodu, jak je mozne, ze v pokojich zadatelu o azyl v tzv. druhe instanci (tech, kteri se odvolali proti zamitnuti azylu) zustavaji? Vzdyt je to hazard s jejich zdravim. Precetla take cerstve, uterni stanovisko vladni Rady pro lidska prava: Rada se usnesla na tom, ze ruseni zasuvek v pokojich je nepripustne. Petra Prochazkova upozornila na pripad Fatimy, ktera je neuspesnou zadatelkou o azyl a mela by byt v kratke dobe vyhostena spolu s dvema nemocnymi detmi.
Nejmladsi mezi nami byla Katerina Hejlova. Nezminovala bych se o ni, kdyby nemela tu zasluhu, ze zhotovila transparenty. Uz ted se ji podarily znamenite ­ co nas ceka, az vyroste? Poradatele meli u sebe jeste nekolik podpisovych archu a pocet podpisu tedy je zas o nekolik desitek vyssi nez odevzdanych 803.
Vera Roubalova mi vcera napsala, jak ji mrzi, ze v Lidovych novinach a v Respektu informovali o demonstraci, aniz by zminili ACAT. Take mi to neni jedno, mnoho lidi podepisovalo petici Acatu i proto, aby projevili solidaritu s krestanskym hnutim. Rozhodujici vsak bylo prani solidarizovat se s uprchliky, a to se podarilo. Podarilo se snad take znejistit uredniky ministerstva. Nemuze jim byt lhostejne, kdyz znacny pocet lidi nesouhlasi s jejich pocinanim. Zdanlive marginalni problem dostupnosti zasuvek v nekolika budovach je mozno sledovat i v sirsim kontextu obcanskeho znepokojeni. Posledni veta naseho tiskoveho prohlaseni znela: Obavame se, ze takova statni sprava ma sklon k arogantnimu chovani i vuci obcanum Ceske republiky, nejen vuci zadatelum o azyl.
(Psano pro Protestant)
Monika Zarska 1. unora 2005
Prohlaseni pro tisk dne 26. ledna 2005
Cesky ACAT (Krestane proti muceni) a o. s. Tolerance a obcanska spolecnost trvaji na svem protestu proti odstranovani elektrickych zasuvek v pokojich zadatelu o azyl. Je to ponizovani lidi v nouzi.
ACAT ma ve svem nazvu slovo torture, muceni. Je to mezinarodni organizace, ktera se podilela na formulovani Umluvy Spojenych narodu proti muceni a jinemu krutemu, nelidskemu ci ponizujicimu zachazeni nebo trestani. Je nepochybne, ze k systemovemu muceni v zadnych detencnich zarizenich v Ceske republice nedochazi. Verejnost vsak sleduje i projevy ponizujiciho zachazeni a muze rozhorcene reagovat, je-li takove zachazeni institucemi statni spravy dokonce obhajovano.
Nechapeme, jak je mozne, ze predstavitele spolecnosti, kde ma pristup k elektrickym zasuvkam kazdy svepravny clovek, rozhodnou o tom, ze maji byt znepristupneny prichozim, kteri zadaji o pomoc. Obavame se, ze takova statni sprava ma sklon k arogantnimu chovani i vuci obcanum Ceske republiky, nejen vuci zadatelum o azyl.
Marie Kaplanova, Vera Roubalova, Monika Zarska

Navrat na hlavni stranu