Navrat na hlavni stranu

Na okraj
Za profesorem Victorem M. Ficem

Victor Miroslav Fic se narodil 6. ledna 1922 v Damboricich na Morave. Zemrel 2. unora 2005 v St. Catharines v Ontariu. Mezi temi dvema daty se naplnoval a naplnil pozehnany zivot.
Psal se unor 1948. Zaverecne dny onoho mesice byly svedky dalsi tragicke epizody nasich dejin: komunisticka strana Ceskoslovenska, v podstate pobocka Komunisticke strany Sovetskeho svazu se rozhodla zabranit pucem nastavajicim volbam, v nichz ­ jak se ocekavalo, by utrpela tezke ztraty. Ulicemi Prahy proudily statisice ozbrojenych clenu milice. Proti nim pochodovalo snad tricet tisic neozbrojenych univerzitnich studentu. Vecer pred dnem rozhodnuti se studenti shromazdili v Obecnim dome, kde k nim promluvil jeden z hrdinu proti-nacistickeho odboje i odporu proti komunisticke zvuli, Vladimir Krajina. Po jeho vasnivem projevu vyskocil jeden z poradatelu shromazdeni, popadl vlajku a vzkrikl: Na hrad! Ten student byl Victor Fic.
Victor Fic byl jednim z clenu delegace, kterou ten vecer prijal prezident Edvard Benes. President Benes, ktery se Ficovi i dalsimu clenu delegace, Vratovi Staflovi, jevil jako tezce nemocny, zlomeny clovek, poukazal na dopisy a ruzne projevy, ktere podporovaly stanovisko ministerskeho predsedy Gottwalda. Fic argumentoval, ze tento natlak je organizovan komunistickou stranou a nevyjadruji vuli naroda. Nasledujici den prezident Benes prijal demisi demokratickych ministru a osud naroda byl zpeceten na pristich ctyricet let.
Fic odesel do exilu a v Kanade, USA a Indii nasbiral osatku akademickych titulu, vcetne Ph.D. v " International Relations and Law" a Ph.D. v "South Asian Studies", prednasel na univerzitach v Indii a Jizni Asii a svoji akademickou karieru zakoncil jako Profesor Emeritus na Brock University v St. Catharines. Vydal 13 knih, vcetne Peaceful Transition to Communism in India, Revolutionary War for Independence a The Czechoslovak Legion and the Bolsheviks, napsal stovky vedeckych pojednani a clanku.
Za jeho sluzby Ceskoslovenske i ceske vlade mu byla prezidentem Vaclavem Havlem udelena Masarykova cena a za jeho praci pro nasi komunitu v Kanade byl Ceskym a Slovenskym Sdruzenim v Kanade vyznamenan Masarykovou cenou sdruzeni.
Ale Victor byl daleko vic, nez brilantni politicky vedec, dynamicky, skoro hypnoticky prednasec a recnik a neunavny krajansky pracovnik. Byl ­ a v konecne analyze to je to jedine, na cem zalezi ­ krasny a pokorny clovek Nikdo, kdo se s nim setkal poprve, si neuvedomoval mnozstvi jeho vedomosti a jeho akademickou reputaci. Snad pod vlivem sve zeny Alexandry skoro buricsky postoj jeho studentskych let se menil na neco jako Gandhiovsky pristup k reseni problemu. Jeho dvere byly vzdycky otevreny, jeho srdce bylo vzdycky pripraveno nabidnout radu a utechu. Pri oslave jeho zivota mi jeho zena Alexandra rekla: "Vy nevite, jak vas mel vsecky rad."
Pri oslave Victorova zivota se s nim za Ceske a Slovenske sdruzeni a krajany vubec osobnimi vzpominkami rozloucila Blanka Rohnova, ktera dojemne licila Victorovu nenarocnost a neokazalost a o jeho akademickem a politickem zivote promluvil Josef Cermak.
jc
***

Navrat na hlavni stranu